EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 okt 26 | szerző: Ritz Tibor

0

Új mérföldkő a takarításban

Az ÚJ SZAKMA SZÜLETIK program új mérföldkőhöz érkezett. A ZÖLD JELZÉS 2013 konferencián (2013. október 29.) bemutatásra kerül a 3.1 fejezet, „A technológiák és eljárások” 48 oldalas, 3 füzetnyi tudásanyagot magába foglaló könyve.

A takarító cég- és középvezetők egy újabb eszközzel gazdagodnak a humánerőforrás-fejlesztés terén.

Mit kínál az új szakmai anyag?

Először is reagál az újonnan hatályba lépett Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 32 tisztítás-technológiai szakmunkás szakmai vizsgakövetelményeire. Mint ismeretes a tisztítás-technológiai szakmunkás egy lépést lépett felfelé a tudás ranglétráján, miközben az OKJ-ben eltörlésre került a szolgálatvezető. Utóbbi most már csak felsőfokú képzésben érhető el.

Ennek megfelelően az új anyag:

–        párhuzamosan kezeli a szakmunkás és a szolgálatvezető szakmai profilját,

–        ugyanakkor osztályozza és kibontja a végrehajtás technológiáit és –eljárásait,

–        a MATISZ IR003 irányelv továbbfejlesztésével

–        6 osztályban 47 rendelhető eljárást/technológiát ír le.

A helyzet ijesztő, de nem reménytelen!

Az új könyv felállítja a párhuzamot és a megfeleltetést az EQF (European Qualification Framework) rendszerrel, és ezen keresztül bemutatja miképpen alakult át a tisztítás-technológiai képzés.

Ez felvet egy komoly szakmai kérdést: Mi legyen a jövőben az EQF 2 és 3 szintek képzéseivel.

Ennek jelentősége azért nagy, mert a jelenlegi 2013. szeptember 1-től hatályos szakmai és vizsgakövetelmények a tisztítás-technológiai szakmunkást az EQF 3-ról a 4-es szintre helyezi. Továbbá az 5-ös szinten lévő szolgálatvezető képzést megszünteti, vagy a 6-os szintre helyezi azzal, hogy csak a felsőfokú képzés marad hatályban.

Mindezek azt jelentik, hogy a szakma most egy újabb küszöb elé érkezett, és ezúttal már nem olyan biztos, hogy át tudja ugorni.

A csoportvezető

Miként haladunk tovább? A most hatályba lévő OKJ és az új FEOR besorolás (5241 Vezető takarító) komoly szakembert fogalmaz meg. Olyan szakembert, aki nem csak végrehajtani hanem felügyelni is tudja a tisztítás-technológiai feladatokat. Ez azt jelenti, hogy megbízható 5–10 fős csapat vezetésével. A képzés időtartama a korábbi maximum 600 óráról 480-720 óra időtartamra változik, és a rendszerben megjelenik két új modul (Foglalkoztatás I. és II.). Különös tekintettel az idegen nyelvű modulra, lehet, hogy a 720 óra is kevés lesz.

A „mezei” szakmunkás

Azzal, hogy az égbe törtünk a szakmunkással, továbbra is szükség van még más képzési/szakmai szintre. Szerintem szükség van egy egyszerűbb szakemberre is, és hogy ez EQF 2-es vagy 3-as szintű legyen, az még nyitott, a szolgáltató cégeknek megválaszolandó kérdés. Nagy előny, hogy a tudásanyag készen van: a szükséges szint a profilalkotó eszközzel könnyedén meghatározható lesz.

A szolgálatvezető

Most minden változik és alakul. A piacnak szüksége van szolgálatvezetőkre. Lehet, hogy nem reális az, hogy egy szolgálatvezetőre valaki 3 évet várjon, amíg végez a főiskolán. Ugyanakkor, ha majd beindul a rendszer, az rendkívül kellemes dolog lesz, ha a munkaerőpiacon felsőfokú képzettségű szolgálatvezetők állnak majd rendelkezésre.

De addig erre is kell egy jó megoldás. Nyilván a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézetet továbbra is a palettán tartja majd a szolgálatvezető-képzést, függetlenül attól, hogy az már nem lesz államilag elismert.

Összefoglalva

Egy átmeneti időszakban vagyunk, amikor még messze nem egyértelmű semmi. Az ÚJ SZAKMA SZÜLETIK program 3.1 fejezete, „A technológiák és eljárások” című könyve abban kíván biztos pont lenni, hogy a gyakorlati készség elvei szerint megfogalmazza mind a végrehajtási, mind pedig a kiegészítő tudáselemeket.

Egy értelmező kéziszótárnak is felfogható, ami rendkívül hasznos lesz a későbbi párbeszédben és a fejlesztésben.

Másik fontos kérdés, hogy az elmúlt 8 év tapasztalatai szerint a cégeknek egyre kevesebb idejük van a külső képzésre, ezért alapvető kérdés, hogy miképpen kezdjük bevezetni a szabványosított belső képzést. Mivel a jövőben több kényszerítő szabályozás is várható, a belső felkészülés lerövidítheti a külső képzéseket, és a cég gyorsabban és egyszerűbben juthat az áhított végzettségekhez.

Harmadik dolog, hogy még nincs kész minden fejlesztés. A MATISZ szakértőknek még 2013-ban, de 2014-ben aztán gőzerővel kell előfeszítéseket tenni azért, hogy előre tudjunk lépni. Ha beindul a nemzetközi anyagok honosítása (Leonardo legjobb gyakorlat program), a szakirodalom- és a szabályozások fejlesztése, akkor a takarító cégeknek is fel kell kötni a textilt.

Az a tudás, ami most a láthatáron van, és azok a követelmények, amelyek most még csak körvonalazódnak, egyszer csak a valóságban is testet öltenek, finoman szólva agyonnyomják majd a kevésbé felkészülteket. 

Ennek megfelelően a ZÖLD JELZÉS konferenciát követően egy komoly egész napos továbbképzést tervezek, de csak erős idegzetűeknek.

Folytatás következik….

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVélemény, hozzászólás?

Vissza az elejére ↑