EN  |  HU

Környezetbarát védjegy

Publikálva 2014 márc 25 | szerző: Kiss Judit

0

Környezetbarát takarítás egy környezetbarát szakember nézőpontjából

Rövid beszélgetés Barta Gézával a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezetőjével. 

Mi a jelentősége annak, hogy 2014 –től a takarítás is csatlakozik a „Környezetbarát Szolgáltatás” rendszerhez és lehetővé válik a védjegy használata?

Mindannyian egészségesebb környezetet igyekszünk magunk körül megteremteni. A választás alapvetően rajtunk múlik, hogy mit vásárolunk, hol nyaralunk. Számos körülményre viszont kevésbé lehetünk hatással, pedig ugyanúgy körülvesz minket a munkában, a közösségi tereken, vagy egy szállodában. Nagyon fontos ezért, hogy legyenek olyan minőségtanúsítási rendszerek, mint a magyar nemzeti „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegy rendszer, amelyek a szolgáltatói oldalra kívánnak hatással lenni.

Ennek célja többek között, hogy ösztönözze a környezet iránt elkötelezett szolgáltatások megjelenését. A „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítési feltételrendszer jelentősége kiemelten abban van, hogy rögzíti azokat a követelményeket, amelyek megkülönböztetik a Környezetbarát Takarítást a többi takarítási szolgáltatástól. Az így végzett szolgáltatás környezeti szempontból előnyös, megvédi az emberi egészséget és a környezetet. Ez pedig mindannyiunk számára fontos érték.

Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok, a felhasználók hogyan fogadják, azt hogy környezetbarát technológiát is igénybe vehetnek? Esetünkben, milyen fogadtatásra számíthatnak az ilyen jellegű takarítási szolgáltatást kínáló vállalkozások?

A globalizáció és a környezeti változások következtében a fogyasztói piacok gyorsan változnak. Az emberek egyre inkább egészségesebb és egyre gyakrabban környezetbarát termékeket választanak. Új életstílus van kialakulóban, aminek az egészséges és a fenntartható fontos eleme.

A „környezetbarát szolgáltatás” és Védjegy mutatja és demonstrálja, hogy a szolgáltató tevékenysége megfelel az új piaci trendeknek. Ez a körülmény mind a megrendelőre, felhasználóra, mind a szolgáltatóra hatással van.

Természetesen, mint az élet más területein is vannak, akik maguk keresik és ösztönzik az új, jelen esetben a környezetbarát szolgáltatások rendszerbe való illesztését. Az elsők között lenni rejthet kiszámítható piaci kockázatot, de alapvetően versenyelőnyt jelent.

A piaci trendeket a jogszabályi környezet is követi, legyen az uniós vagy nemzeti irányelv. Az elmúlt időszakban egyre szélesebb körben írnak ki olyan közbeszerzést, amely környezet- és egészségvédelmi tekintetben fogalmaz meg szolgáltatási kívánalmakat. Ezek a környezetvédelmi követelmények folyamatosan szélesedő körben válnak ismerté és elterjedtté.

Ha arra gondolunk, hogy országos méreteket tekintve több tízezer négyzetméternyi irodát, üzemépületeket, munkahelyeket takarítanak ki nap, mint nap, várható-e ezáltal áttörés a környezetbarát technológiák ismertségében elterjedtségében? A közgondolkodásra gyakorolhat- e ez pozitív hatást véleménye szerint?

A kérdés a szolgáltatások nyújtotta pozitív hatások nagyon fontos pontjaira mutat rá. Ha röviden fogalmazok, akkor azt kell az felhasználónak éreznie, hogy az ő személye és komfortérzete kerül előtérbe azzal, ha környezetbarát viszonyok várják őt a munkahelyén.

Mindez csak úgy érthető el, ha a tisztítás-technológiai iparág is erőfeszítéseket és előrelépéseket tesz a szolgáltatások környezetbaráttá tételében. A szolgáltatónak ismernie kell a környezetbarát eljárásokat, technológiákat, de a legfontosabb, hogy nap, mint nap e szerint is járjon el.

Az előrelépés következő szintje, amikor a megrendelő is értve, ismerve a környezetbarát szolgáltatás nyújtotta előnyöket a saját működésébe is beépíti mindezt. A szolgáltató és a megrendelő közösen alakítják ki a környezetbarát létesítmény üzemeltetésének eljárásait, miközben a költséghatékonyság szempontja is érvénysül.


további cikkeiVélemény, hozzászólás?

Vissza az elejére ↑