EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2017 okt 20 | szerző: Kraus Kinga

0

Esettanulmány 2017 „takarítórobot a plázában” – hogyan gépesíthető a takarítás? – folytatás

A robot takarítógépeknek a napi munkába való integrációja

 1. előkészítés

– műszaki állapot ellenőrzés (akkumulátorok, kefék és egyéb tartozékok állapotának és működésének ellenőrzése, 
– feltöltés a megfelelő és szükséges tisztítószerekkel, vízzel.

 1. elindítás – munkavégzés

– a területen levő berendezés tárgyak feltérképezése,
– elakadást okozó körülmények megszüntetése. Akár a bevezetés előtt a működést elősegítő berendezés (pl. folyosói területen a növények és egyéb díszítő elemek oly módon történő elhelyezése, hogy az a takarító robotot a legkisebb mértékben befolyásolja.
– két akkumulátor töltés közti idő / munkaterület meghatározása.
– két gép ürítés – töltés közti idő meghatározása.
– munkaterület tervezése a fentiek figyelembe vételével.

 1. parkoltatás

– a gép ürítése és tisztítása
– az akkumulátorok és műszaki állapot ellenőrzése
– munkán kívüli időszakban karbantartás és a kopó részek cseréje
– javítás

A lehetőségek feltérképezése

A TASKI Intellibot 3 változatban készült.

 1. SWINGOBOT 1650 – súrológép kemény felületekre

A működése egyszerű: a tartályba bele tesszük a tisztító oldatot, ezt a gép kiengedi és felsúrolja a kemény padlót majd vissza szívja. Javasolt kereskedelmi területek, kórházak, iskolák, gyárak takarítására.

Akárcsak egy kézi vezérlésű vagy ráülős automata. A különbség a vezérlés, hiszen ez egy robot.

 1. AEROBOT 1850 – szívógép textil burkolatra

A működése nagyon hasonlít a porszívóra, továbbra is az a legnagyobb különbség a porszívókhoz képest, hogy ez egy robot. Szállodákban, színházban, kereskedelmi központokban és szintén iskolák, bevásárló központokban való használatra javasolt.

 1. DUOBOT 1850 – seprő/ súroló kemény burkolatra

A működése a súroló és a szívó gép kombinációja. Az előző felhasználási területek kiegészíthetők a raktárakkal, raktár áruházakkal is. És a gép továbbra is robot, tehát emberi kíséret nélkül dolgozik, önállóan.

Összehasonlítva néhány paramétert:

  SWINGOBOT 1650 AEROBOT 1850 DUOBOT 1850
       
funkció súroló szívó Súroló/ szívó
eszköz 2 kefe vagy 2 pad 2 kefe (oldal és közép) hengerkefe
  vízszívó szívófej vízszívó
munkaidő 4 óra 4 óra 4 óra
terület 930 nm/ h 930 nm/h 930 nm/h
munkaszélesség 74 cm 81 cm 63,5 cm
zajszint 65 dB 65 dB 65 dB
akku csere igen, eszközzel igen, eszközzel igen, eszközzel
környezetbarát 85% igen 85%
kijelző érintő képernyő érintő képernyő érintő képernyő

A robotok utáni érdeklődésemben találtam, hogy szintén tavaly, az amsterdam-i tisztítás technológiai vásáron az ISSA INTECLEAN innovációs nyertese a Cleanfix második robotja az RA 660 NAVI. 

Az első Cleanfix robot 2004-ben jelent meg, egy kis 40 cm munkaszélességű gép formájában.

12 évvel később megjelent és díjat nyert az első robotgép tovább fejlesztett változata, ami egyből innovációs díjat is nyert az egyik legrangosabb szakmai kiállításon.

A Cleanfix tehát két változatban készült.

 1. Cleanfix robo 40

Kisméretű takarító robot, kis teljesítménnyel. Ideális takarítandó terület a részére 200-1200 nm között. Szenzoros. Két program közül leget választani. Az egyik program a keretes, ami leginkább sportpályák takarítására alkalmas. A másik program a spirális, ami olyan területen teszi alkalmassá, ahol berendezési tárgyakat kell kikerülnie.

Tartály a tartályban rendszerrel működik, gyakorlatilag egy „membran” tisztítószeres oldat tartály van a műanyag burkolat alatt.  Igazán egyszerű és a kisméretű gyalog kísérős gépektől nem különbözik másban, mint, hogy az emberi kíséretre egyáltalán nincs szükség.

Csak egy egyszerű példával mutatva:

– egy teremfoci pálya mérete 800 nm.
– tisztítási idő egy Tennant T300-al: 1 óra
– tisztítási idő a robo 40-el: 4 óra

Látszólag ez nem egy jó arány, kivéve, ha azt vesszük alapul, hogy a robotot nem kell az embernek kísérnie. Nem áll fenn az emberi hiba kockázata sem. Amíg a robot dolgozik, az ember más feladatok végrehajtásával tud foglalkozni.

 1. Cleanfix RA 660 NAVI

Ez a robot takarítógép képes az emberek közt dolgozni.

A teljesítménye jóval nagyobb a korábbi változatnál, 1000 nm/ h  a munkasebessége.

Lehetőség van kész térképet programozni a robotba beépített számítógépbe (a CAD-hoz hasonlóan) és arra is lehetőség van, hogy a robot feltérképezze a szobát és a gép algoritmusa kiszámolja a munkaterületet. A takarítási terület határait programozni lehet, ott is megáll, ahol nincs például nincs fal, vagy a lépcső szélénél. Az előre beprogramozott térképek többfélék lehetnek, így több szoba vagy helyiség térképe is megadható. Indításkor ki kell választani a takarítani kívánt szobát. Működés közben a váratlan akadályokra a beépített szenzorok segítségével reagál.

Ennek a fejlesztésnek nem célja az olcsóság, a fejlesztés célja a minél magasabb minőségi szint elérése. Gyakorlatilag a gép és az ember együtt dolgozik, a tervezője „flow cleaning”-nek nevezi.

A gép garantált élettartama 5-8 év, a gyártó által ígért megtérülési ideje 12-15 hónap. Egy gyors számolással megadható, hogy mindennapos működés esetén a robot takarítógép napi költsége kb. 10 Euro, azaz legfeljebb 3500 Ft.

Kombinált gép, a 3 tartóra kefék és padek is felszerelhetők, gumi víz összeszedővel van szerelve.

A tisztítószert a kannából adagolja magának.

Összehasonlítva a 2 Cleanfix robotot:

  robo 40 RA 660 NAVI
     
funkció Súroló/ szívó Súroló/ szívó
eszköz 2 hengerkefe 3 körkefe vagy 3 pad
  vízszívó vízszívó
munkaidő 6 óra 2,5 – 3,5 óra
terület 200 nm/ h 1000 nm/ h
munkaszélesség 40 cm 79 cm
zajszint nincs adat nincs adat
akku csere igen igen
környezetbarát nem nem
kijelző gombos számítógép

A robot takarítógépekkel hatékonyan tisztítható területek jellemzői

 1. Nagy,

pontosabban, a gép teljesítményéhez mért terület. Általánosságban elmondható, hogy 1000nm fölötti területre javasolt. Van ez alól kivétel is, hiszen a Cleanfix robo 40 munkaterülete 100-1200 nm közt javasolt.

 1. Egybefüggő,

azaz átjárható. A robot gép elsősorban olyan területek takarításában kiváló, mely területek egybefüggők vagy egy könnyen átjárható (küszöb nélküli, nyitott) ajtó választ el két például termet egymástól. Egyes gépek feltérképezik maguknak a területet, mások pedig programozhatók. Mindét típusú gépnek a mozgása kifinomult, az akadályokat kikerülik, az embernek nem mennek neki, ha elmegy mellette, stb.

 1. Szellősen berendezett,

ami nem jelenti azt, hogy a gép ne tudna kikerülni például a pláza folyosón egy virágtartót, mégis a hatékonyságát, az adott idő alatt feltisztított terület méretét nagyban befolyásolja, hogy mennyi akadályt kell kikerülnie. Egyes robotok a szélekhez közelebb tudnak menni, míg mások kevésbé, tehát a „szélezés” nem spórolható meg 100%-ig.

 1. Forgalom mentes,

azaz nem is feltétlenül. Az RA 660 NAVY képes arra, hogy mozgó emberek közt dolgozzon, azonban az embernek is képesnek kell lennie arra, hogy a gépet hagyja dolgozni és elfogadja, hogy az élet terében robotok is működnek ma már. Mégis, ahogy a berendezések esetében úgy a forgalomnál is igaz, hogy minél kevesebb, annál nagyobb a ráfordított idő/ megtisztított terület aránya.

2014. júniusban már üzemben tartották az Intellibot súroló robotot a Harbourside Shopping Center-ben, Sydney-ben. A gép a nyitvatartási idő alatt folyamatosan működik. Akár gyerekek is megállhatnak előtte, az ütközést akkor is elkerüli. A széleket is meglehetősen magas precizitással kezeli (2-3 cm).

A robot takarítógépek néhány közös jellemzője

– takarítható terület óránként: 1000 nm (névleges)
– akkumulátor cserére van lehetőség, általában egy speciális csere készlet segítségével.
– a gép testén szenzorok vannak, amelyek segítségével tájékozódik és ez teszi lehetővé a gyors megállást akadály esetén.
– programozhatók vagy programozzák magukat.
– zaj szintjük általában halk.
– telefonon vagy interneten kommunikálnak vagy vezérelhetők.
– környezetbarát, mind a felhasznált tisztítószer mennyiség tekintetében, mind pedig a káros anyag kibocsájtás tekintetében is. Egyes gépek esetében erre külön nem térnek ki.

A robot takarítógépek egyik alapvető megkülönböztetője a programozás.

Az RA 660 NAVY úgy programozható mintha CAD-ben dolgozna az operátor. Teljes szobák előre programozását teszi lehetővé és az indításkor csak ki kell választani a szoba számát.

Természetesen vannak rajta érzékelők, amelyek segítségével tájékozódik.

Az Intellibot gép a bekapcsolás után az érzékelőivel felméri a feltakarítandó területet, majd elkezdi a munkát. A felmérés során pásztázza a területet, kvázi megtanulja a típusrendet, aztán ennek megfelelően mozog a területen. Kikerüli a bútorzatot, felismeri a lábtörlőt, jelzi mobil telefonra ha merül az akkumulátor vagy kifogy valami a gépből. Forgalmas területen látszólag véletlenszerűen mozog a térben, valójában viszont egyetlen pontot sem hagy ki. Memóriájában felépíti a kitakarítandó terület térképét, s minden pillanatban pontosan érzékeli a helyzetét.

Beszerzési információ

Mint minden egyes gép beszerzése előtt, a takarító robotok esetében is figyelembe kell venni néhány alapvető tényezőt, melyeket az alábbiakban foglalok össze (időrendi sorrendben, feltételezve a vásárlást és használatot):

– teljesítmény (felhasználási területhez igazítva)
– fizetési feltételek
– szállítási feltételek
– beüzemelés, használati oktatás
– garancia, jótállás
– hozzávaló tisztítószer
– kopó alkatrészek cseréjének a lehetősége
– karbantartás, szerviz, hibajavítás
– ár/ érték arány

Ma egy alaposan átgondolt project keretén belül már lehet egy jó befektetés az önállóan dolgozni képes gépek beszerzése.  Egy kellő mértékben nagy területen, budapesti viszonylatban a Ferihegyi Repülőtéren, vagy az egyes sportlétesítmények folyosóin – auláiban, nagyobb méretű plázákban, a Művészetek Palotájában jó befektetés lehet úgy pénzügyi szempontból, mint a munkaerő kiváltásának szempontjából, mind pedig a takarítási szolgáltatáshoz hozzáadott értéke miatt.

Én látom magam előtt az a jövőképet, amikor egy pláza éjszakai takarításában emberek legfőképpen a mellék és kiszolgáló helyiségeket takarítják. 1-2 dolgozó pedig elindítja sorban a gépeket a teremgarázsban, a folyosón, az üveg felületekre felhelyezi az ablaktisztító robotokat, a mozgólépcsőn elindítja a lépcsőtakarító gépet és közben felügyeli mindezek működését. Ahhoz, hogy a kép teljes legyen, a boltokban (a könyvesboltban, a bankfiókban, a patikában) szépen dolgoznak a kisméretű, akár házi robot porszívók vagy felmosók.

Kraus Kinga
MATISZ Szakértő

Tags: , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑