EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2015 aug 07 | szerző: Pintér Zoltán

0

Vegyi anyagok forgalomba hozatalának szabálymódosítása 2015. szeptember 1-től

Az Európai Bizottság 2003 óta tartó munkájának eredményeként 2015. szeptember 1-től új szabályok vonatkoznak a BIOCID termékek forgalmazására. Az EU szabályozása 22 terméktípusra bontja a biocidokat, az alábbi kategóriák szerint:

  • Fertőtlenítőszerek
  • Tartósítószerek
  • Kártevők elleni védekezésre használt szerek
  • Egyéb biocid termékek

A tisztítás-technológiai szakmát elsősorban a fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos változások érintik.

A fertőtlenítőszerek öt termék típusa:

  • Humán higiénés termékek, kéz és bőrfertőtlenítők
  • Egyéb fertőtlenítő és algásodásgátló szerek (amelyeket nem közvetlenül emberen vagy állatokon alkalmaznak), felületfertőtlenítők, uszodavíz-kezelőszerek, légkondicionálók, kórházi hulladék, mobilvécék stb. fertőtlenítőszerei
  • Állategészségügyi termékek, fertőtlenítő és antimikrobiális, kullancs- és bolhariasztó termékek, de a gyógyszerként használt termékek nem
  • Élelmiszerrel és takarmánnyal érintkező berendezések, felületek fertőtlenítőszerei
  • Terméktípus: ivóvízkezelő szerek

Mi is a biocid? A biocid hatóanyagok olyan anyagok, melyek hatására a káros élő szervezetek elpusztulnak, mint pl. baktériumok, penészgombák, bogarak, vagy rágcsálok.

Ahhoz hogy biocid termékeket forgalmazni lehessen elegendő volt, hogy 2000. május 14-én forgalomban voltak, és azóta nem vonták ki őket. Ezeket az anyagokat a 1451/2007/EK bizottsági rendelet szabályozza.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) felülvizsgálta a biocid anyagokat, és a jövőben a 2015. szeptember 1-ig jóváhagyott és engedélyezett biocid hatóanyagokat, termékeket lehet csak forgalomba hozni.

Tehát 2015. szeptember 1-től csak olyan biocid hatóanyagok, termékek hozhatóak forgalomba az EU-ban, melyek szerepelnek az ECHA listán, tehát jóváhagyott az Európai Vegyianyag-ügynökség. Azokat a termékeket, melyek nincsenek jóváhagyva, azonnal ki kell vonni a forgalomból!

Az ANTSZ tájékoztatása szerint a módosítás hatálybalépését követően ellenőrzési akciót indít.

  1. szeptember 1-től már az alábbi szabályok vonatkoznak a biocid termékek leírására:

A biocid termékek leírásaiban nem szerepelhetnek olyan szófordulatok, mint „kis kockázattal járó biocid termék”, „nem mérgező”, „ártalmatlan”, „természetes” „környezetbarát”, „állatbarát” stb.

Viszont fel kell tüntetni: „Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!”

Az új szabályozás hatályba lépését követően (2015.szeptember 1.) a jövőben csak olyan új biocid anyagok kerülhetnek forgalomba melyeket olyan alkotó elemekből állítottak elő, amelyek szerepelnek az ECHA listáján. Ellenkező esetben engedélyeztetni kell az ECHA ügynökséggel, melynek költségét a forgalmazónak kell finanszírozni.

A listán szereplő hatóanyagok értékelését azoknak a vállalkozásoknak kellett elvégeztetniük, illetve finanszírozniuk, amelyek az adott anyagokat forgalmazzák.

További információ:

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/biocides/index_en.htm

http://www.hse.gov.uk/biocides

Tags: , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑