EN  |  HU

Aktualitások

Publikálva 2020 márc 21 | szerző: Pintér Zoltán

0

KI TAKARÍTJA EL A KORONAVÍRUST?

Kering a Facebookon egy mondat: 2020 az év, amikor rájöttünk, hogy a takarítónők munkája fontosabb, mint a bankároké!

Eddig is fontos volt a takarítás, de nem mindig lehet észrevenni a munkájukat. Az egy természetes állapot, hogy rend és tisztaság van. Akkor lehet a takarítás hiányát észrevenni ha kosz van, nem történt takarítás.

Most 2020 év elején egy láthatatlan bajkeverő a koronavírus az egész világot térdre kényszerítette. Ebből a térdre kényszerített állapotból mikor tud felállni az emberiség, sok múlik a takarítókon is. Erre senki nem volt felkészülve, és még Magyarországon mindig csak bele haladunk a járványba (2020.03.20.), nem látjuk mikor leszünk túl rajta és milyen emberi és anyagi áldozatokat okoz.

Hogyan élik túl a koronavírus hatását a takarító cégek?

A home office munka eredményeként kiürülnek az irodák, leállások miatt pedig gyárak válnak néptelenné. Tehát nem kell takarítani, vagy csak minimális fenntartó takarítást kell ellátni. Mi legyen a takarító céggel? Adódik a kérdés. Nem kell szolgáltatni, lemondjuk és nem fizetünk.

A helyzet ettől sokkal összetettebb. Igaz nem kell szolgáltatni, de a szolgáltatást emberek végzik, ráadásul alacsony jövedelmű a takarítói társadalom tehát nincs felhalmozott biztonsági tartalékuk. A takarítás vállalási díja 75-85%-a bér- és bér jellegű költség.  A takarító piac zömében kis- és közepes vállalkozásokból áll és a szoros árverseny miatt nem tudtak/tudnak akkora tőkét felhalmozni mely fedeztet nyújt hónapokra egy leállás esetén. Így ha szünetelteti a megrendelő a szolgáltatást díjfizetés nélkül akkor kénytelen a vállalkozás elbocsájtani a takarítóit.

Ebben a helyzetben nagyon fontos a fertőtlenítő takarítás a megelőzésben és a járvány levonulását követően a visszafertőződés megakadályozásában. A takarító cég csak abban az esetben tud gyorsan reagálni ha állományban tartja a takarítóit és amikor szükség van a fertőtlenítésre azonnal el tudja azt kezdeni.

Ebben helyzetben azt gondolom nem szabad magukra hagyni takarító vállalkozásokat. A takarítási szolgáltatás az ingatlan ügyekkel kapcsolatos szolgáltatásnak minősül, tehát a jelenlegi helyzetben úgy mint az ingatlan bérleti díját, őrzés-védést, üzemeltetést a takarítási szolgáltatást is így kell kezelni annak érdekében, hogy rendelkezésre álljanak a takarítók akár a leállás idején is (pl. időközi karbantartó takarítás – portalanítás, stb.).  Tehát fizetni kell a vállalási díjukat vagy annak legalább a munkabéreket fedező részét mert különben ki fogja eltakarítani a koronavírust?

Tetszett? Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Tags: , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑