EN  |  HU

Sajtó

Publikálva 2016 ápr 08 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Félrevezető a Levegő Munkacsoport megállapítása

Április 4-én a Levegő Munkacsoport közzétette legújabb vizsgálati eredményét, mely szerint mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét a porszívók, míg a porszívó robotok biztonságosak. Mielőtt mindenki elrohanna lecserélni a porszívóját egy robotra, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szeretné felhívni az olvasók figyelmét néhány nagyon fontos részletkérdésre.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a vizsgált 21 féle, véletlenszerűen kiválasztott porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több mérgező részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta a port, ami korábban leülepedett. Ugyanakkor a 10 vizsgált porszívó robot mindegyikét biztonságosnak találták, mert felszívta a port, és magában is tartotta.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint a tanulmány sok szempontból félrevezetheti az olvasókat. Először is le kell szögezni, hogy a levegő mérgezőanyagának tartalma területenként és időszakonként változó és eltérő lehet. A porszívó önmagában nem képes a levegő minőségén rontani.

„Az, hogy egy gép mennyi port szív fel és mennyit tart magában, sok mindentől függ, például, hogy a szívófej hogyan van kialakítva, csak egy egyszerű fej van, vagy esetleg egy saját motorral meghatott henger- vagy tányérkefe van benne. Függ attól is, hogy a felszívandó por milyen formában van jelen, egy kupacba leszórva vagy szétszórva, illetve milyen felületről szívják fel, PVC padlóról vagy szőnyegpadlóból. Az pedig, hogy mennyi port tartanak magukban, attól függ, hogy a rendszer milyen szűrési tartományra van optimalizálva és rendkívül fontos dolog az is, hogy ki kezeli őket” – mondta Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője.

Nem tér ki a tanulmány arra sem, hogy milyen körülmények között tudták összehasonlítani a porszívó és a robot teljesítményét. Melyik gépet indították be előbb? Azonos volt-e a pormennyiség takarítás előtt, vagy a robotot a porszívóval végzett tisztítás után indították? Fontos tényező az is, milyen volt a tesztelt padló állapota. Ha a robotoknál relatív tiszta volt, és a porszívóknál nem, akkor is ugyanez az eredmény születik, még ha a robot porszűrése gyengébb is, mert nem szív fel semmit és abból pedig nem tud továbbengedni semmit – vetette fel a szakértő.

Míg a robotporszívó magától, az előre optimalizált sebességgel közlekedik, és közben szívja a port, akár 8-10 órán át is, a porszívó olyan sebességgel halad, ahogy irányítják. Ezért nem mindegy az sem, hogy egy szakképzett takarító kezében van-e, vagy egy sietős háziasszony használja a vendégek érkezése előtt néhány perccel.

Kritikus kérdés az, hogy hagyományos porzsák van-e benne, rendelkezik-e HEPA-filterrel vagy mosható a portartálya. További kérdés, hogy milyen állapotban voltak a porzsákok, hiszen ha sérült, az is sok mindenre magyarázat lehet. Nem mindegy az sem, hogy eredeti vagy után gyártott a porzsák.

Nem tudjuk azt sem, hány éves porszívókat használtak, miközben tudjuk, hogy a robotok relatív új gyártmányok.

A tanulmány ezeket a szempontokat nem vizsgálta, vagy nem tért ki ezekre a fontos részletekre.

A MATISZ javasolja, hogy egy átfogó vizsgálat során a hagyományos porszívók mellett a robot porszívók és a központi porszívók porkibocsátását is hasonlítsák össze.

A szövetség, takarítógép-gyártó tagjai bevonásával felajánlja a Levegő Munkacsoportnak szakmai segítségét egy sztenderd feltételek mellett végzett vizsgálathoz.

Tags: , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑