EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2014 júl 09 | szerző: Kiss Judit

0

Milyen a vállalati kultúra állapota a takarító szakma cégeiben?

A cég-kultúra, vállalati kultúra fejlődése fontos dolog. Ezzel még nem mondtunk sokat. Elvileg ezzel az állítással mindenki többé-kevésbé egyetért.

Azonban mit jelent, hogy elvileg? Gyakorlatilag semmit nem jelent. Elvileg ugyanis nem lehetséges vállalati kultúrát fejleszteni, azt csak gyakorlatilag lehet, sehogy máshogy. És változni, fejlődni soha nem könnyű! Sőt, az egyik legnehezebb dolog a világon.

Egy vállalat szervezetének fejlesztése először is őszinteséget feltételez. Azt a sokszor nem csekély bátorságot igényli kiinduló pontként, hogy szembenézzünk azzal, ami van. Szembenézzünk a cég aktuális vállalati kultúrájával.

Ez – egy vállalat valóságos kultúrája, működési módja és mechanizmusai – koránt sem evidens és magától értetődő dolog.

A jól látható és evidensnek tűnő jelenségeken (viszonyokon, kapcsolatokon, megfogalmazott elveken) túl számos, szabad szemmel kevésbé érzékelhető viszony, kapcsolat, ki nem mondott elvek határozzák meg egy cég működését. És sajnos sok esetben ez utóbbi, a kevésbé tudatos és informális elemek a meghatározóak.

Valami fajta vállalati kultúra minden cégben van, még akkor is, ha „nincs”, ha ez a kultúra „kulturálatlan”, nem tudatos, reflektálatlan. A kultúra a legegyszerűbben megfogalmazva a dolgok csinálásának mikéntjét jelenti.

  • Melyek azok a világosan megfogalmazott értékek, melyeket a cég és munkatársai folyamatosan szem előtt tartanak a gazdasági működés során?
  • Hogyan hozunk döntéseket?
  • Milyen elgondolások és elvek alapján kommunikálunk egymással a cégben? Mi szabályozza a verbális érintkezések rendjét? A szubjektív esetlegesség, indulatok, szabadjára engedett érzelmek vagy tudatosan átgondolt elvek, racionálisan megválasztott, studírozott technikák, célra vezető eljárásmódok.

Ezek a kérdés körök mind részei a cégkultúrának. És minden bizonnyal nem túl merész az a következtetés, hogy az egyes cégek belső, és kifelé, a piac felé megnyilvánuló kultúrája – vagyis az, ahogyan a dolgait intézi – legalábbis hatással van, többé-kevésbé meghatározza, hogy milyen az adott iparág egészének üzleti kultúrája.

Hogyan viszonyulnak például a versenyhez és az együttműködéshez? Képesek-e egyáltalán elgondolni bármi féle együttműködést?

Egy átgondolt, tudatosan megfogalmazott és következetesen képviselt vállalati kultúra általában választ talál ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre. Sikeres, üzletileg szerencsés cégekben általában fejben tisztázzák először e kérdéseket.

Azután már sokkal könnyebb minden érdekelt fél megelégedésére szolgáló módon tisztaságot teremteni a megrendelő irodáiban és üzemcsarnokaiban is.


további cikkeiVissza az elejére ↑