EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2013 okt 03 | szerző: Gömöri Andrea

0

Sajtóközlemény – Paradox Nagy Takarítási Nap

A mai nappal lezárult a MATISZ szervezésben megrendezett Nagy Takarítási Nap.

A különböző médiumokhoz a következő közleményt juttattuk el:

Sajtóközlemény Budapest, 2013. október 3.
Helyszín: Budapest VIII. kerület, Dankó utca 15. Fűtött utca, Hajléktalanszálló

 Paradox Nagy Takarítási Nap

A tisztaság nem magától értetődő! Mi csináltuk!

2013. október 2-3.

A Paradox Nagy Takarítási Nap a MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) első társadalmi felelősségvállalás (CSR) projektje.
A szövetség tagcégei október 2-án és október 3-án olyan intézményeket takarítanak ki szakszerűen, ahol ez a hétköznapokban nehezen valósul meg. A vállalás azért paradox, mert egy olyan szakma képviselőiként teszik ezt, amely maga is segítségre, figyelemre szorul.

A segítségnyújtás, a társadalmi szolidaritás és a figyelem kérés szándékával szerveztük meg a projektet, melynek keretében szakmai takarítással a következő intézményekben járulunk hozzá a megszokottnál higiénikusabb viszonyokhoz.

  1. Budapest VIII. kerület, Dankó utca 15. Fűtött utca – Hajléktalanszálló
  2. Budapest III. kerület, Kenyeres utca 18-20. Hospice Ház
  3. Budapest XI. kerület Kőrösy J. u. 17. MU Színház
  4. Mindszentpusztai Autista Otthon

Arra szeretnénk egy pillanatra ráirányítani a figyelmet, hogy fontos és magas színvonalú, amit ezek a kedvezményezett intézmények tesznek.

Fontos és magas színvonalú az is, amit több mint 100 000 ezer magyar állampolgár tesz naponta azzal, hogy tiszta környezetet teremt a többiek számára. A budapestieken kívül győri, miskolci cégek is képviseltetik magukat!

Észrevétlenül felnőttkorba lépett egy partvonalon kívüli szakma!

Egy régi szakmáról van szó, amit tisztítás-technológiának (leánykori nevén takarításnak) nevezünk. A takarításnak, a megfelelő szintű higiéniának mára már komoly kritériumai, szakmai sztenderdjei, minőség-ellenőrzési rendszere van. Gondoljunk csak arra, milyen fontos pl. egy kórház megfelelő higiéniai viszonyainak biztosítása. És mi minden történne, történhetne ennek hiányban…

A takarítók szakmai-, és érdekvédelmi szövetsége a MATISZ, már 2011-ben kidolgozta

  1. a Tisztítás-technológiai Szakmunkás Szakmai Profilt.
  2. a Közbeszerzéseken Kötelezően Megadandó Adatok Irányelvét, a Tisztítás-technológiai Irányelveket, melynek alkalmazása sokat segíthetne az üzletileg korrekt és tiszta verseny elterjedésében.
  3. 2013 végén a skandináv országok után Európában másodikként bevezetjük a Környezetbarát Minősítési Rendszert és az ehhez kapcsolódó Védjegyet, ami az un. Zöld (környezetbarát) takarítás széleskörű hazai elterjedésének teremti meg az intézményes alapjait.

A MATISZ széles körű szakmai együttműködésben hozzájárult ahhoz, hogy:

  1. A takarítás szakma számára legyen felsőfokú képzés. 2014-ben az első végzősök szerezhetik meg diplomájukat.
  2. Nemzetközi szakmai versenyeken a magyar szakemberek rendre az élmezőnyben szerepelnek. 2013-ban pedig maga a MATISZ szervez nemzetközi szakmai találkozót, versenyt Clean Europe néven, melynek fordulói már sikeresen lezajlottak Varsóban és Veronában. A döntőt Budapest rendezi 2013. október 29-én a Zöld Jelzés Nemzetközi Tisztítás-technológiai Konferencia keretében.

Hivatásunk a tisztaság. A szakmai takarítás javarészt már régen nem egyenlő azzal, hogy Marika néni letörli a port és felseper.

A takarítási piac éves forgalma 170 Mrd Ft, ez kb. 118 millió takarított négyzetmétert jelent, 100 000 foglalkoztatottat, a GDP közel 1%-t. A fejlett technológiával dolgozó ipari létesítmények, kórházak, felső kategóriás irodaházak, a környezetbarát módszerek alkalmazása, mind-mind magas szakmai követelményeket állítanak az iparágban dolgozó cégek elé.

Ezt a társadalmilag nélkülözhetetlen feladatot jelenleg erősen alulfizetett, a társadalmi megbecsülés legeslegalsó fokán álló munkavállalókkal látjuk el. Ezek a nehéz sorsú emberek ma kiállnak, hogy a náluk még nehezebben élőkön segítsenek.

Pontosítsunk ezen a képen közösen! A kiválasztott helyszíneket Önnek és olvasóinak is látniuk kell!  A tisztaság nem magától értetődő!
Mi csináltuk.

Kérdéseit, érdeklődését örömmel vesszük, és legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk.

PAÁR ZOLTÁN a MATISZ elnöke Email: paar.zoltan@matisz.hu Tel: 06 20 360 5979
HÉJJA CSABA kommunikációs szakértő Email:
hejja.csaba@archiv-matisz.matisz.org  Tel: 06 30 316 3940

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑