EN  |  HU

Higiénia világszínvonalon

Publikálva 2016 jún 23 | szerző: Kiss Judit

0

Fontos is, sürgős is! Ismeri Ön a modern mosdók 10 alapelvét?

A Tork neves építészekkel együttműködve definiálta mitől korszerű ma egy helység, ami már korántsem mellék(es) helység. Energizing contrasts – energetizáló ellentétek – teszik látványossá a kortárs prémium mosdókat a nagyvilágban. És milyen a mai modern mosdó Budapesten? Harmonizál-e a forma a tartalommal? Szofisztikáltak vagyunk-e kis helységek ügyében?

Prémium mosdók, prémium higiéniai termékekkel

Az SCA márkája, a Tork a prémium mosdókba szánt higiéniai termékek fejlesztése során a svéd Tengbom Architects építész irodával dolgozott együtt. Az építészek 10 inspiratív pontban fogalmazták meg elképzeléseiket. Energizing contrasts, energetizáló ellentétekre épülő látványos prémium mosdóik ihletet adhatnak hazánkban is prémium mosdóhelyiségek tervezése során létesítményüzemeltetőnek, építésznek, hotel tulajdonosnak. Fontos kiegészítő ismereteket adhatnak takarító cégek számára.

Milyen a mai modern mosdó Budapesten?

Lovas Cecília, enteriőrtervező szerint Budapest számtalan stílusos vendéglátóhellyel gazdagodott az elmúlt években, amelyekről szinte egyöntetűen megállapítható, hogy az étterem vagy épp bár, bisztró enteriőrje mintegy folytatódik a mosdóhelyiségekben is.

A mosdó napjainkban kiemelt figyelmet követelő térré vált, legyen szó privát vagy épp közösségi színtérről. Olyan térré, mely egyben arculatépítő, image teremtő erővel is bír. Néhány esetben kvázi elhíresülhet a létesítmény egy-egy jól sikerült belsőépítészeti megoldástól – nem véletlen, hogy manapság a vendéglátóhelyek versenghetnek a legstílusosabb mosdó cím megítélésért kiírt küzdelemben.

A mosdó nem csupán az alapvető higiénés követelményeket kell, hogy kiszolgálja, hanem megjelenésével, minőségi designjával kényelmünkről, komfortunkról is gondoskodnia kell. A jól megtervezett, minden elemében átgondolt mosdótér vitathatatlanul egyfajta rekreációs hely, ami jó, ha nyugalmat, biztonságérzetet kelt. A jó design ebben az esetben is mind a funkcionális, mind az esztétikai szempontokat figyelembe veszi. A szobaszerű kialakítás, a megfelelő kiegészítő bútorok – padok, tükrök, ülőkék – mellett a fénytervezésről, a megfelelő tónusok, textúrák, illatok fontosságáról sem szabad elfelejtkezni.

Mindannyian találkoztunk már stílusos, grandiózus mosdópultokkal, izgalmas anyaghasználattal, gazdag látványvilággal, metszett tükrökkel, mély tónusokkal. Találkoztunk diszkrét hangulatfényekkel vagy éppen süppedős bútorokkal budoár hangulatú intim térrel. Vagy ennek épp az ellenkezőjével, indusztriális jelleget hangsúlyozó, koptatott falakkal, fémlemezekkel, gyalult falfelületekkel, újrahasznosított dézsákkal vagy épp hordókkal kialakított terekkel.

Az energetizáló mosdó

A mosdók fontos szerepet játszhatnak abban, hogy milyen emlékek maradnak meg az ügyfelekben, vendégekben egy intézménnyel való találkozás után. A meglepő design megoldások, az ellentéteken alapuló anyaghasználat vizuális energiát generál. „Ha a stílusbeli különbségeket most háttérbe tesszük egy pillanatra, kiviláglik, hogy mindennek alapja a koncepciózus tervezés – ami a rendelkezésre álló tér adta lehetőségekhez szabja a funkcionális elvárásokat.” – fűzi hozzá Lovas Cecília.

Harmóniát akarunk!

A funkció és a forma harmóniája ebben az esetben is jó hatással van ránk. Az Energizing contrasts mosdókban az új Tork Image DesignTM rozsdamentes adagoló termékcsaládja is nagyon gyakran megtalálható. Az adagolók formája és funkcionalitása harmonizál az exkluzív környezettel és párosul a professzionális adagoló rendszerek által nyújtott előnyökkel.

A Tork Image DesignTM termékcsalád ellentétes elemeket alkalmaz, ami az energetizáló ellentétek mosdó koncepciójára is nagy hatással volt, a rozsdamentes acél tulajdonságai pedig gyönyörűen belesimulnak a környezetbe. Stílus és minőség, esztétika és funkció, a legapróbb részletekig átgondolt kialakítás – talán ezek a fürdőtervezés legfontosabb hívószavai, a „mosdó mint nem mellékes helyiség” gondolatiság mögött.– összegezte gondolatait Lovas Cecília, enteriőrtervező.

Hogy mi is a 10 alapelv…

… a nem mellékes mellékhelységek kialakításának 10 legfontosabb kritériuma? Írásunk következő részéből ez is kiderül.


további cikkeiVissza az elejére ↑