EN  |  HU

Rendezvények

Publikálva 2016 szept 22 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Neves előadók az idei MATISZ konferencián is!

A takarítási szakma megújítása szempontjából legégetőbb kérdésekkel foglalkozik az idei szakmai konferencia, amelyre 2016. október 21-én, a TisztaShow-n kerül sor. Neves előadóink többek között a környezetbarát takarításról, valamint az ágazati munkaerőhiányról is beszélni fognak.

Számos izgalmas előadás várható az idei MATISZ szakmai konferencián,  melyre már igényelheti belépőjegyét.

gal-palGál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökének előadása az ágazai munkaerőhiánnyal foglalkozik.

Mit tehet a munkáltató a szakemberhiány enyhítésére, melyek az azonnali és a stratégiai feladatok? A vendéglátó- és szállodaipart már két-három évvel ezelőtt elérte a takarítási szolgáltatások terén napjaink tapasztalható szakemberhiány.  Mindkét iparág szenved a jellemzően alacsonyképzettségű állomány hiányától, amely a munkáltatóktól eddig nem alkalmazott munkaerő keresési, megtartási technikákat kíván.

Gál Pál Zoltán a VIMOSZ elnökeként beszámol arról, hogyan élte meg és éli meg a vendéglátóipar ezt a problémát.

barta-gezaBarta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a környezetbarát takarításról tart előadást. A „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegy, amit ökocímkének is szoktak nevezni, számtalan olyan előnyt nyújt a nyertesnek, amikkel újrapozícionálhatja helyzetét a piacon, nagyobb eséllyel juthat megrendeléshez és munkaerő-problémáin is segíthet. Hogy melyek ezek az előnyök? A felelősen gondolkodó cégek számára egyre fontosabbak a környezetvédelmi szempontok, a takarítás „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegye pedig garancia a megrendelőknek arra, hogy a takarítás során jelentős a tisztítószer-megtakarítás, mérséklődik a csomagolási hulladékok mennyisége. Gyűjtésük szelektíven történik, a felhasználás során előnyben részesül a környezetbarát papíráru. A „kezelt” tárgyak, berendezések jó minőségűek, használhatóságuk hosszabb ideig megőrződik, és ami a legfontosabb, ezek a technológiák az emberek egészségét is óvják.

kovacs-juditKovács Judit, a Budapest Airport Zrt. terminál szolgáltatások vezetője előadásában rövid áttekintést nyújt a Liszt Ferenc repülőtér jelenéről és közeli jövőjéről, a forgalmi változások tükrében. Prezentációjában rámutat a takarítandó területek, elvárások és szolgáltatási szintek sokszínűségére.

Boldis Ildikó, a WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Intézet tanácsadó-trénere lesz az Out of Box  má1610-wifi_boldis-ildiko_profilsik előadója. Ildikó több mint 15 éves tréningvezetési és 20 éves üzleti tanácsadói tapasztalatát közép- és nagyvállalati környezetben szerezte stratégia- és vállalati kultúrafejlesztés, rendszerszintű gazdálkodás, működési folyamatok fejlesztése, közép- és felsővezetői tréningek, coaching során. Előadásának fő témája az innováció, a szervezet egészére kiterjedő állandó és előremutató megújulási folyamat részleteinek kidolgozása és a gyakorlatba való átültetése, a magasabb szintű szervezeti célok elérésének elősegítése érdekében.  Szó lesz az innovációs tényezőkről szervezeten belül és kívül, a vezetői szerepvállalásról, a szervezeti innovációs láncról, az innovatív szervezeti kultúra jellemzőiről, a vezetői szerepvállalásról, valamint az innovációs folyamat sikertényezőiről. Ildikó előadását számos gyakorlati példával illusztrálja.

ritzRitz Tibor, a MATISZ vezető szakértője  A takarítótól az alkalmazott környezetkutatóig címmel tart előadást a konferencián. A szakma a 2005. évi állami elismerése óta igen sok minden alakult és változott. Egy nagyon intenzív évtizedet hagytunk mögöttünk és ez alatt kiépült a teljes szakmai hierarchia. 2016-ra befejeződött a szakma komplett struktúrájának állami elismerése, mára minden posztra megvan a megfelelő végzettség és annak állami elismerése. Az új rendszer a betanított munkástól az egyetemig szabályozza a takarítói- és szakmai vezetői életpályát. Már csak tartalommal kell megtölteni, hogy az elmélet valóság legyen.

***

Mint látható, idén három olyan téma körül forog a szakmai konferencia, amely meghatározó a takarítási ipar megújulása szempontjából. A TisztaShow egyrészt az új technológiák, eszközök és kezelőszerek bemutatótere, hiszen megújulás, új technológiák bevonása, alkalmazása nélkül egy szakma sem képes fejlődni. Mégis sokan ellenállnak a változásnak, fejlődésnek, ennek okait is keressük előadóink segítségével.

A takarító szakma kulcsszereplője az ember, hiszen nélküle nincs szolgáltatás. Jelenleg nagy szükség van a szakma újrapozicionálására, a munkaerő megbecsülésére, a szakmai elhivatottság növelésére.  körüljárjuk a munkaerőhiány okait, következményeit és lehetséges megoldásait.

A takarítók jelenleg alacsony, sokszor negatív megítéléssel néznek szembe a társadalom részéről, és ezen mindenképpen változtatni szükséges a közeljövőben. Hogyan ismertethetjük el ezt az emberigényes, szakértelmet, elhivatottságot igénylő munkát? Reményeink szerint ebben kulcsszerepe lesz a TisztaShow-nak, hiszen itt végre reflektorfénybe állhatnak a takarítók, bemutathatják, mitől más egy professzionális takarítás, mik azok a kulisszatitkok, ami nélkül nincs minőségi munka. A szakmai előadások tervezett témái között szerepel a takarítási szolgáltatást vásárlók elvárásainak és a szolgáltatók kínálatának összevetése is.

Az Out of box blokkban pedig neves trénerek a szervezetfejlesztés legújabb módszereiről, a közép- és felsővezetők mellett a takarítói munkaerő motiválásának, megtartásának lehetséges eszközeiről adnak elő. A három éve töretlenül népszerű out of the box előadásokkal arra a tagsági igényre reagált a MATISZ, hogy ne csak a szűken vett szakmai témákra koncentráljunk egy hosszú konferencia napon, hanem a vállalkozói lét fontos menedzsment témái is terítékre kerüljenek. Ilyen a munkaerő megszerzése, megtartása, motiválásának lehetőségei csakúgy, mint a gazdasági változásokra adott rugalmas szakmai reakció elérése is. A harmadik téma itt is a szakma presztízsének növelése.

Jöjjön el Ön is, jelentkezzen most a konferenciára!

Tags: , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑