EN  |  HU

Versenyek

Publikálva 2014 nov 25 | szerző: Kiss Judit

0

Magyar siker az Európa Bajnokságon – 2014, Lille (Első rész)

Ritz Tibor, chief expert – WorldSkills Europe, beszámolója Lille –ből.

Az idei EuroSkills legalább akkora lélektani küzdelem volt, mint szakmai, ha nem nagyobb. Az első nap kezdődő és késő estébe nyúló szakértői megbeszélés kulcskérdése éppen a szabályozás volt, ami nekem is az egyik kedvenc területem mostanság.

Mindent vagy semmit!

Mivel idén csak három csapat kvalifikálta magát az Európai bajnokságra, a szabályok értelmében csak az aranyérem osztható ki. Ez a „mindent vagy semmit” elvnek megfelelő helyzet! Az én szubjektív alapállásom mindig az volt, hogy a cél a dobogó és lényegtelen, hogy annak melyik fokán állnak majd a versenyzőink vagy a csapat, – ez most nem volt alkalmazható.

Győzelem vagy bukás, igen vagy nem, ez a két alternatíva volt a 2014 –es versenyen. A negyedik EuroSkills verseny volt a mostani, mi eddig hárman vettünk részt magyar versenyzőkkel. Volt már bronzunk és ezüstünk is, itt volt hát az ideje az aranynak!

Szakértői rivalizálás és a szabályok kérdése

„ A versenyzők versenyeznek és nem a szakértők.” – a hangoztatott ideológia és a szlogen persze mindig ez. Azonban senki nem gondolja komolyan, vadabb dominancia harc dúl a szakértők között, mint ősszel az erdőben szarvasbőgéskor.

A tisztítás-technológia fiatal szakma most „erjed” a szakirodalom, alakulnak az irányelvek. A helyzet az, hogy a tisztítás-technológiának nincsenek kiforrott, hivatalos, az egész világon egységesen elismert szabványai tehát „ahány ház annyi szokás”.

Az EuroSkills versenyen alkalmazott irányelvek és szabályok alapvetően a helyszínen hozott döntések alapján, a szakértők megegyezésén nyugszanak és a versenyzőknek azonnal el kell fogadni egy adott helyzetet és alkalmazkodniuk kell hozzá, mégpedig gyorsan.

A verseny sorsolt programja idén a következőképpen nézet ki.

    Karbantartó specialista Felület specialista
Magyar csapat 1 nap Intenzív osztály Alaptisztítás + védőréteg
2 nap Tiszta szoba Szőnyegtisztítás
3 nap Busz Márványfelújítás
Holland csapat 1 nap Tiszta szoba Szőnyegtisztítás
2 nap Busz Márványfelújítás
3 nap Intenzív osztály Alaptisztítás + védőréteg
Osztrák csapat 1 nap Busz Márványfelújítás
2 nap Intenzív osztály Alaptisztítás + védőréteg
3 nap Tiszta szoba Szőnyegtisztítás

Így zajlik a küzdelem

Minden nap az első menet reggel 8-kor indult, a következő 8.30-kor, a harmadik csapat pedig 9-kor. Erre azért van szükség, hogy mindegyik szakértő lássa a csapatmunkát, mert annak szubjektív az értékelése. A délelőtti menet mindig tesztírással kezdődött, a délutáni pedig tesztírással végződött. Ebből a szempontból a felületspecialistának egy kicsit nehezebb volt, mert jó fáradtan ült le számolni.

Itt fontos megjegyezni, hogy francia vendéglátóink rendkívül jól előkészítették a terepet és minden megbeszélt részlet a verseny kezdetére már pontosan a helyére is került. Talán nem lenne túlzás azt kijelenteni, hogy az eddigi négy versenyből ennek volt a legjobb az infrastruktúrája.

Az „intenzív osztály” versenyszám impregnált törlést, gőztisztítást és fertőtlenítést tartalmazott egy kétágyas kórteremben, aminek saját mellékhelyisége volt. A feladat nem szokványos napi beavatkozás volt, hanem inkább egy fajta átalánydíjas szolgáltatás sűrítménye.

Az alapterület majdnem kétszer akkora, mint a korábbi Belga versenyen és voltak tisztítandó falak is, meg hát persze két extra szuper távirányító-val kezelhető ágy és matrac – és az idő nem volt több mint eddig. Ezen kívül az idén még bevezetésre került a tesztírás is angol nyelven. A következő feladat pedig az „Alaptisztítás és védőréteg felvitel” .

De erről majd a következő részben írok!


további cikkeiVissza az elejére ↑