EN  |  HU

Higiénia világszínvonalon

Publikálva 2016 ápr 01 | szerző: Kiss Judit

0

Miért takarítanak nálunk inkább éjszaka, mint nappal? Az SCA és vezető márkája a Tork utánanézett a dolognak!

A nappali takarítás egyre népszerűbb Nyugat-Európában, ebből kifolyólag a takarítók szerepe megváltozott: már nem láthatatlan, éjszakai műszakosok, hanem a nappali munkamenet szerves részei. A takarítókkal való kapcsolat megismerése érdekében az SCA és globális higiéniai márkája, a Tork Európa számos országában végzett felmérést irodai dolgozók körében. A felmérés azt is kimutatta, hogy Nyugat-Európában az irodai takarítások több mint fele kora reggel, vagy munkaidőben zajlik, szemben a magyarországi gyakorlattal.

Ritz Tibor a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) vezető szakértője nem lát említésre méltó tendenciát hazánkban arra, hogy erősödne az éjszakai takarításról a nappali műszakra való áttérés.

Laczikó Péter a Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt. üzletág igazgatója is azt tapasztalja a szakmában, hogy az irodai takarítások 90%-a változatlanul a hivatali időn kívül történik. Szerinte az alaptevékenység és a kiszolgáló tevékenység egyidejűsége óhatatlanul zavarja egymást.

Mugits József a Per-Clean 2002 Kft. tulajdonosa, ügyvezetője viszont lát némi változást a nappali- éjszakai takarítás megoszlásában. Tőle és cégétől már kérték ügyfelek a nappali műszakra való áttérést abban a reményben, hogy a műszakpótlék és a villanyáram megtakarításával költséget csökkenthetnek. Az ő tapasztalatai szerint is a délutáni, munkaidőn túli takarítás az általános.

A Tork által végzett felmérés eredményei azt is mutatják, hogy a munkatársak sokkal gyakrabban találkoznak takarítókkal nagyobb irodaházakban. Ezzel szemben a kisebb irodákban gyakrabban beszélgetnek a takarítókkal a munkatársak. Az irodákban dolgozó munkatársak tisztelik a takarítók munkáját és mind az üzletmenet szempontjából, mind pedig a saját munkájuk szempontjából nagyra értékelik tevékenységüket.

Jelentős különbségek vannak abban, hogy a munkatársak mikor és hogyan találkoznak a takarítókkal attól függően, hogy nagyobb, vagy 10 főnél kisebb létszámú, akár start- up vállalatról van-e szó.

Sok esetben a költségcsökkentés igénye áll az elgondolkodás mögött, hogy éjjel vagy nappal takarítsunk. Ehhez a szolgáltatói és megrendelői igényhez egyaránt kapcsolódik a Tork, amikor máshonnan közelítve ugyan, de több megoldást is kínál a további költségcsökkentésre.

Ilyen például a laponkénti adagolású Tork SmartOne toalettpapírok kéztörlőpapírok, melyekkel akár 40%-kal is csökkenthető a papírfogyasztás. Vagy a hagyományos szappanok helyett ajánlott kézmosó hab, illetve spray szappanok, melyeknek több kézmosásra elegendőek, mint hagyományos társaik, ritkábban van szükség utántöltésre.

Az igen tanulságos és továbbgondolásra érdemes adatokról írásunk második részében olvashatnak a jövő héten.


további cikkeiVissza az elejére ↑