EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2018 júl 09 | szerző: Simon Zsuzsa

0

Újoncként Amsterdamban

A szakértői csapatban újoncként voltam olyan szerencsés, hogy tavasszal, a MATISZ szervezésében részt vehettem a 2018. évi Interclean szakkiállításon, vásáron. 
Számomra nagyon izgalmas volt az a pár nap, amit Amsterdamban tölthettem, nemcsak azért, mert a MATISZ szakértői csapatot kicsit jobban megismerhettem, hanem mert láthattam, találkozhattam, beszélgethettem az épülettisztítással foglalkozó szakma képviselőivel. 

A kiállítás területére belépve olyan kavalkád fogadott, mint egy zsúfolt, színes piacon. Ami rögtön feltűnt, hogy minden kiállítói csarnokban a nagy, neves gyártók mellett megtalálhatóak voltak az őket követő ázsiai gyártók. Termékeik színben, kivitelben, szinte mindenben ugyanolyanok voltak, mit az ismert márkák.

A vásár sztárjai természetesen a robottechnológiát alkalmazó gépgyártók voltak. Minden nagy gyártó elkészítette a saját „takarító robotját”. A legnagyobb „durranás” a Kärcher mesterséges intelligenciával rendelkező padlósúroló automatája volt, amelyet a vásár szakmai zsűrije „Innováció 2018” díjjal jutalmazott.

A padlósúroló automaták mellett az üvegfelület tisztításban is megjelent a robotika. Az Erylon SAS francia cég által gyártott „Clean Kong” robot például alkalmas az üveghomlokzattal rendelkező irodaházak, épületek külső tisztítására. 
A robot 360 m2 felületet tisztít meg óránként, melyhez csak 3 liter vizet használ fel. Súlya 35 kg, amelyet a kezelő személyzet a tetőn vagy a földön állva irányíthat.

A robot egy kábel segítségével lóg a tetőn lévő emelőről. Ez a speciális emelő vezérli a robot sebességét, miközben a robot gondoskodik az ozmózisvízzel történő tisztításról. Két tartállyal, egy tiszta és egy szennyes vizessel rendelkezik. A vizet az üvegfelületre permetezi, miközben a forgó kefék tisztítják a felületet. Felülről lefelé mozog, és amikor végez egy sorral, visszatér az épület tetejére, hogy a gépet kezelő személyzet áthelyezze a következő sorra.

Kezdetben engem is leginkább a kiállítás sztárjai, a robotok érdekeltek. Aztán a csarnokokat végigjárva érdekesebbnek találtam azokat az eszközöket, amelyeket nehezen hozzáférhető helyek tisztításához lehet felhasználni, vagy olyan eszközök, gépek, amelyek a szennyeződéseket környezetkímélő módon távolítják el.

A legtöbb időt az iMop, a CaddyClean, és a Sys-Teco standjánál töltöttem. Az iMop, és a CaddyClean olyan megoldásokat kínál a szakemberek számára, amellyel a napi takarítás hatékonyságát fokozni tudják olyan területeken is, ahol a gépes tisztítás nehézkes. 
Az iMop súrológépeivel akár 1.300 m2-t is meg tudunk tisztítani óránként, ami akár ötször gyorsabb, mint kézi erővel.

A gép tulajdonképpen egy kisméretű akkumulátoros padlósúroló automata. Könnyű, összesen 15 kg, ami biztosítja, hogy a takarító személyzet könnyen át tudja egyik területről vinni egy másik területre, sőt olyan szolgáltatás során is hatékonyan tudjuk használni, amikor a szolgáltatási területeket egy láncra felfűzve takarítjuk.

Az iMop XL két forgókefés takarítógépét akkumulátorának feltöltésével ca. 60 percig tudjuk használni folyamatosan. A tisztavíz tartálya 4 literes, míg a szennyesvíz tartálya 4-6 literes. A tisztavíz tartályt falikútból könnyen fel tudjuk tölteni, illetve a szennyvíz tartályt akár a mosdókagylóba is le tudjuk üríteni. A használatot tovább könnyíti, hogy a gép 360°-ban forgatható.

A CaddyClean terméke hasonló megoldásokat kínál, mint az iMop. Szintén a nehezen hozzáférhető helyek, mint például a WC csészék alatti területek, kézi erős tisztításánál hatékonyabb tisztítását teszi lehetővé. Ezzel a súrolóval azonban már nemcsak a padozatot, hanem a falakat, mennyezetet, oszlopokat, lépcsők vízszintes és függőleges felületeit is hatékonyan tisztítani tudjuk. Tökéletes kiegészítője az egytárcsás súrolónak.

Az ergonómiai szempontoknak is megfelelő gép súlya igen kicsi – 2,3 kg -, ami lehetővé teszi, hogy a takarító személyzet különösebb megterhelés nélkül több területre átszállítsa és alkalmazza. Nagy teljesítményű akkumulátora segítségével a gépet teljes feltöltés esetén ca. 2 órán keresztül folyamatosan használhatjuk. Keféit úgy tervezték, hogy a nehezen hozzáférhető sarkok, szegélyek tisztítását is el tudja végezni. 1,7 literes tartálya szintén könnyen tölthető. A szennyes vizet azonban a gép nem szívja vissza a felületről, azt kézi erővel kell eltávolítani.

A környezetbarát tisztítást segítő gépek közül engem a Sys-Teco Tornado ACS homlokzattisztító gépe nyűgözött le leginkább. 
A gép a klinker, a természetes kő, a beton, a vakolat, a festék, a burkolólapok, a műanyag és sok más felületről a graffiti eltávolításon túl képes a rozsda, alga, moha vagy a salétrom környezetbarát eltávolítására is. Leginkább egy nagy teljesítményű ipari porszívóhoz hasonlít, speciális kezelőfejjel. 

A Sys-Teco tisztító technológiája a szabadalmaztatott vákuumos robbantási eljárás alapján működik, amelyet vákuum sugárforrásnak is neveznek. Ideális alternatívája a nagynyomású mosóknak, illetve a szárazjeges eljárással működő gépeknek. A gép minimális csiszolási műveletet végez, amely védi a feldolgozandó felületet. A zárt kezelőfej miatt nincs szükség védőruházatra, mivel a zárt rendszer miatt nincs finom por kiszivárgás. A gépet néhány perc alatt használatra kész állapotra lehet összeszerelni. Használatával meg tudjuk szüntetni a takarításhoz szükséges tisztítószer- illetve a vízfelhasználást. Egy óra alatt a géppel 2-4 m2 homlokzati szennyeződést tudunk eltávolítani környezetbarát módon.     

 

 

Még egy érdekesség. A kisebb kiállítók közül szerintem a legjobb „show”-t egy bőrvédő krémet gyártó és forgalmazó cég mutatta be. Saját termékük használatával elkészítették a kezem viaszszobrát. Hogy csinálták? Bekenték a kezem bőrvédő krémükkel, majd meleg viaszba néhányszor belemártva, és végül lehűtve pillanatok alatt elkészült a mű. A kezem pedig még hidratált is maradt.

Tags: , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑