EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2017 máj 25 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Most kezdődik az igazi műhelymunka

Rengeteg tapasztalat és javaslat gyűlt össze május 24-én, az idei II. MATISZ Szakmai Kerekasztal beszélgetésen, ahol a közbeszerzési eljárások szakmai bírálati szempontjairól esett szó. Most kezdődik az igazi műhelymunka: az elhangzott javaslatokat összegezve a MATISZ szakértői csoportja kidolgoz egy irányelvet, amelyet később a nyilvánosság elé tárunk.

Nagyon fontos kérdés került terítékre május 24-én, szerdán az idei II. MATISZ Szakmai Kerekasztal beszélgetésen, amelyre az ELső Pesti Rétesházban került sor. A teltház mellett zajló rendezvényen először Szabó Ákos mutatta be a rendezvény szponzoraként jelenlévő Diversey Kft. termékpalettáját és bemutatta az „okos” takarítási rendszerüket. Elmondta, hogy a költségoptimalizálás jegyében erős koncentrátumokat használnak, az adagolórendszerek révén nincs pazarlás. Emellett így a szállítási, raktározási, csomagolási költség is csökken. kiemelten fontos számukra a környezettudatosság is. Szabó Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több pályázatban plusz pontot jelent a környezetvédő szerek, eljárások alkalmazása.

Ezt követően az előadók rátértek a fő témára, a közbeszerzési eljárások szakmai bírálati szempontjaira. Ritz Tibor, a MATISZ elnökségi tagja, szakértője elmondta, hogy kizárólag ár/érték arány alapján nem lehet döntést hozni. A szakmai szempontokat ugyanakkor csak a szakma maga tudja felállítani, és a következetes alkalmazás évén várható el, hogy azt a piac is elfogadja.

A takarítóipar alapvetően költségszemléletű, vagyis minél olcsóbb szolgáltatást várnak el akár annak árán is, hogy a cég átcsúszik a szürkegazdaságba. Ehelyett kellene áttérni az értékalapú rendszerre. Ritz Tibor prezentációjában kitért a takarítási szolgáltatás értékalapú definíciójára, amely kockázatalapú ellenőrzést igényel. Felhívta arra a figyelmet, mennyire fontos a folyamatok dokumentálása. Úgy vélte az elbírálást segítené, ha nem csupán Ft/nm/nap lenne az egyetlen mérőszám a takarítási munkára, hanem mint javasolta, több, számszaki alapon működő mérőszámot is be lehetne vezetni. Hangsúlyozta, hogy csak a belülről kezdeményezett, a szakma részéről jövő változtatásokkal lehet célt elérni.

Pintér Zoltán, a MATISZ szakértője a szövetség szakértői munkacsoportjának javaslatait terjesztette elő. Mint mondta, a közbeszerzések során a bírálati szempontok között legalább 60-40 százalékos arányban kell, hogy az ár és az érték meghatározó legyen, de az ideális az 50-50 százalék lenne. Nem csupán humánerőforrás-tervre, de környezetkímélő technológiai tervre is szükség van. Hangsúlyozta, hogy a pályázatok során eddig is sok mindent leírtak a cégek, de senki nem ellenőrizte azok betartását. Ezért külső auditáló szakemberekre van szükség, akik ellenőrzik, mi szerepel a pályázatban, és abból mi valósul meg. A mérhető mutatók között említette a szakképzett takarítói létszámot például, amely könnyen ellenőrizhető.

Mivel a megrendelői oldalról is van igény a változásra, Pintér Zoltán szerint eljött az idő, hogy a szakma felállítsa az objektív, számszerűsíthető szakmai bírálati szempontokat, amelyek felállításához a jelenlévők javaslatait kérte.

A vita felvezetésében Paár Zoltán, a MATISZ elnöke elmondta, hogy mind több cég, kórház, bank, közintézmény fordul a szövetséghez szakmai segítségért, ezért szükségessé vált egy irányelv kidolgozása. Javasolta egy szakmai bírálati szempontlista összeállítását, amelyet minden egyes közbeszerzésre egyedi módon alkalmazni lehet. „A MATISZ az egyetlen, aki auditálni tud, de be kell mutatni, milyen szempontok alapján fog ez megtörténni. Nyilvánvalóan csak objektív ellenőrzési szempontok jöhetnek szóba” – tette hozzá.

A beszélgetés során számos értékes javaslat elhangzott. Többek között felmerült, hogy már a szerződésbe bele kell foglalni a szankciókat, valamint, hogy a szakma számára fontos lenne, ha készülne egy nyilvános lista a közbeszerzésből kitiltottakról, akik nem teljesítették a vállalásaikat. Példaként elhangzott, hogy a közétkeztetésben már most sokkal szigorúbb szabályozás van, és a vagyonvédelmi cégek is hasonlót szeretnének bevezetni.

Elhangzott, hogy a takarításban nehéz definiálni a tisztaság fogalmát. Többen fontosnak tartották, hogy a közbeszerzések során a likviditási mutatókat is fel kelljen tüntetni.

A beszélgetés végén elhangzott, hogy a javaslatok alapján a MATISZ szakértők által készített anyagot pontosítják, majd azt megvitatják egy közbeszerzésekben jártas jogásszal is. Ezt követően a már egységes anyagot ismét megmutatják véleményezésre a tagoknak.

A beszélgetés moderátora, Lőrincz István, a MATISZ elnökségi tagja mindenkit arra kért, hogy a helyben elhangzó, illetve a későbbiekben felmerülő javaslatokat is írásban küldjék el az info@archiv-matisz.matisz.org mailcímre.

A rendezvényen készült fotókat itt tekintheti meg.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑