EN  |  HU

Sajtó

Publikálva 2015 jún 25 | szerző: Kiss Judit

0

Sűrű, átláthatatlan porfelhőben a takarító cégek és a vezető üléses takarítógép vezetői?

Sok az ellentmondás! Ha akarom, vemhes, ha nem akarom, nem vemhes. A szakma szeretne tisztán látni, egyértelmű, és betartható szabályozást vár!

Nemrégiben jelzés érkezett a MATISZ -hoz egy takarító cégtől, mely szerint egy munkavédelmi ellenőrzéskor a vezető üléses gépet vezető takarító kollégától kérte az ellenőr az OKJ-s szakmunkás bizonyítványt. A bemutatott munkavédelmi felkészítésről szóló igazolás nem volt elégséges, a határozat szerint a hiánypótlás egyértelműen az OKJ-s bizonyítványra vonatkozik, a kilátásba helyezett, ismételten kiszabható büntetés felső határa pedig 1 000 000 Ft.

A nagy összegű büntetéssel való fenyegetettségre szerette volna felhívni a figyelmet a MATISZ, ezért kommunikálta, hogy figyeljenek e kérdésre a munkáltatók, OKJ-s bizonyítvány kell a gép kezeléséhez.

E közben állásfoglalást kértünk a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályától, ahonnan telefonon megerősítették vezetőüléses gépet kizárólag OKJ-s végzettség birtokában lehet használni.  A MATISZ erre a hitelesnek ítélt információra alapozva indította el a felhívását a honlapon és a Facebookon.

Időközben a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete Kft. is kért írásos állásfoglalást az ügyben, amely 21 munkanap után érkezett meg, sajnos ez az állásfoglalás véleményünk szerint  nem ad egyértelmű választ arra kérdésre, melyek a gépkezelés szükséges, elégséges feltételei.

Az állásfoglalásban az áll, hogy a „Önjáró munkaeszközt csak megfelelő vezetői, ill. kezelői engedéllyel rendelkező vezethet és kezelhet”. (14/2004.(IV.19. FMM rendelet 32.§.1.) 

A korábbi szóbeli tájékoztatás, és a büntetést kiszabó határozat szerint ez egyértelműen az OKJ-s Tisztítás-technológiai szakmunkás végzettség.

A mostani írásbeli állásfoglalás a fókuszt a dokumentált munkavédelmi felkészítésre helyezi, azaz a munkáltató által tartott és dokumentált oktatásban kell részesíteni az önjáró/vezetőülés gép kezelőjét, ami által megszerzi a „megfelelő” kezelői jogosultságot,… ezután a szöveg úgy folytatódik, … „ugyanakkor lehetőség van a tisztítás-technológiai szakmunkás képesítés megszerzésére is.”

És ez is szerepel a szövegben:

„Végezetül felhívom szíves figyelmét, hogy a levélben leírtak csak a jogszabályok tartalmára vonatkozó tájékoztatásként értelmezhetők, amelyek az egyedi ügyekben eljáró hatóságokat és a bíróságot nem kötik.”

Meglátásunk szerint a jelenlegi törvényi szabályozás nem egyértelmű!

A helyzet tisztázása érdekében a TTTI újabb pontosítást kért az Nemzetgazdasági Minisztériumtól, a MATISZ pedig a Kamarához fordul.

Összeállítunk egy törvénymódosítási javaslatot az önjáró munkaeszköz fogalmának pontosítására, a vezetőüléses és gyalogkísérős gépek használatának szabályozására.

Itt tartunk jelenleg.
Minden új fejleményről azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat, a MATISZ tagjait és a széles szakmai közvéleményt.


további cikkeiVissza az elejére ↑