EN  |  HU

Generációváltás Konferencia 2018

Publikálva 2018 aug 17 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Generációváltás a takarításban

Az idei IX. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferenciát Generációváltás alcímmel rendezi meg a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ). Azokat a témákat járjuk körül, ahol generációváltásra van szükség akár a szemléletet, akár a technológiát, akár a munkaerőt tekintve. 

Magyarországon állandósul a munkaerőhiány a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben is, mint amilyen a takarítás. Alacsony bér, átmeneti jelleg, szürke foglalkoztatás jellemzi a munkavállalói oldalon, kigazdálkodhatatlan bérek, betöltetlen takarítói állások, nyugdíjas (öregedő) korosztály alkalmazása a munkaadói oldalon, rohamosan emelkedő szolgáltatási díjak, alig változó szolgáltatási minőség a megrendelői oldalon. A feszültség, ellentmondások feloldására mit reagál a szakma, a munkaerőhiányra a kormányzat? Van-e rövid vagy hosszú távú stratégia?

A hiányzó takarítói munkaerő pótlására, a meglévő, gyakorlott takarítók megtartására a magasabb bér, a szakmaiság növelése a MATISZ javaslata. Jól definiált, adott létesítményre kidolgozott, a megrendelői elvárásokkal összhangban álló szolgáltatás megrendelése, a teljesítés szigorú és rendszeres ellenőrzése, visszacsatolás és folyamatos fejlesztés a szolgáltató-megrendelő között, megélhetést biztosító takarítói bérek, oktatás a munkavállaló és munkáltató viszonylatában.

László Miklós Budapest Főváros Kormányhivatala Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztályának főosztályvezető-helyettese, a megrendelői oldalt képviselve bemutatja, hogy mennyiben változott a takarítási szolgáltatás megítélése,  milyen stratégiával indította el a közelmúltban a több mint 80 ingatlanra vonatkozó beszerzést, s milyen szakmai, jogi buktatókkal találkozott az eljárás során. Megrendelőként lát-e hosszú távú szolgáltatói stratégiát, és érdekeltté tehető-e mindkét oldal a szerződéses feladatok maradéktalan teljesítésében. Előadónk a Létesítmény- és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosító műszaki bizottságának elnökeként az új ISO 41000 szabványsorozatra is kitér, kapcsolódva a megrendelő és szolgáltató együttműködéséhez, a stratégiák közelítéséhez.

A takarítási közbeszerzésben is megfigyelhető a díjak növekedése. A MATISZ több komoly eljárásban vett részt a kiírás előkészítésében, a szakmai ajánlatok értékelésében. Dr. Herbák Henrietta ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó egy egészségügyi intézmény, mint ajánlatkérő tapasztalatain át mutatja be, hogy a tisztítás-technológiai szakértővel való együttműködés mennyiben tudja támogatni a sikeres közbeszerzést, milyen feltételrendszert lehet kialakítani a jó, teljesíthető, számon kérhető szolgáltatás érdekében. A témáról bővebben „Az ár-érték arány érvényesülése a takarítási szolgáltatás beszerzésében” című cikkünkben olvashatnak. 

Az egészségügyi takarításról a MATISZ 2017 novemberében kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a higiéniai szakemberek és a takarító szolgáltató cégek között. A közös gondolkodás folytatásaként Kalamár-Birinyi Editet, a Magyar Infekciókontroll Társaság elnökségi tagját és Kerényi Zsolt MATISZ tisztítás-technológiai szakértőt kértük fel előadás megtartására azokról a mérési eredményekről, összehasonlításokról, amelyek megalapozhatják egy korszerű, a magas higiéniai elvárásoknak megfelelő és a jelen technológiáit alkalmazó takarítás megvalósítását. Az egészségügyi takarítás témájú előadásról a “Kritikus felületek, hagyományos és korszerű fertőtlenítési technológiák” című bejegyzésben tájékozódhatnak.

A technológia fejlődése oda- és visszahat a társadalom fejlődésére. A takarítás élőmunkaerő igényes szolgáltatás. Talán még soha nem tapasztalta meg a magyar takarítóipar azt a hiányt, amit az utóbbi években a munkaerő létszáma, hozzáállása, motiváltsága, minősége mutat. A cégvezetők számára a legnagyobb kihívás most a végrehajtó állomány biztosítása, amelyben alapvetően a középkorúakra, a fiatal nyugdíjasokra építhet. Azonban a cégvezetésben, a szervezet működtetésében is probléma lehet a fiatalabb korosztályok megnyerése mind a felső- és középvezetés, mind az adminisztratív feladatok területén. Tud-e szót érteni, tud-e együttműködni egy olyan nehéz szolgáltatási területen, mint a takarítás a fiatalabb, digitalizált és az idősebb generáció?  Van-e közös nyelv, van-e közös érték? Erről beszél meghívott előadónk, Tari Annamária szakpszichológus, pszichoterapeuta, aki publikációiban, előadásain a generációk közötti különbségekkel, a média és az emberi tényezők összefüggéseivel, a társadalmi változások egyénekre ható vonásaival is foglalkozik. Előadásának címe, “Generációk egy munkahelyen”

Az X generációt képviseli a 25 éves szakmai múlttal rendelkező MATISZ tisztítás-technológiai szakértő, Ritz Tibor. “Lássunk tisztán: számok és összefüggések a takarítási piacról” című előadásában beszámol az általa készített 2017-es piaci jelentésről és bemutatja, szerinte hol tart ma a takarítási piac, mi működik vagy épp nem, milyen változások várhatók és szükségesek a fejlődéshez. Ha találgatások, folyosói beszélgetések vagy megérzések helyett döntéseit a piaci és iparági összefüggések figyelembevételével kívánja meghozni, hallgassa meg az előadást! 

Konferenciáinkon hagyományosan out of box előadásokkal igyekszünk kitekinteni a szakmai keretek közül. Ebben az évben Deme Géza, a CIB Bank Faktoring Üzletág Igazgatója és Stróblné Tercsy Anna Sára, a bank szenior KKV kapcsolattartója kifejezetten a takarító vállalkozások finanszírozási nehézségeit figyelembe véve mutatja be a pénzügyi lehetőségeket, szolgáltatásokat.

A IX. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferenciára az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni.

Találkozzunk a Generációváltás – IX. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferencián!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑