EN  |  HU

Budapest Cleaning Show 2018

Publikálva 2018 ápr 16 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Ettől lesz sikeres a Budapest Cleaning Show!

Több szakkiállítás és vásár is van Európában. A siker egyik mércéje, hogy ezek közül mennyire emelkedik ki az októberi Budapest Cleaning Show. A rendezvény eredményessége ugyanakkor nem csupán a szervezőkön, hanem a kiállítókon is múlik. Elmondjuk, miért.

Bár nehéz meghatározni annak receptjét, ami garantáltan elhozza egy szakkiállítás sikerét, de vannak olyan összetevők, amik nélkül biztos, hogy egy rendezvény nem tud jól megvalósulni. A szervezőkön sok múlik: fontos a jó időzítés, helyszínválasztás, valamint a színvonalas programok biztosítása.

Bármennyire is igyekeznek ugyanakkor a szervezők, egy kiállítás sikere legalább fele részben a kiállítókon múlik. Hogy miért? Először is, a cégeknek hinniük kell abban, hogy fontos a szakmájuk, és ezt nyilvánosan is képviselik és felvállalják. Vagyis, aki tenni akar mind a szakmája, mind a vállalkozása előmenetele, fejlődése érdekében, annak ott kell lennie minden olyan szakmai eseményen, ahol lehetőség van arra, hogy a partnerekkel, a konkurenciával, a piac egyéb szereplőivel vagy a megrendelői oldallal találkozzon.

Egy jelenlét kétféleképpen valósulhat meg, aktívan és passzívan. Előbbi, ha kiállítóként és egyben látogatóként, figyelmes szemlélőként is jelen vagyunk, utóbbi pedig, ha csak látogatóként megyünk el egy eseményre. Hogy miért? Mert egy kiállítás elsősorban a kiállítókról szól. Ők mutatják be a termék- vagy szolgáltatási palettájukat, ők tartanak különböző bemutatókat, előadásokat, mini workshopokat és ki tudja, még mi mindent az egyes standoknál vagy a bemutató téren. Hozzájuk lépnek oda az érdeklődők, potenciális megrendelők és vásárlók, a partnerkereső piaci résztvevők. Vagyis, aki kiállít, az a standbérlésre, programokra, kiadványokba fektetett pénzéért cserébe megkapja a reflektorfényt, hogy két napig minden róla szólhasson.

A látogató ezzel szemben a másik oldalról szemléli mindezt, ő aktívan nem befolyásolhatja a történéseket, nem dönthet arról, kit szeretne a rendezvényen látni. Csupán a kiállított termékek és szolgáltatások palettájából dönthet arról, mi az, ami érdekli.

Sokszor elhangzik az az érv, hogy nincs pénz kiállítani, vagy, hogy kiállítani kockázatos, mert nem lehet tudni, megtérül-e a befektetés. Minden cég eldöntheti, mekkorának szeretne látszani, kicsinek vagy nagynak, és ehhez, valamint a büdzséjéhez igazítva bérelhet egy megfelelő méretű standot, kicsit vagy nagyot. Ugyanakkor van egy dolog, ami megfizethetetlen ilyen alkalommal, és ez a jelenlét. Mert mindig csak az számít, aki ott van.

Az is egy gyakran felmerülő kérdés, hogy kik lesznek a látogatók. Nos, a válasz egyszerű. Az, akit a szakma, a szervezők és az egyes kiállító cégek odahívnak. Mert mindenkinek ki kell vennie a részét a hírverésből, tudatnia, hogy ő ott lesz, így akit érdekel a terméke, szolgáltatása, az el fog látogatni a kiállításra és felkeresi a standot. Közben pedig megnézi, mit tud a konkurencia és a piac egyéb szereplő. Hiszen a kiállítás egyfajta megmérettetés is, amiből az a vállalkozás jön ki győztesen, amelyik a legtöbbet tett a sikeréért, aki befektetett a jövő vásárlóiért.

2016-ban, a TisztaShow-n már kiderült, hogy van igény a magyar szakkiállításra, nemcsak a magyar cégek és megrendelők, de a külföldiek részéről is. Ezért vált szükségessé, hogy 2018-ban már regionális kiállításra kerüljön sor. A standokat már lekötő kiállító cégek az élő példái annak, hogy nagy igény van a rendezvényre. A siker pedig közös cél, amit csak együtt érhetünk el.

Önnek fontos a szakmája, a vállalkozása? Ha igen, akkor 2018. október 5-6-án ne csupán látogatóként, de kiállítóként is találkozzunk a HUNGEXPO B pavilonban!

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑