EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2017 ápr 25 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Összefogással lassan jobbra fordulhat a takarító szakma jövője

Nagy érdeklődés mellett zajlott az első idei MATISZ szakmai kerekasztal beszélgetés. A fő téma a Takarítási Óradíj volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van a Takarítási Óradíj meghatározására, és támogatták a MATISZ ezzel kapcsolatos ajánlását.

Teltház mellett, a Kärcher Hungária Kft. székházában zajlott az idei első, Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által szervezett szakmai kerekasztal beszélgetés.

Először Juhász Tamás ügyvezető igazgató mutatta be cégét, majd Horváth Zoltán értékesítési vezető számolt be cégük egy nagyszerű fejlesztéséről. A Németországban bevezetett innováció lényege, hogy folyamatosan, gépileg rögzítik, hol, melyik gépek és takarítók dolgoznak. Így a munkavégzés nyomon követhető, ellenőrizhető, valamint a rendszer jelzi, ha egy gép meghibásodott.

Sokan úgy vélték, ez még csak a távoli jövő Magyarországon, ám abban a résztvevők valamennyien egyetértettek, hogy a közös beszélgetések, viták viszik előre a szakmát.

A felszólalók szinte kivétel nélkül arra panaszkodtak, hogy jelenleg nagyon nehéz a piacon áremelést érvényesíteni, a megrendelők csak nyomott árat hajlandók fizetni, és emellett egyre nehezebb jó munkaerőt találni.

Paár Zoltán, a MATISZ elnöke is kitért előadásában a munkaerő-hiányra. Adatokkal érzékeltette: a helyzet hosszútávon sem fog megoldódni, mára már szinte teljesen leállt a szakképzés, a jó munkaerőket más, magasabb bért fizető szakmák vonták ki a területről, így ma már magasabb bérért is csak képzetlen, sok esetben kevésbé megbízható takarítókat találni. Közbe vezette, hogy a Kärcher által is bevezetett automatizálás, a modernizálás abban segíthet, hogy a munkaerőt át lehessen csoportosítani egyéb területekre, ahol mindenképpen a kétkezi, emberi erőre van szükség.

A kerekasztal beszélgetés fő témája a Takarítási Óradíj (TOD) volt. A MATISZ ajánlását ismertetve Paár Zoltán elmondta, hogy egy hasonló szakmában, az őrző-védőknél májusban kötelezően életbe lépő rezsióradíjat vették alapul a takarítási TOD megállapításakor.

Bár többen felvetették, hogy nem tudják még ezt az összeget sem érvényesíteni a megrendelőkkel szemben, a MATISZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a táblázatban megkerülhetetlen tételek vannak, amelyekből összetevődik a Takarítási Óradíj. Ezt kell bemutatni a megrendelőknek, akiknek meg kell érteni: ha az elvárható minimum díjat nem fizetik meg, akkor nem fognak megfelelő szolgáltatást kapni cserébe. Hozzátette: a szakmának, a jelenlévő cégeknek egységes álláspontot kell képviselni a tárgyalásaik során, mert csak így lehet eredményt elérni. „Ne az elriasztó történetekkel foglalkozzunk, hanem döntsük el, mit képviseljünk” – közölte Paár Zoltán.

A jelenlévő cégek képviselői elfogadták a MATISZ 2018-as TOD-ra tett javaslatát.

Tags: , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑