EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2014 dec 10 | szerző: Kiss Judit

0

Nincs hypó szag, nincs tisztaság! Gyártó és Forgalmazó cégek lépnek be a MATISZ–ba! (Második rész)

Ez a story is elhangzott, többen értőn, mosolyogva bólogattak, kórházi főorvos reagál a címben leírt módon a takarítási munka átvételekor.

A tisztaság mérőegysége sok esetben ilyen egyszerű egészségügyi intézményeknél: Ha átható hypó szag terjeng a folyosón és a mellékhelységekben, akkor valószínűleg OK a takarítás. Ha nem, nem.

Mint ismeretes múlt héten a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség és a gyártó és forgalmazó cégek vezetői munkamegbeszélésen vitatták meg a jövőbeni közös munka lehetőségeit, közös pontjait és ennek lehetséges előnyeit mind a benne részt vevők, mind az egész iparág számára.

Tudósításunk második részében felidézzük az eseményen elhangzott főbb gondolatokat és felvetéseket.

Paár Zoltán, elnök, MATISZ: hangsúlyozta, nincs varázsceruzája sajnos, senkinek, így a MATISZ sem rendelkezik ilyennel.

A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy maguktól a találkozón érintett problémák nem fognak megoldódni. És a szakmai szervezethez való csatlakozásnak messze nem a legfőbb eleme véleménye szerint a tagdíj.

Együttgondolkodásra, közös munkára, elszántságra, munkával eltöltött időre, jó kommunikációra és széles körű, intenzív együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a mindenki által nagyon jól ismert nehézségek és a szakmát hátráltató akadályok kérdése megoldódjon.

A MATISZ természetes és ideális médiuma kell, hogy legyen a szakmát érintő információk áramlásának és terepe a szakmai kapcsolatok sűrű hálózata kiépülésének.

Az ideális szakmai szövetség olyan szervezeti egység kell, hogy legyen, amely aktív, egységes szószólója a szakmának.

E cél mielőbbi eléréséhez az újonnan belépő tagoknak részt kell venniük az operatív munkában, kommunikálniuk kell egymással is, a szolgáltatókkal is.

Ha egységes a megjelenés, a célok meghatározása közösen történik, ha jók lesznek azok a működési modellek, amiket közösen kitalálunk, több szolgáltatóhoz fogunk eljutni.

Mit ad tehát a MATISZ az új belépőknek?

Lehetőséget az együttműködésre, működő infrastruktúrát, felületet, keretet a kommunikációra, együttműködésre, érdekérvényesítésre. Rendezvényeket és képzési lehetőségeket, kapcsolatépítési lehetőséget, információkat, ismereteket a piacról.

Aktivitást és közös munkát kér cserébe, információkat és ismereteket, együtt gondolkodást és összehangolt cselekvést a takarítás ágazat jobb érdekérvényesítő képességének érdekében.

Ritz Tibor vezető szakértő, Tisztítás – technológiai Tudományok Intézete:

Mindenki számára, legfőképpen a Megrendelő számára meg kell jeleníteni a takarítási tevékenység hozzáadott értékét, csak így várhatjuk el, hogy a Megrendelő tudjon róla és megfizesse  azt.

A szakma egésze számára életbe vágóan fontos, hogy a takarítás hozzáadott értékét meg tudja jeleníteni és azt a vállalási áraiban is képes legyen érvényesíteni. Jelenleg a vállalási árak 80 – 85% -át a bérköltségek teszik ki, az Egyesült Államokban ez az arány 65% körüli. Az irány tehát, adott és jól látható.

2014-re kiépült a teljes szakoktatási vertikum, a felsőfokú képzéssel a csúcsán. Azonban jócskán van még tere a fejlődésnek is: a kb. 150 ezer takarító mindössze 10%-ának van szakképesítése.

A MATISZ tagja az ISSA –nak, és egyben minden tagja a nemzetközi szervezet tagja is, így a MATISZ tagság egyben belépő a szakma nemzetközi információ áramlásába, vérkeringésébe.

Szabó Ákos, szektorvezető, Diversey Magyarország: A vásárlóinkat kell meggyőzni, hogy zöldek vagyunk, hogy hasznos számára a környezetbarát takarítás. Oktatásban, szakmai munkában is részt kívánunk venni, örülünk a lehetőségnek. Fontos a csatlakozás, a részvétel a közös munkában, törekedni kell a zöldítésre, az innovációra, a megrendelők meggyőzésére, tájékoztatására, edukációjára.

Elek Gábor ügyvezető, Temi Higiénia Kft: Évek óta tapasztalja a takarítás vállalási árainak és ezzel együtt az árrésnek a  csökkenését. Ha a takarítócégeknek árproblémái vannak, az a forgalmazót ugyan úgy érinti. Határt kell szabni ennek a nagyon káros tendenciának.

Cséplő Dániel Ecologic Kft: Cégük öko tisztító szerekkel foglalkozik 2003 óta. Felszólította a megjelenteket, hogy koncentráljunk jobban a koncentrátumokra és azok adagolásra is, mert ez a kérdés sok esetben problémákat okoz a felhasználóknak.

Tóth Viktor Il Contatto Kft: Felvetette, hogy praktikus lenne kialakítani egy rendszert, ami lehetővé teszi azt, hogy a beszállítók találkozhassanak a takarító cégekkel. Ez hasonló módon is megvalósítható lenne, ami a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél már működik. A takarítócégeknek mindenképpen hasznos lenne ez a találkozó, hiszen az importőrök komoly technikai háttérrel és szakmai tudással rendelkeznek. Ezt a technikai és szakmai hátteret az oktatásba projektekbe is be lehetne vonni.

Antal Péter Amsa Higiénia Kft. ügyvezető véleménye kapcsolódott a korábban elhangzottakhoz és megerősítette: Jó, ha a gyártói, forgalmazói, takarítói tudás összegződik. Fontos a jó szakmai munka, a takarító cégek dolgozói ismerjék meg jobban a gépeket, amiket használnak.

„Mindegy mi van a flakonban, csak ingyen legyen!”

Túri Gábor ügyvezető igazgató, Dr. Schumacher Kft. Fertőtlenítő szerekkel foglalkoznak többek közt. Tapasztalataik szerint sok probléma van, pl. az egészségügyben ezen a területen is. Új jellegű fertőzésekre speciális készítmények szükségesek, de nagyon sokszor csak az ár alapján döntenek a beszerzők és nem a tartalom alapján.

A környezetbarát elvárás nem jelenik meg az egészségügyben, mert kell a hypó szag. A MATISZ hívja fel a figyelmet arra, hogy szakcégek oktassanak, edukálják a piacot. Segítsék ez által a minőségi tisztítószer felhasználást. Át kell adni az információkat a felhasználóknak, a megrendelőknek!

Mészáros Imre, Vileda: Szorgalmazta, hogy a MATISZ keretein belül jöjjön létre egy gyártó semleges platform, amely a legújabb technológiákról szóló, gyártó semleges módon, szakszerű és releváns információkkal látja el a piacot és a megrendelőket. E korszerű megoldások népszerűsítése a MATISZ fontos feladata lehet.

A cégek megjelent képviselői kifejezték szándékukat, hogy a szövetség keretein belül szeretnének tevékenyen részt venni a szakmai munkában.

A találkozón a MATISZ elnöke és a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.-t képviselő Angyal Pál aláírtak egy megállapodást arról, hogy a környezetbarát takarítás védjegyet megszerző cégeknél a szövetség szakértői fogják ellenőrizni, megfelelnek-e a vállalt követelményeknek.

Juhász Tamás ügyvezető, (Kärcher) szavai zárták a találkozót. Nem az azonnali, rövid távú praktikus piaci előny reményében csatlakozik cége a Szövetséghez, hanem azért, mert fontosnak tartja az érdekképviselet erősítését, a szélesebb értelemben vett szakma tagjai között az intenzívebb párbeszédet, a piac pontosabb és mélyebb ismeretét, a közös munkát.

A kezdet mindenképpen felettébb bíztató.

Eltökéltséget, kitartást, jó munkát és jó egészséget kívánunk minden kedves résztvevőnek a megvalósítás, a tervek realizálásának szürke hétköznapjaira!


további cikkeiVissza az elejére ↑