EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 ápr 25 | szerző: Kiss Judit

0

Ideális Megrendelő. Korrekt üzleti partner.

Nagy Hajnalka, a PwC Magyarország vezető menedzsere, létesítménygazdálkodásról, takarításról.

Tárgy? Nem. Élőlény? Igen. Élő személy? Igen. Takarítási szolgáltatást szokott rendelni? Igen. Korrekt feltételekkel? Igen. Reális áron? Igen. Élő személy?

Nagy Hajnalkával arról beszélgetünk, hogyan néz ki egy irodaház tisztasága és takarítása a Megrendelő szemszögéből.

A PwC Magyarország a világ egyik legtekintélyesebb pénzügyi tanácsadó cége. Ebből következik, hogy szolgáltatóként és megrendelőként is igényesek vagyunk üzleti partnereink megválasztásában. Beszállítóinkra ez ugyan úgy érvényes, mint a tanácsadásért hozzánk fordulókra. Nem kivétel ez alól természetesen a nekünk takarítási szolgáltatást végző cég sem.

Profilunkból adódóan legfőbb tőkénk a felhalmozott szaktudásunk. Munkatársaink kiemelkedő szakmai ismeretei fontos értéket jelentenek a számunkra. Ezt nekünk nagyon meg kell becsülnünk, és meg is becsüljük. Úgy vélem, hogy fontos elmondani azt is a PwC Magyarországról, hogy egy kimondottan ember központú vállalkozás.

Több évtizede tartó üzleti sikerének ez az egyik kulcseleme. Ez megmutatkozik abban is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszünk kellemessé tenni a munkahelyi környezetet kollégáink számára. E nívós környezethez természetes módon hozzátartozik a makulátlan tisztaság is. A magas szintű higiénia és tisztaság alapkövetelmény cégünknél. Magasak az elvárásaink ezen a téren.

Télen például, sőt inkább úgy fogalmazok, egészen ősztől tavaszig, amikor már számolni kell az influenza megjelenésével, fertőtlenítő és baktériumölő szerek kerülnek a tisztítószerek mellé, ami azt gondolom, távolról sem általános még a magyarországi irodaházakban.

Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy immár tíz éve ugyan az a cég a Future Fm Zrt. takarít nálunk. Megtanultuk tőlük és a saját tapasztalatainkból az évek során, hogy ilyen volumenben, mint a miénk, olyan minőségben, amire nekünk szükségünk van, már korántsem magától értetődően egyszerű dolog az, hogy hétről hétre, évről évre megbízhatóan magas szakmai színvonalon valósuljon meg irodáink és az egész ház szakmailag is megfelelő tisztasága.

Nyilvánvalóvá, egyértelművé vált az is, hogy nem engedünk be akárkit az életünkbe. Nagyon nem mindegy, hogy ki takarít az irodáinkban, mert ez biztonságtechnikai kérdés is.

Elsőrendűen fontos nálunk az információ-védelem, az asztalon lévő dokumentumoktól kezdve a folyosói beszélgetésekig bezárólag. Ha eltűnne egy fontos laptop, rosszabbul járnánk, mint ha megtakarítottunk volna x forintot tíz éven keresztül egy olcsóbb szolgáltatáson.

Információs társadalomban és az információ gazdaság korszakában élünk. Mi ezzel, sokkal korábban szembesültünk, mint a cégek túlnyomó többsége.
Információkkal, gondolatokkal, magas szintű szaktudással dolgozunk, ezek védelme, megőrzése és biztonsága, biztonságos tárolása,- és logisztikája nagyon komoly feladatot jelentenek.

Cégünk mentalitását a magas szintű ügyfélközpontúság jellemzi. Ezt beszállítóinktól mi is szeretnénk megkapni. Nagy fokú rugalmasságot várunk el például. Egy új igény akár mikor felmerülhet a takarítást illetően is, és mára már hozzászoktunk ahhoz, hogy ez soha nem minősül megoldhatatlan feladatnak.

Elvárjuk, szeretjük és meg is becsüljük, hogy jó minőségű termékekkel, anyagokkal, tisztítószerekkel folyik a munka, olyan minőségben, amely alkalmazkodik berendezéseink, felszereléseink magas minőségéhez. Meggyőződésem, hogy ennek köszönhető az, hogy az a tizenöt éves irodaház, amiben most is beszélgetünk, úgy néz ki, ahogy.

Üzletpolitikánk alappillére az a szándék, hogy hosszú távú, korrekt üzleti kapcsolat kialakítására törekszünk minden partnerünkkel, összes beszállítónkkal. Az üzleti korrektség a mi szakmánkban alapérték. Természetes módon várják el tőlünk az ügyfeleink és mi ugyan ezt a kultúrát honosítottuk meg a beszállítóinkkal való viszonyrendszerben.

Én személyesen nagyra értékelem, hogy a takarítást számunkra végző cég az idők során stratégiai partnerré vált, a közös gondolkodás és a korrekt üzleti együttműködés meghozta a gyümölcsét. Azt hiszem, a lehetőségekhez képest, mind két fél elégedett lehet. Jó, hogy időről-időre tájékoztatnak például az új lehetőségekről. Eljutnak hozzám a friss információk. Képben vagyok, ha új megoldásokat vehetek igénybe ezen a területen.

A takarítási szektor egészével kapcsolatban azt gondolom, hogy némi megújulás jót tenne a szakmának. Talán még az sem túlzás, ha gyökeres szemléletváltás szükségességéről beszélünk.

Sok takarító cég például próbát tehetne a korrekt árazással. Ha nem lenne korrekt piaci ár alatti, teljesíthetetlen árajánlat a szolgáltató részéről, akkor nem tudná azt választani a megrendelő.

Tudom persze, hogy nagyon sokan játszanak túlélésre mind két oldalon, de mindenkinek személyes felelőssége, hogy ne támogassa a feketegazdaság terjedését.

Nekem, megrendelőként is megvan a saját felelősségem. Számomra a túlzottan alacsony ár egyértelmű felkiáltójel. Rögtön azon kezdek el gondolkodni, hogy Ok, megkapom ennyiért, de vajon a szolgáltató, így honnan veszi majd a nyereséget.

Nem veheti máshonnan, csak tőlem. A nyolc óra csak hét óra lesz, a tisztítószer nem az, ami a szerződésben szerepel, a minden nap, valójában minden harmadik nap. A dolgozó pedig nem lesz bejelentve. Végső soron már semmi nem az, amiben megállapodtunk, ami le van írva.

Ilyen jellegű szerződések esetén általában három hónap múlva megjelenik a cégvezető, hogy árat kellene emelnie, vagy nem tud tovább dolgozni. Ez nem az a szint, amiben nekünk részt kellene vennünk.

Nálunk kiválóan működik, hogy a szerződésünkben sorról sorra tisztán látszik, miből és hogyan épült fel a szolgáltatás ára. Ez igen hasznos ellenőrzés, számon kérés során is. Csak ajánlani tudom minden megrendelőnek!

A MATISZ aktuális munkájával kapcsolatosan, jó kezdeményezésnek látom a Nemzeti Referenciatárat és a TOD (takarítási óradíj) közzétételét is. Időről időre ránézek mindkettőre, szoktam használni őket. Jó ötlet a Létesítmény Takaríthatósági Díj is, mellyel még jobban ráirányítják a figyelmet ezen terület fontosságára.

Hasznosak azok az események is, amelyek a két oldalt, a szolgáltatókat és a megrendelőket igyekeznek összehozni, összehangolni. A párbeszéd intenzitásának növelését a két oldal között nagyon fontosnak tartom.


további cikkeiVissza az elejére ↑