EN  |  HU

Rólunk írták

Ezen az oldalon találhatók azok a tisztítás-technológiával foglalkozó cikkek, amelyek elsősorban a mi oldalunkon jelentek meg, és később más sajtó orgánum is megjelentetett, vagy olyan műsorok linkje, melyekben a takarítás, mint szakma szóba került.

Ismét a kórházi takarítás került a fókuszba

A kórházi takarítás volt a téma 2017. március 20-án, hétfőn a TV2 Mokka című műsorban, miután előző héten ugyanebben a témában készítettek riportot. Az egyik vendég Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke volt, aki a riportban is megszólalt korábban. A műsorban elhangzott: a kórházi fertőzések kezelése sokkal drágább, mint a megfelelő takarítás megvásárlása. Ma azonban Magyarországon a kórházi költségvetés 2 százalékát költik csak takarításra. Szakképzésre, megfelelő fizetésekre és a megfelelő szolgáltatás megrendelésére, majd annak ellenőrzésére lenne szükség. Amíg ezen a téren nem történik változás, egyre inkább fennáll, hogy bármikor belehalhatunk egy súlyos kórházi fertőzésbe akkor is, ha valamilyen banális betegséggel kerültünk be – figyelmeztetett Paár Zoltán. A teljes műsort itt tudja megnézni.

A MATISZ elnökét a kórházi takarítás előírásairól kérdezték

Belső vizsgálat indult a Jahn Ferenc Kórházban, miután az egyik mosdóban bomló holttestet találtak. A Blikk ennek apropóján Paár Zoltánt, a MATISZ elnökét kérdezte a kórházi takarítás előírásairól. „A kórházak takarítása nagyon összetett feladat, más szabályok vonatkoznak műtőkre, kórtermekre, mosdókra és közösségi terekre is, de kórház lévén, speciális előírásoknak is meg kell felelni” – magyarázta a Magyar Tisztítás-Technológiai Szövetség elnöke, Paár Zoltán a Blikknek. – „Egy sárga könyv írja le, hogy milyen vegyszereket használhatnak. Azt, hogy hányszor takarítanak, a kórház szabályozza. A közösségi tereket és a mosdókat azonban legalább egyszer, de inkább többször takarítják egy nap.” – idézték az elnököt. A teljes cikket itt találja.

Már nemzetközi visszhangja is van a magyarországi szakemberhiánynak

Paár Zoltán, a MATISZ elnökének MTI-nyilatkozatát idézte a European Cleaning Journal a magyarországi szakemberhiánnyal kapcsolatban. Az elnök elmondta: hivatalosan 8500 fő hiányzik a tisztítás-technológiai szakmában, de a valós adat ennél jóval magasabb lehet, mivel sokan nem jelentik a hivatalos szervek felé az üres pozíciókat. A cikk itt olvasható.

Megnyílt a TisztaShow

Az MTI a következőképpen számolt be az eseményről 2016. október 21-én: Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezték meg a Hungexpo területén pénteken megnyílt Tisztítás-technológia Szakkiállítás és Vásárt, a „TisztaShowt”, amelynek az első napja a takarító szakmának, a második napja a lakosságnak szól – mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) elnöke. A kiállításon  50 szolgáltató, gyártó és forgalmazó cég mutatja be termékeit. A szakmai napon 500-600 szakmai látogatóra számítanak, a lakossági napra pedig várhatóan 2000-en látogatnak majd ki. Paár Zoltán elmondta, hogy az országban 3000 cégbejegyzésben szerepel a tisztítás-technológia, de úgy vélte, nincs ennyi élő vállalkozás. A szektor pontos számai nem ismertek, de becslések szerint 50 ezer munkavállaló dolgozik a területen. Az ágazat nagyságát mutatja, hogy a takarítási piac évente mintegy 150-170 milliárd forint értéket termel – tette hozzá.

A hírt átvette a hir.ma és a webradio.hu is. A TisztaShow-ról beharangozó cikket írt a Rendezvényvilág.

Hamarosan belefulladunk a koszba?

Míg februárban „csak” 5-6000 betöltetlen takarítói álláshely volt hivatalosan, mára ez a szám már 8-9000 fölé nőtt. Napról napra kellene a béreket emelni ahhoz, hogy a takarító iparban dolgozó cégek munkaerőt találjanak, ugyanakkor a megbízók nehezen egyeznek bele emelt összegű vállalási ár kifizetésébe. A témában készült sajtóközleményünket számos sajtóorgánum leközölte, az újságírók kérdéseire Paár Zoltán, a MATISZ elnöke válaszolt.

A témával foglalkozott többek között az RTL Klub, az Index, a hvg.hu, a Népszabadság, valamint a Portfolio is.

A takarítással foglalkozó cégek szövetsége szerint súlyos munkaerőhiány van az ágazatban

Súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a takarító iparban érdekelt cégek, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt – közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) az MTI-vel. A közlemény után interjú készült Paár Zoltánnal a Kossuth rádióban is, melyet itt hallgathat meg.

A témával foglalkozott többek közt a hvg.hu a portfolio.hu és az index.hu is, valamint a televizióba is szóba került a téma.

MATISZ: Így takarítanak a szakma legjobbjai

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) társadalmi felelősségvállalási programja, a Nagy Takarítási Nap keretében május 19-én három helyszínen, a Bethesda Gyermekkórházban, a Tatai Olimpiai Központban és a Laborc Általános Iskolában takarítottak a szövetség önkéntesei. Az eseményről írt a Weborvos.hu is, valamint beszámolt róla a Bethesda Gyermekkórház.

A MATISZ felájánlja szakmai segítségét a Kórházszövetségnek

A MATISZ sajtótájékoztatója után számos média foglalkozott a kórházi higiénia témájával. A Szövetség felajánlotta szakmai segítségét a Magyar Kórházszövetségnek, annak érdekében, hogy vállalható minimumokat határozzanak meg együtt a szakmai szempontok és az árkalkuláció tekintetében egyaránt. A sajtótájékoztatóról többek között tudósított a Népszava, a Népszabadság, a Hír TV és a Napi.hu is.

Takarítósors Magyarországon: piszkos a munka

Minimálbér, létbizonytalanság, szétköpködött szotyolahéjkupacok. Erre számíthat, aki ma Magyarországon takarítóként szeretne munkát vállalni. Még akkor is, ha OKJ-s végzettsége van, ismeri a modern takarítási technológiákat, és négy óra alatt zokszó nélkül kitakarít egy 600 négyzetméteres épületszintet. Talán nem véletlen, hogy a hazai munkaerőpiacon – ki gondolná, hogy az őrző-védők mellett – takarítókból van a legnagyobb hiány. (Megjelent: Magyar Nemzet, 2016. március 6.) A teljes cikk itt olvasható.

Már takarítót sem lehet találni a magyar piacon

Hiába a több mint tízezer képzett OKJ-s takarító és a sok ezer „amatőr”, óriási a munkaerőhiány: jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon. Csábítják ugyanis a… (Megjelent: nol.hu, 2016. február 23.)

A témával foglalkozott többek közt a hvg.hu, az index.hu  és a hirado.hu is.

A kérdés kapcsán televiziós interjút adott Pintér Zoltán is a Mokkának, melyet itt tud megnézni.

Reflektorfénybe lépnek a takarítók

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint szükség lenne rá, hogy minél többet tanuljanak a diákok a tisztítás-technológiáról. A szövetség idén egy kétnapos takarítási rendezvényt szervez a szakmát és a lakosságot megcélozva – írta a napi.hu. (megjelent: 2016. február 8.)

Jön az influenzaszezon

Január közepén megszaporodnak az influenzaszerű megbetegedések. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a fertőtlenítő takarításra, a saját otthonunkban és a középületekben egyaránt – figyelmeztet a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ), amely öt pontban foglalta össze, hogyan előzhető meg az influenza – írta a blikk.hu. A témával kapcsolatban Ritz Tibor vezető MATISZ szakértő is interjút adott a Helikon Rádiónak január 27-én.

 


Hozzszlsok lezrva.

Vissza az elejére ↑