EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2016 dec 05 | szerző: Kraus Kinga

0

„Kobold járt az irodában” – hogyan gépesíthető a takarítás?

Kraus Kinga MATISZ Tisztítás-technológiai szakértő esettanulmányának rövidített verziója.

A takarításban az élő munkaerő nélkülözhetetlen.
Vannak olyan tisztítószerek, amelyek lényegesen megkönnyítik a munkavégzést, vannak olyan kézi eszközök és takarító gépek, amelyek ma már egyre fejlettebbek, egyre több mindent és egyre magasabb hatékonysággal tudnak elvégezni, azonban az élő munkaerő ettől sem csökken lényegesen. Mindezek mellett is a vállalási árak legnagyobb részét a bér és bér jellegű költségek teszik.

Ma a tevékenységhez olyan gépeket használnak a dolgozók, amelyek nem működnek önállóan, a dolgozók tehát „csak” gépkezelők ebben az értelemben. Ez alól kivétel a mosogatógép. Elsősorban az iroda takarítási tevékenységben, ahol gyakran a takarítási feladat részét képezi a mosogatás, idő megtakarítási lehetőséget nyújt a mosogatógép, azáltal, hogy a működésével párhuzamosan lehet dolgozni. Azon területeken ahol a hulladék kezelés is a feladatok közé tartozik, a tömörítő gépek tartoznak még ebbe a gép kategóriába.

Ma még a háztartási takarításon kívül, nem túl elterjedt a robot porszívó használata. Pedig a piacon megtalálható gépek egy egészen széles skálán mozognak. A porszívók 19. századi megjelenését követően a robot porszívók a 2000-es években jelentek meg.

A robotporszívó egy számítógép vezérelte, önjáró porszívó. Programja egyetlen dologra utasítja: takarítsa fel a számára kijelölt területet. Takarítás közben viszont nem szorul állandó irányításra, s nem is ad folyamatosan feldolgozandó adatokat. A robotporszívónak az egyik fő előnye éppen az, hogy nem kell vele foglalkozni. Nincs arra szüksége, hogy valaki folyamatosan felügyelje a működését és az adatok alapján döntéseket hozzon.

A nagy sebességgel körben fogó kefék első lépésben felverik a port a padlóról, vagy a szőnyeg felületéről. Második lépésben pedig a porszívó beszippantja a lebegő porszemeket, mielőtt azok újra leülepednének a padlóra.

A robot porszívó az első eszköz, ami nem azért tud hatékony lenni, mert jobban lehet vele dolgozni, hanem azért mert önállóan dolgozik. Minden területre többször visszatér, amíg azt nem érzékeli, hogy minden szennyeződést eltávolított. Elvégzi a munka nagy részét, méghozzá panaszkodás és duzzogás nélkül, rendszeresen és alaposan.

A robot porszívó napi takarításba való beillesztése

Ma a robot porszívókat több gyártótól[1], több típusban is beszerezhetjük. A munkavégzési területtől és a feladattól, amit a gépre szeretnénk hárítani, függően több típus közül is lehet választani. Van olyan gép, ami klasszikusan összegyűjti a port és az apró nem tapadó szennyeződéseket a kemény, rugalmas vagy textil burkolatokról. Egyes típusok külön törlőkendővel vannak ellátva, ezek különösen alkalmasak padló feltörlésére és van robot felmosó[2] is, ami nedves takarítást végez.

A robot porszívók közt megtalálhatók olyanok, amelyek kisállat tűrőek, nem indítják be a riasztót, okos telefonról irányíthatók és további, használatot könnyítő funkcióval rendelkeznek, pl. programozható a munkavégzésük ideje. Akkumulátoraik a mai kor követelményeinek megfelelnek, lemerülés előtt önállóan a töltőállomásra csatlakoznak, majd feltöltődést követően, folytatják a munkát.

Típustól függően a robotok különböző érzékelőkkel vannak ellátva. Ezek egy része a visszaverődő infravörös fényt érzékeli, mások kamerák segítségével valódi képeket dolgoznak fel. A robot érzékeli az őt körülvevő tér méreteit, érzékelni tudja a magasságot, az előtte fekvő akadályokat.

A robot porszívó érzékelni tudja, hogy milyen burkolaton dolgozik. Szőnyegen erősebben porszívóz, padlón gyengébben szív.

Mivel ezek a gépek egy mesterséges értelemmel felruházott szerkezetek, képesek a lakás vagy iroda, egyéb helyiségek önálló kitakarítására.

A napi munkába való integráció felvet néhány kérdést:
– elindítás
– tisztítás, karbantartás
– töltés
– normaidő
– előnyök
– hátrányok

– A robot porszívók új generációja programozható vagy okos telefonról egy applikáció segítségével elindítható. Az indítás tehát lehet manuális, a napi takarítás kezdetekor, vagy lehet automatikus, ami nem igényel közvetlen jelentétet.

A bekapcsolás után a robot az érzékelőivel felméri a feltakarítandó területet, majd elkezdi a munkát. A felmérés során pásztázza a területet, kvázi megtanulja a típusrendet, aztán ennek megfelelően mozog a területen. Kikerüli a bútorzatot, felismeri a lábtörlőt, tudja, hol a töltőállomás, stb. Látszólag véletlenszerűen mozog a térben, valójában viszont egyetlen pontot sem hagy ki. Memóriájában felépíti a kitakarítandó szoba térképét, s minden pillanatban pontosan érzékeli a helyzetét.

– A por tartály kb 10x10x25 cm-es, műanyag tartály, ami manuálisan üríthető, a szűrőket ki kell tisztítani, tehát a személyes beavatkozás a terület méretétől és szennyezettségétől függő gyakorisággal indokolt. Értelem szerűen porzsák nem jár bele. A karbantartás elsősorban az elhasználódott kefék cseréjében merül ki. Átlagos irodai szennyezettséggel, a 80 nm területet tartály ürítés nélkül képes felporszívózni. Ha menet közben a tartály megtelik, akkor automatikusan leáll a működése és csak ürítés-tisztítás után indul újra. Ez egy hátrány is lehet, ezért teljes felügyelet nélkül hagyva, nem garantált, hogy a kívánt területet végig porszívózza. Egyébként a por tartály ürítése egyszerű, egy kis fedél felnyitását követően a tartály fülétől megfogva ki lehet emelni azt.

– A legtöbb modell az akkumulátorok lemerülését megelőzően, automatikusan csatlakozik a dokkolóra. Töltést követően a munkát folytatja. Ha pl. az egyik helyiségben kezd lemerülni, akkor abbahagyja a munkát, elmegy a töltőállomásra, csatlakozik, tölt és ahol abbahagyta, ott folytatja a munkát.

– Típustól függően változhat a robot porszívók munka normája (gyorsasága), ahogy az akkumulátor töltési igénye is (munkaidő vs. töltési idő). Egy magasabb kategóriájú gép, a fent említett irodát legfeljebb egy óra alatt feltakarítja. Alapos, minden napos használat mellett a laminált padló nedves feltörlési gyakoriságának igénye jelentősen csökken.

A robot a kefe rendszere által hatékony és azáltal, hogy egy területen többször is áthalad, így szedve fel mindazt a szennyeződést amit talál az útjában.

– Előnye, elsősorban az, hogy amíg a takarítás zajlik, addig a robot is dolgozik párhuzamosan. Ezzel időt takaríthatunk meg. Amennyiben nem minden nap lenne takarítási munkavégzés, a robot porszívó dolgozhat minden éjjel. Ezzel újabb takarítási idő spórolható meg.

További előnye, hogy halk, ezért napközben, a munkavégzés ideje alatt is használható, ha van olyan vállalkozó szellemű irodai dolgozó, aki elindítja és a tartályt üríti-tisztítja. Így folyamatosan használható, pontosabban, önállóan tölti magát, eközben értelem szerűen nem dolgozik.

– Hátránya, ha elakad (pl egy forgó szék kerekei közt) vagy a tartály megtelik, személyes beavatkozást igényel.

A robot porszívót egy hétig teszteltem. Tényleg egyszerű és az éppen hiányzó napi takarító munkájának egy lényeges részét elvégezte. Sajnos nem mosogat.

A robot felmosók hasonló elven működnek, azzal a különbséggel, hogy nedves tisztítást is képesek végezni. Némelyik saját vizes tartállyal, mások pedig mikroszálas törlővel dolgoznak. Ezeknél a robotoknál a beavatkozást a víz csere valamint a törlő kendő csere igényli. A használati területet gondosan, a lehetőségek, az előnyök és a kockázati tényezők mérlegelését követően kell kiválasztani.

A robot porszívó használatának bevezetése előtt érdemes a helyiségek takaríthatóságát megvizsgálni, olyan szempontból, hogy pl. derékszögnél kisebb szöget bezáró sarkok ne legyenek, a padlón csak azok a tárgyak legyenek, aminek feltétlenül ott a helye és például egy táskát, könyveket és egyéb hasonló tárgyakat ne a padlón tároljanak. Érdemes két tárgy, bútor vagy fal közt minimum akkora távolságot hagyni, hogy a robot elférjen közte.

A robot porszívó hasznosítási területei lehetnek: bankfiók, hivatal, orvosi rendelő előterei, folyosók intézményekben, szállodában, egyéb helyeken, lépcsőházak, aulák és minden olyan terület, ami nem túlzsúfolt bútorokkal és egyéb berendezési tárgyakkal.

[1] IRobot, LG, Samsung, Neato, Philips, Hoover, Ecovacs, Arlete, Sencor, Vorwerk

[2] IRobot Scooba

Tags: , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑