EN  |  HU

Higiénia világszínvonalon

Publikálva 2016 nov 15 | szerző: Kiss Judit

0

Tiszta kéz, tiszta szív!

Kovács Patrícia színész, a SUHANJ! Alapítvány alapító tagja és a Tork a fogyatékkal élők speciális kézmosási igényeire hívja fel a figyelmet.

Az ügy iránt érzett elkötelezettsége okán Kovács Patrícia is kerekes székbe ült, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális kézmosási és higiéniai igényeire. Október 15-én tartották a Kézmosás Világnapját, amelyet az UNICEF hívott életre azzal a céllal, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében.

A SUHANJ! Alapítvány és a Tork célja egyszerűsíteni, segíteni a problémamentes önállóságot a fogyatékkal élők életében a higiénia területén is. Megalkottak 10 javaslatot, tippet, ahhoz, hogy hogyan tudják a vendéglátóhelyek, intézmények és közösségi terek, közintézmények kialakítása és takarítása során az üzemeltetők felhasználóbarát módon elősegíteni az akadálymentes mosdóhasználatot – a fogyatékkal élők számára is.

A létesítményüzemeltető és takarító cégek által jól hasznosítható az alább következő tíz gondolat, tovább lehet őket gondolni! Lehet, hogy felfedeznek bennük egy-két olyan elemet, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megkülönböztessék magukat a piacon, egy kicsivel javítsák a cégükről kialakult képet, azt a bizonyos image-t.

Esetleg erősíteni lehet vele a cég braend-jét. Ki lehet valamit fejezni, ami nekünk van, más takarító, üzemeltető cégeknek pedig nincs – és erről azután beszélni is lehet.

A tíz pont így hangzik:
1. Az adagolók kerekes székből is könnyen elérhető magasságban kerüljenek elhelyezésre.
2. A mosdók gyakori takarítása, higiéniájának megtartása még súlyozottabban fontos.
3. Gyakran ellenőrzött papír és szappan feltöltések.
4. Legyen a mosdóban vészjelző, vagy legyen kiírva egy telefonszám, amelyen probléma esetén segítséget lehet kérni.
5. Az akadálymentes mosdó kulcsa legyen könnyen elérhető.
6. Az adagolók lehetőleg legyenek szenzorosak.
7. Legyen belülről zárható az akadálymentesített mosdó, de segítségnyújtás esetén legyen kívülről is nyitható.
8. A gyengén látókat segíti, ha az adagolók színe kontrasztos a fal színéhez képest.
9. A szemetes legyen nyitott tetejű, vagy szenzoros, esetleg billenő fedeles a könnyebb használat érdekében.
10. Legyen elérhető ülőketisztító folyadék.

Elképzelhető, hogy vannak olyanok, akiknek mindez evidens. Másoknak talán túl idealisztikusak e követelmények. Mindenesetre talán érdemes róluk elgondolkozni.

A lényeg, a nagy egész – például a szakma vagy a takarító cég megítélése és presztízse – apró, de fontos dolgokból áll össze!


további cikkeiVissza az elejére ↑