EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2018 júl 02 | szerző: Dormán József

0

Szakértőként Amszterdamban…

Az amszterdami INTERCLEAN kiállítás rendszeres látogatóiként vettünk részt – Pintér Zoltán MATISZ szakértő társammal, akivel jelen publikációt is jegyzem –, a 2018. évi rendezvényen. A szakmában a gyártók az amsterdami vásárt fontos eseményként tartják számon, és tudatosan készülnek rá, hiszen legújabb fejlesztéseiket, innovációjukat ezen a vásáron mutatják be, versenybe szállva a kategóriánkénti innovációs díjakért.

Megítélésünk szerint a 2018-as vásár hangulatát az automatizálás, robotizáció határozta meg. Mint minden más iparágban, a tisztítás-technológiában is a munkaerőhiány valamint az elvárás a hatékonyság növelésére, a robotizáció irányába tereli a fejlesztéseket.

Persze az más kérdés, hogy a bemutatott újdonságok mennyire életképesek, és mennyire fognak a mindennapokban teret nyerni. Láttunk számos fejlesztést a korábbi vásárokon, melyek nagyon jó ötletnek tűntek, azonban a gyakorlatban nem terjedtek el, mert nem látták életképesnek a felhasználók.

Nem így a TASKI swingo 750/1250 sorozatot, amelyeket első alkalommal 2000-ben, az INTERCLEAN-en láttunk. 

 

A jellegzetes stílusjegyek megmaradtak, de szemmel látható, hogy az eltelt 18 év alatt a fejlesztők mennyi mindent átterveztek, változtattak, hogy a felhasználóknak még jobb gépet tudjanak adni. Sőt! Már olyan a SWINGO, hogy disc-jockey (DJ) pult van beépítve a fedelébe.

Vajon a gyalogkísérős takarító gép kezelője miközben a „táncparkettet” gépezi, zenét is szolgáltat a táncolóknak? 

 

Teleport a virtuális valóságba

A KÄRCHER standján járva nem egy időgéppé átalakított DeLorean DMC–12 típusú személyautóban kínáltak hellyel, – a fluxuskondenzátornak pedig nem volt se híre, se hamva – hanem egy kényelmes forgó fotelban ültettek le.

Mondták, hogy helyezkedjek el kényelmesen, majd egy fejhallgatót és egy „okos szemüveget” adtak rám és egyszer csak, hipp-hopp, mint egy varázsütésre bekerültem a KÄRCHER virtuális valóságába. Egy bevásárló központ vett körül. Ott voltam. Sőt! Olyan érzést keltett bennem, hogy ez a virtuális valóság kiteljesedik, én is a bevásárló központ része vagyok. Fantasztikus élmény volt látni és hallani a takarító robot haladását, munkáját. Persze volt ügyeletes takarító is, mert az a virtuális valóságban szabad szemmel is jól látható, hogy önmagában a robot a takarítási feladatok ellátásában kevés. Én meg csak pörögtem, forogtam, néztem jobbra, balra; valahogy „tudtam” a történéseket. A bemutatót követően szakértő társaim nevetve mesélték, hogy igen intenzív testbeszéddel reagáltam le a virtuális valóságban látottakat.

A gépesített takarításnál maradva, még szeretnénk egy rövid kis kitérőt tenni a digitális világ adta lehetőségek egyikénél, nevezetesen a takarítógép felügyeleti rendszerénél.

 Fleet rendszer

–         a takarítógépbe beépített helymeghatározó rendszer alapján működik,
           (GPS, Wi-Fi és GSM alapú)
–         mutatja a gép helyét, 
–         mutatja a munkavégzés állapotát és idejét, 
–         előre meghatározott takarítási terület elhagyása esetén riasztást küld, 
–         mutatja a főbb szerviz protokoll információit (pl. akku állapot, töltési idő stb.), 
–         szerviz igény esetén azonnali jelzést illetve üzenetet küld
 
Ez a rendszer azért is ragadta meg oly’ nagyon a figyelmem, mert a nagyértékű takarító automaták, ha digitálisan is, de kellő figyelmet kapnak és így talán jobban rávehetőek lesznek a takarítógép kezelő kollegák arra, hogy kellő törődéssel bánjanak – tisztítás, karbantartás, gondozás, stb. – a gépekkel.

Öreg gép jó gép

A kavargó, színes, vadonatúj takarítógépek forgatagából nekünk valahogy megakadt a szemünk a TENNANT standján egy kopottas, használt T7 vezető üléses takarító gépen. Nini, egy régi ismerős! Hogy és miért került ide, ez az öreg jószág? Közelebb érve látjuk ám, hogy a másik fele meg szép, tiszta, rendezett.  

Hétköznapi szóhasználattal környezetbarát jelzővel illetjük azokat a termékeket, amelyek ugyanazt a funkciót képesek ellátni, mint a hasonló termékek, de azokkal összehasonlítva legalább egy környezeti jellemzőt tekintve kevésbé környezetterhelő. Nos, a kiállító cég az öreg, használt gépeket nem a roncstelepre viszi, nem bezúzza, ledarálja, hanem felújítja! A kiállított típus nagyon jól szemléltette, hogy így is lehet óvni a környezetet, hisz érvényesülnek a zöld szempontok, arról nem is szólva, hogy a potenciális vevő jóval kedvezőbb áron jut hozzá az új géppel szinte mindenben megegyező takarítógéphez.

A takarító eszközök és elektronikus ellenőrzési rendszer összekapcsolását néztük meg közelebbről a Vileda professional standján. 

A szervízkocsik között megtalálhatóak az újrahasznosított műanyagból készült kocsik, az ESD padlókhoz használható kerékkel rendelkező kocsikon át az autoklávozható kocsikig. (Egy érdekesség: a takarító kocsi kerekének zsírozásához használt kenőanyag sem mindegy, hogy milyen, hisz ez is megváltoztathatja egy padló vezetőképességét.)

A napi takarítási munkát megkönnyítendő, a komplett szervízkocsiról egy mozdulattal leválasztható a kétvödrös felmosó egység, így vízcserekor vagy egy terület felmosásakor nem kell az egész kocsit mozgatni, ezzel is kíméletesebbé, kevésbé fáradságosabbá tenni a takarítók napi munkáját.

Az ergonomikus eszközökhöz párosul a munkát segítő telefonos/tabletes alkalmazás és szoftver, mely segítséget nyújt a takarító személyzetnek, hogy pontosan melyik napokon milyen feladatokat kell ellátni a területen, ahol takarít. A szolgáltatás vezetőnek pedig segít ellenőrizni, hisz látja aznap milyen feladatokat látott el a takarító. Mindezt okos telefon vagy tablet segítségével dokumentálni tudjuk, és a központban rendelkezésre állnak ezek az adatok, ellenőrzések, könnyítve ezzel a megrendelő és szolgáltató közötti elszámolást, együttműködést.

Videó összefoglaló a kiállításról.

Tags: , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑