EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2018 jún 07 | szerző: Ritz Tibor

0

Interclean 2018 tisztítás-technológiai szakértői beszámoló

A 2018-ban az európai takarítóipar átlép a pre-digitális korszakból a digitális korszakba. Az utóbbi egy évtizedben a működés minden paramétere már leírható benchmarking számokkal, de ügyféloldalról ezek még nem kontrolálhatók 100%-ban, ezért a piac elvárásai afelé haladnak, hogy a szolgáltatások még könnyebben, akár digitalizálva is, és még nagyobb garanciákkal legyenek rendelhetők.

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak sokkal rugalmasabbnak kell lenniük, és szolgáltatás eddig titkos összefüggései meg kell jelenjenek előre meghatározott képletekben a megrendelői felületeken. Mindez azért, mert a vevők az optimális takarítási ár iránti igényei ma már technikailag kielégíthetők. Vagyis úgy néz ki, hogy a takarítás még a jövő évtizedben sem lesz presztízstermék, de az jól látszik, hogy a vevők keresik az átfogó higiéniai probléma megoldási képességeket.

A fő irány tehát a szolgáltatások digitalizálása, ez jól kirajzolódott az idei Interclean alkalmával. Ami a tisztítás-technológiai szolgáltatás definícióban dokumentált és integrált szolgáltatásként van megfogalmazva, az ma realitás. Legalább 10 olyan platform volt jelen a kiállításon, amikben egyelőre nehéz felmérni a különbségeket, de mindegyik arra lett megírva, hogy egy adott FŐTÁBLA adatai és a szolgáltató ígéreteinek megvalósulása minden szempontból és bárhonnan (mobil eszközök) elérhetők legyenek. Sőt már olyan szoftverek is vannak, amik képesek a FŐTÁBLA szükségszerű változásait valós időben kezelni és másodpercek alatt átrendezni a rendszert. Azt hiszem, itt komoly átalakulások jönnek és szoftveresek mindegyike azt mondja, ha ezt a terméket bevezeted, eljön az igazság pillanata.

Végül is, a nagy kérdés az, hogy milyen lesz a jövő tisztítás-technológiai szolgáltatása és kik lesznek azok az emberek, akik majd szolgáltatnak.

Több régi holland takarító cégvezető ismerősömmel beszélgettem a kiállításon. A munkaerőkérdés Hollandiában is égető, azonban a helyzet mégis más, mint nálunk.

Nézzük az arányokat. A holland TOD, aminek a minimuma nincs meghatározva úgy, mint nálunk, így áll össze: a reálbérek bruttó bekerülési költsége 10 és 16 euró között van. Az egyéb költség (tisztítószer, gép, eszköz, menedzsment) minimum 3 és maximum 6 euró között van. Tehát egy átlagos holland cég többet költ tisztítószerre, gépre és menedzsmentre, mint az átlagos magyar megrendelő a teljes takarításra.

Továbbá, a tisztítószerek és a gépek árai körülbelül ugyanazok mindkét országban, és kedvezmények is vannak, de ez csak az igazán nagyoknak opció. Ugyanakkor 16 euró nem elég arra, hogy jó munkaerőt alkalmazzanak, mert egy jó asztalos vagy bicikliszerelő foglalkoztatása óránként akár 50-70 euró is lehet. Az asztalos vagy a bicikliszerelő rezsióradíjak 130 euró körül vannak, ami kb. 40 000 forint, és ami a három, négyszerese annak, amit egy itthoni márkaszerviz elkér.

Az okosság tehát abban van, hogy miként lehet rávenni az embereket, hogy a takarítóipart válasszák, különösen azokat, akik képesek megállni a helyüket egy modern takarítói munkakörben, illetve ott önállóan és kreatívan képesek dolgozni, amikor máshól minimum a takarítói bér dupláját keresnék. Nem beszélve arról, hogy mindenhol munkaerőhiány van, és mindenki tárt karokkal fogadná az új embert. Ugyanakkor meglepő, hogy mégis nagyon megnézik, kit és hova, milyen pozícióba vesznek fel.

Ezért tehát a másik kérdés, hogy miképpen lehet magasabb értéket termelni a szolgáltatással, hogy a magasabb értékből aztán jobban lehessen majd gazdálkodni. Az Interclean erre is adott bizonyos válaszokat, természetesen nem biztos, hogy mindenki hallotta őket. Átlátni 3 vagy 4 nap alatt egy 800 kiállítóból álló vásári forgatagot, miközben volt még kb. 15 fontos szakmai előadás, ami több mint egy átlagos konferencia, illetve mindemellett megnézni néhány gyakorlati bemutatót. Ez nem biztos, hogy mindenkinek sikerült.

Néhány fontos értéknövelő apróság:

Itt van a KÄRCHER AF100 mobil légtisztítója. A 70 centiméter magas berendezés arra képes, hogy 20 perc alatt egy 100 m2-es helyiség levegőjét megtisztítsa. A rendszer tehát takarítás közben a levegőt is megtisztítja, és szükség szerint akár illatosítja is. Ahogy haladunk a takarítással, úgy visszük magunkkal a gépet is. Az eszköz nem csak megtisztítja a levegőt, hanem méri annak szintjét, tehát igazolásra is alkalmas. Ami azt jelenti, hogy máris ugyanannyi idő alatt magasabb értéket szolgáltatunk. Nyilván ezt el kell adni a megrendelőnek, és tudatosítani kell benne az értékkülönbözetet, a higiéniát és minden járulékos hatását, különös tekintettel például az influenza szezonra. Lehet, hogy ez az érték lefordítható konkrét anyagi előnyre is, de először el kell érni, hogy a szolgáltató céget komolyan vegyék.  

 

Másik ilyen „apróság” a PAPADO cég WC „deszkája”, ami műanyagból van, és nem csavarokkal van rögzítve a WC csészéhez, mint ahogy azt ismerjük, hanem három klipsszel, és egy-két másodperc alatt levehető és tökéletesen tisztítható, fertőtleníthető. Nem csak a deszka, hanem a WC csésze is. Ez által teljesen hozzáférhető és pillanatok alatt tökéletesen tisztítható. A PAPADO WC deszkának van fedele is, ami bármilyen színű lehet, és akár fontos szakmai üzenetek hordozójaként is funkcionálhat. Lényege, hogy könnyen szétszedhető és fertőtleníthatő. Nyilván itt is fontos szempont, hogy a megrendelő megérti-e a minőségi különbséget, ami a lehetőségből adódik, és értékeli is azt. Hiszen a WC deszka egy igazán neuralgikus pont, minden területen. 

 

Egy nagyon izgalmas szolgáltatás-kiegészítő a minőség igazolására kifejlesztett rendszer, az i-know, ami valójában egy mobil laboratórium, ami különböző műszerekkel képes igazolni egy adott terület tisztasági szintjét vagy megfelelőségét bizonyos kritériumoknak. A bőrönd tartalmaz egy padlósíkosság-mérő rendszert (rámpa és kocsi), egy ATP mérőt, egy fényességmérőt és egy pH mérőt. Az UV lámpa ugyan hiányzik belőle, de azt hiszem, az könnyen pótolható. Ezzel már egészen meggyőzően lehet igazolni, hogy a szolgáltatás megfelelő szintű. Természetesen itt is izgalmas kérdés, hogy miképpen építjük fel a szolgáltatást, és megrendelő mit vár és hogyan érzi magát, amikor megkapja azt, amit elképzelt. Természetesen mindez szolgálhat értékesítési célokat is, hiszen ezzel könnyen bizonyítható, hogy adott területen a jelen lévő szolgáltató nincs a helyzet magaslatán.


Mindent összevetve lehet, hogy egy ilyen kiállítás tényleg jó arra, hogy az ember végig gondolja, mi az az érték, ami a vevő számára fontos. Ugyanis lehet, hogy a takarítóipar nagyon sokáig rossz úton járt, és sok esetben ma is azon van. Embereket akar eladni bizonyos óraszámban, és folyamatosan költségekről beszél. Véleményem szerint arról az értékről kellene beszélni, amit kínál, és nyilván tudnia kellene, a mi a legfontosabb a vevőnek. Ha valami fontos az embernek, azt megszerzi magának, bármennyibe is kerüljön. 

Tags: , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑