EN  |  HU

Aktualitások

Publikálva 2018 jan 22 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Paár Zoltán: folytatjuk a munkaerőhiány elleni küzdelmet

Az idei év fő témája továbbra is a tisztítás-technológia területén érezhető munkaerőhiány enyhítésének lehetséges módjai lesz – közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke, Paár Zoltán. A szövetségre sok munka vár, hiszen emellett folytatódik az egészségügyi takarításról folyó párbeszéd, valamint a TisztaShow folytatásaként megrendezésre kerül októberben a regionális Budapest Cleaning Show.

Mik a MATISZ tervei 2018-ra?

P.Z.: Továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért mindenképpen folytatnunk kell a megkezdett munkát, hogy minél többen válasszák a takarító szakmát hivatásul. Ehhez az szükséges, hogy megfelelő szakképzés és továbbképzés legyen, valamint vonzóvá tudjuk tenni ezt a foglalkozást. Akkor fognak többen takarítónak állni, ha ezért cserébe megfelelő fizetést is kapnak és megbecsülik őket. Ma már nettó 130 ezer forint alatt nem lehet takarítót találni. Azonban ahhoz, hogy ezt a cégek ki tudják fizetni, az is szükséges, hogy a megrendelők belássák, hogy addig nem kapnak minőségi munkát, amíg azt érdemben nem fizetik meg. Szükség van a szolgáltatói díjak emelésére.

A MATISZ ajánlást fogalmazott meg a takarítói óradíjjal (TOD) kapcsolatban, amire a szolgáltatók a megrendelővel zajló ártárgyalásokon hivatkozni tudnak. A www.matisz.org honlapon minden friss állásfoglalásunk elérhető. Emellett szeretnénk, ha minél több megrendelés és közbeszerzés esetén bevonnák a MATISZ-t, mint független szervezetet már a kiírás megfogalmazásába is, később pedig az értékelés folyamatába, hogy mind több helyen érvényesülhessenek a szakmai szempontok.

Tovább képezzük a független szakértőinket is, akik egyre több megbízást kapnak. Mind több megrendelő belátja ugyanis, hogy a takarítás, a tisztítás-technológia is egy olyan szakma, amit igazán csak a benne dolgozó szakértők ismernek. A területek felmérése, a pályázatkiírások, a megrendelések, a beszerzések során rengeteg hasznos tapasztalatot tudnak átadni.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy legyen olyan érdekképviseleti fórum, ahol tudjuk hallatni a hangunkat. Azon dolgozunk, hogy az őrző-védő szakmával közösen tudjunk a kamarai munkában részt venni, és elérjük, hogy a takarító szakmára ugyanazok a feltételek vonatkozzanak, mint a hasonlóan munkaerőigényes őrző-védőre, értem ez alatt például a 2200 forintos kötelező minimum óradíjat.

Célunk továbbá az is, hogy tagjainkat minél jobban be tudjuk vonni a párbeszédbe, szeretnénk, ha egyre többen belátnák, hogy a közös munka akkor tud hatékony lenni, ha érdemi és folyamatos párbeszéd zajlik egész évben. Ennek érdekében idén több kérdőívvel is meg fogjuk keresni tagjainkat.

Tavaly elkezdődött egy szakmai párbeszéd az egészségügyi takarításról. Lesz ennek folytatása?

Igen, mindenképpen. Hamarosan feláll a szakmai munkacsoport, aminek a terveiről, döntéseiről folyamatosan be fogunk számolni. A célunk, hogy olyan átlátható szabályrendszer legyen ezen a területen, ami megkönnyíti mind az egészségügyi intézményvezetők számára a megrendelést, mind a takarítás szolgáltatóknak a végrehajtást, a higiénikusoknak pedig az ellenőrzés folyamatát. Hisszük, hogy így látványosan javulhat a higiénia állapota, és ez a jövőben a kórházi fertőzések csökkenésében is megnyilvánul majd.

Idén októberben lesz a Budapest Cleaning Show. Hol tart a szervezés?

Örömünkre szolgál, hogy már számos nagy cég foglalt standot, mert ott akar lenni a kiállítók között. Ez a szakma számára egy nagyon fontos alkalom, jó lehetőség, hogy mindenki bemutassa termékét, szolgáltatását, találkozzanak a potenciális megrendelőkkel. Emellett itt kerül sor a MATISZ éves szakmai konferenciájára is, amire évről évre egyre jobb visszajelzéseket kapunk. Várjuk a további potenciális kiállítók jelentkezését. A részleteket elolvashatják a rendezvény honlapján, a www.budapestcleaningshow.hu oldalon.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑