EN  |  HU

Aktualitások

Publikálva 2020 márc 22 | szerző: Dormán József

0

ÚJRAKEZDÉS EGY TISZTÁBB VILÁGBAN

Van egy kritikusan, nagyon fontos téma – bár említési szinten már meg-megjelent a közbeszédben – a jelenlegi krízishelyzetben, amellyel már most kell foglalkozni, hogy elkerüljük a nagyobb, és kezelhetetlen problémákat.

Napjainkban a legtöbb ember tanácstalan, pánikban van. A hétköznapi rutin mit sem ér. Megszokott világunk romokban áll. Bizonytalanság van. Félünk. Félünk a mától, félünk a holnaptól.

Az nagyon helyes, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb emberáldozat legyen. Most ez a legfontosabb.

De:

A közvetlen életveszélyen túl vannak másodlagos veszélyek is, amelyekkel nem törődünk. A közvetlen veszély bénító hatása miatt sokan nem is gondolnak a holnapra, a gazdaság újraindítására, s legfőképp arra, hogy mi lesz a jelenlegi takarítási szolgáltatást biztosító cégekkel, a takarítókkal.

A legegyszerűbb megoldás azt mondani, köszönjük szépen, nem kérjük a takarítást!

Nos, akkor el kell küldeni az embereket, feloszlik a már kialakult, s elfogadott gárda, s ha újra szolgáltatni kell, nem lesz kivel. Szinte már hallom is a választ, ezen a problémával majd ráérünk akkor foglalkozni, amikor felmerül. Ez nem bölcs gondolat, s legfőképp nem előre mutató gondolkodás. Mi lehet akkor a megoldás? Gondoljanak a holnapra! Ne mondják fel a szolgáltatást, hanem egyeztessenek a takarító céggel például az alábbiakról:

1. Fertőtlenítő takarításról

A pandémiás időszakban – különös tekintettel a contact surface-re – a fertőtlenítő takarítás napi gyakoriságáról, s azon belül térjenek ki a közvetlen érintkezési felületek fertőtlenítésének gyakoriságára is. Ezt hogyan kell dokumentálni, s azt is, hogy az intézkedések hány napig legyenek érvényben.

2. Nagytakarítás megrendeléséről

Üres az iskola, otthonról dolgoznak a munkatársak, leállt, vagy csökkent a termelés. Nincs előadás a színházban, moziban, 15:00 órától az üzletek, vendéglátóhelyek bezárnak, stb.
Itt a remek alkalom a teljes körű nagytakarítás elvégzésére, hogyha majd az életünk normalizálódik, és újra indul minden „soha ilyen tiszta még nem volt” benyomással vegyék használatba az emberek.

3. A szolgáltatás műszaki tartalmának csökkentéséről

Ha kevesen is, de vannak a létesítményekben, a tisztaságot fenn kell tartani. A tiszta környezet alapvető emberi igény. Néhány konkrét javaslat:

– napi takarítás helyett heti takarításra történő átállásról
– szintfenntartó takarításokról
– heti- havi takarítások felfüggesztéséről

Ha nullára zuhan a takarító cégek – ezek a cégek zömében kis- és középvállalkozások – bevétele, nos, akkor ezek a cégek eltűnnek. A takarítási szektorban az emberek 60-70%-a ilyen vállalkozásoknál dolgozik. Vigyáznunk kell ezekre a vállalkozásokra.

Ahhoz, hogy ez így is maradjon, vagy legalább is ne keletkezzenek gyógyíthatatlan sebek, és a gazdasági összeomlást sikerüljön elkerülnünk, „valamennyi takarítási szolgáltatást” fenn kell tartani és ehhez elengedhetetlen a közös gondolkodás.

Tags: , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑