EN  |  HU

Rendezvények MATISZ ajánlással

Publikálva 2016 jan 20 | szerző: Ritz Tibor

0

MiniSkills 2016

Most már hagyománynak tekinthető, hogy kétévente a világ legnagyobb kiállítása otthont ad egy MiniSkills névre hallgató, barátságos szakmai versenynek is. 2010 és 2014 között három alkalommal ez a verseny amolyan tavaszi előszobája volt az ősszel rendezett fiatal szakmunkások Európa bajnokságának, a EuroSkillsnek. 2016-ra azonban a helyzet megváltozott, mert a takarítás kikerült az EuroSkills szakmalistából.

Rotterdam, Lisszabon, Spa-Franchoshamps és Lille takarító versenyei után Göteborg már nem ad helyet a takarítóknak. A helyzet rendkívül szomorú, de nem reménytelen. Sajnos az európai takarító szakma nem ismerte fel egy hivatalos, a nemzeti kormányok és az EU által támogatott európai szakmai olimpiában a marketing, szakmai és munkaerő utánpótlási lehetőségeket. Bár a dolog szépen indult: a Hollandiában rendezett nyitó versenyen 2008-ban 6 csapat állt rajthoz. Azonban 2012-ben Belgiumban már csak 4 csapat versenyzett és 2014-ben Franciaországban ez a szám háromra fogyott. A versenyszabályzat értelmében ez a szakma kizárását jelentette.

Jó érzéssel gondolunk azonban ezekre a versenyekre, mert Rotterdamból két ezüsttel és két bronzzal jöttünk haza, Spa-ból egy bronzzal, Lilleből pedig két arannyal.

Amszterdam tehát egy különleges lehetőség, most különösen különleges. Ugyanis talán lehet egy olyan újraindítási alap, ami esetleg a szakma újrafelvételét jelentené. 2018-ban ugyanis a EuroSkills-t Budapest rendezi, aminek lehet jelentősége.

Amszterdam 2016 tehát lehet egy olyan rendezvény, ahol sok elkötelezett szakember találkozik és talán elhatározás is születhet arra, hogy 2018-ra újra összeálljon 6 – 8 csapat és megszervezhessünk egy budapesti bemutató versenyt. Szintén a EuroSkills szabályzat szerint, ha egy szakma kikerül a programból, akkor vissza először csak demóként kerülhet. A szabályzat nem tér ki arra, hogy mi van akkor, ha ez egy olyan szakma, ami már korábban benn volt a körbe.

Várjuk tehát azon magyarországi csapatok jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat Amszterdamban, az idei Miniskills-en. Jelentkezni  az info@archiv-matisz.matisz.org címen lehet.

Tags: , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑