EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 ápr 18 | szerző: Kiss Judit

0

Szóról szóra, lépésről, lépésre

Párhuzamos beszélgetés a szakma helyzetéről és a MATISZ előtt álló feladatokról egy kis cég, az Irodaszolg Kft vezetőjével, Rácz Györggyel és egy nagy cég, a B + N Referencia Zrt. vezérigazgatójával, Szij Csabával

Egyik gondolat kapaszkodjon össze a másikkal, vagy éppen hogy kerüljön vele ellentétbe! Ez is egy kísérlet a takarítás szakma aktuális helyzetének megbeszélésére. Egy kicsi és egy nagy cég vezetője osztja meg velünk gondolatait slágvortokban, címszavakban. Először Rácz György mondandójával ismerkedjünk meg!


a szakma jelene

Jelenleg a takarítás szakma egy jövőkép nélküli állapotban van éppen.

szakképzett dolgozó alkalmazása
Nem merülhetek bele túlságosan a dolgozók képzésébe, mert a képzés költségeit nagyon kevéssé ismeri el a piac, nem fizeti ki a Megrendelő.

bizalom hiány, kenyér féltés
Nem adom meg a cégem teljesítmény adatait, a munkáim számait, adatait senkinek, a MATISZ -nak sem, mert abból bárki kiszámíthatja, hogy jó-e a munkám.

hiéna-marketing
Hétköznapi gyakorlat, hogy úgy működik a piac és az üzletszerzés a szakmában, hogy bemegy a tisztelt kolléga a létesítménygazdához és azzal az ötlettel áll elő, hogy ő megcsinálja ugyan ezt a munkát 2 forinttal olcsóbban is!

magunk szabta sorsot hordunk
Magunk teremtettük, és teremtjük folyamatosan újra ezt a mostani helyzetet.
A Megrendelő természetesen minél olcsóbban szeretné a szolgáltatást, erre jön az egyszeri vállalkozó nagy szöveggel – és rossz munkával. Ennek elégedetlenség lesz a következménye és kidobják a céget. Ha ez a történet néhányszor megismétlődik a Megrendelő teljes meggyőződéssel fogja azt kérdezni, és kérdezi is: Ezért a munkáért fizessek én többet? Dehogy fizetek!

hit, meggyőződés
Mindennek ellenére azt gondolom, hogy sokan vannak a szakmában, akik szívesebben dolgoznának tisztább, rendezettebb viszonyok között, becsületesen.
És a Megrendelők jelentős része is tisztességes, tisztességesebb munkát szeretne.

Nekünk kell szembesítenünk a Megrendelőt a valóságos helyzettel!
A számunkra szükséges szinten nem ért a munkánkhoz a Megrendelő. Nekünk kell a fontos részleteket bevinni a gondolkodásába. Hogy egész pontosan, konkrétan, miről is van szó. Mi az a takarítás, tisztasági szint, amire szüksége van. Mik a követelményei és elvárásai? Milyen színvonalú embereket akar látni maga körül?

Rácz György a következő felvetéseket fogalmazta meg a MATISZ felé.

 • A MATISZ vezesse a takarító társadalmat.
  A szakma jövőjével foglalkozzon, fogalmazzon meg stratégiát, induljon el ennek megvalósításának irányába, és évről-évre vegye számba, mik az eredmények, amelyeket sikerült elérnie.
 • Vigye be a szakmát minél jobban a legalitás keretei közé.
 • Kezdjen párbeszédet az államigazgatással, Nav-val, „tegye rendbe a piacot”.
 • Olyan szövetséget szeretne, amiben ki kellene érdemelni, hogy valaki tag lehessen. A tiszta cégek klubja legyen a szövetség.
 • A Megrendelőnek a MATISZ legyen az a médium, ahol korrekt szolgáltatót kereshet, találhat.
 • Készítse fel a szakma szereplőit arra, hogy az képes legyen felkészíteni a Megrendelőt egy relevánsan átgondolt szolgáltatás igénybevételére.
 • Gyűjtse össze és tegye közzé a szakma számára fontos jogszabályokat, ismertesse meg vele az új technológiákat.
 • A TOD-ot olyan kezdeményezésnek értékeli, amelyik a jó irányba megtett első lépések egyike, ezen az úton kell a szövetségnek tovább mennie.

Szij Csaba B + N Referencia Zrt. vezérigazgatója tisztán és pontosan fogalmaz, reálisan látja a szakma és benne a cége helyzetét, mégsem pesszimista.

félreértés
Az a jelenség, meggyőződés, vélekedés, hogy a takarításhoz mindenki ért.

takarítás: szakma
Ameddig a szélesebb közvélemény és elsősorban is a szolgáltatás megrendelői oldala nem ismeri el a szakmaként a takarítást, sok jóra és komoly változásra nem lehet számítani.

irracionális elemek
Amikor beszerzéseken az általunk kalkulált árnál lényegesen olcsóbb árral tudnak elindulni más pályázók, akkor elgondolkodunk, hogy mit csinálunk rosszul.

értelmes beszéd
Vannak viszont jó tapasztalataink is. Amikor egy ártárgyaláson, papíron, feketén-fehéren leveztetjük a reménybeli Megrendelőnek, hogy az általa gondolt 6 fős takarító személyzet valójában 10 fő a vonatkozó munkaügyi szabályozások alapján és ez egyetértésre talál. És ha sorról sorra számba vesszük az elvárt igényeket és mellé párosítjuk a hozzájuk szükséges feltételeket és tisztán láthatóvá válik a Megrendelő számára is, hogy csupán y % haszon van a munkán, akkor sok esetben az a barátságos és elégedett válasz, hogy ezt így még soha senki nem mondta el nekik. Újra gondolják a dolgot. És megnyerjük a munkát.

35 % -os minimálbér emelkedés
2010 óta, mint mindenki által ismert, a minimálbér kb. 35 % -val emelkedett.
Az is tény, hogy a takarítási szolgáltatás költségeinek mintegy 80 % -a bér jellegű költség. A megrendelők ennek ellenére nem hajlandók elfogadni a szükséges emeléseket.

látszólagos költséghatékonyság
Nagyon kevesen veszik figyelembe egy irreálisan alacsony szolgáltatási ár összes konzekvenciáját. A megfelelő kezelés elmaradásának, a korszerű állagmegóvás hiányának többlet költségeit. Gépek, berendezések esetében, meleg-padló burkolásnál, bútorzatnál, épületnél, stb.

ártárgyalás, pályáztatás
Valóban nagyon nehéz a Szolgáltató helyzete, amikor a tárgyalás alfája és ómegája ugyan az a kijelentés. Csak ennyi pénzünk van.

Szij Csaba a következő felvetéseket fogalmazta meg a MATISZ felé. 

 • Az utóbbi időben úgy érzékeli, hogy megmozdult valami, talán jó irányban kezdtek el lépéseket tenni. Véleménye szerint a szabályozás finom hangolása területén kellene a szövetségnek eredményeket elérni.
 • Adjon a MATISZ tanácsadási szolgáltatást potenciális megrendelők, intézmények vezetői számára, hogy reálisabb képet alkothassanak a szakmai takarítás reálisabb keretfeltételeiről.


további cikkeiHozzszlsok lezrva.

Vissza az elejére ↑