EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2016 jan 22 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Eligazítás a közbeszerzés útvesztőjében

Nagy érdeklődés mellett zajlott a MATISZ közbeszerzési reggelije, ahol a meghívott előadók az új közbeszerzési törvényt vették górcső alá. Szó volt a szakma-specifikus buktatókról, valamint a tisztítás-technológiát érintő legfontosabb változásokról.

2015. november 1-jén lépett életbe az új közbeszerzési törvény, amelyet 2016. március végéig kell a magyar joggyakorlatba átültetni. Alapvetően a nyugat-európai standardhoz igazodik, és a korábbi jogszabályhoz képest közel 80 százalékban új szabályrendszert határoz meg. Már nem a legolcsóbb, hanem az ár/érték arányban legelőnyösebb ajánlat nyer – ismertette a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) által szervezett közbeszerzési reggelin Dr. Barna Orsolya, a Magyar Közbeszerzési Intézet szakjogásza, aki szerint a jelentős változások, illetve a kezdeti, gyakorlati tapasztalat hiánya miatt most nagy az ajánlatkérők és az ajánlattevők felelőssége is a közbeszerzések során.

A korábbihoz képest az új törvény feszesebb határidőket ír elő, ráadásul a felhívásokat már nem kell közzétenni a Közbeszerzési Értesítőben.

Módosulnak az összeférhetetlenség szabályai és a kizáró okok is. A korábbinál nagyobb problémát jelentenek majd a korábban kiszabott kötbérek, valamint az alvállalkozók felé a fizetési kötelezettség nem teljesítése. Lehetőség lesz ugyan öntisztázó eljárást kérni, azonban az pozitív elbírálás esetén is már csak a következő eljárásra érvényes, hiszen várhatóan több mint egy hónapos procedúrát fog jelenteni. A hamis adatszolgáltatást szintén erősebben szankcionálják ezentúl.

Jelentős változás, hogy az ajánlatkérő megszabhatja, hogy egy ajánlattevő maximum hány részajánlat esetében hirdethető nyertesnek, függetlenül attól, hogy hány esetben az övé a legkedvezőbb ajánlat.

A tisztítás-technológiai szakmát érinti az a változás is, mely meghatározza, hogy legfeljebb a feladatok felére lehet alvállalkozót bevonni, a feltüntetett szakembereket pedig az adott teljesítésre kötelező bevonni.

Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője szerint a szövetség számára nagy lehetőség is az új közbeszerzési törvény. Mielőbb meg kell kezdeni a konzultációt a szakmai szempontok kidolgozására, és el kell érni, hogy a közbeszerzéseknél a MATISZ ajánlását, szempontrendszerét vegyék figyelembe. „A törvény nyitott arra, hogy további, üzletág-specifikus szabályok szülessenek, azonban ezt az iparágnak kell elérnie” – tette hozzá.

A közbeszerzési reggelin előadást tartott a Versenyhajó Kft. két értékteremtési tanácsadója, Fió András és Molnár D. Péter is. A szakértők felhívták a hallgatóság figyelmét a jogszabályi szigorításokra. Többek között szigorúbb a szabályozás a tulajdonosi rendszert, valamint a jegyzett tőkét illetően. Beszéltek a 2020-ig tartó időszakban elérhető EU-s pályázati lehetőségekről is, mely közül sok az oktatással, felnőttképzéssel, valamint az eszközfejlesztéssel függ össze. Utóbbival kapcsolatban felhívták a figyelmet arra is, hogy nagyobb támogatás érhető el abban az esetben, ha a cégek vidéken tárolják eszközeiket. A szakemberek szerint 270 célpályázat várható, amiből már most 70 nyitott, érdemes mielőbb pályázni. A sikeres pályázatkészítésben vagy akár a teljes körű menedzsmentben a Versenyhajó Kft. partner tud lenni.

A résztvevők visszajelzései szerint a szakmai délelőtt nagyon hasznos volt, és sok fontos szakma-specifikus információhoz jutottak, valamint a felmerült kérdésekre is sikerült választ kapniuk.

Tags: , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVélemény, hozzászólás?

Vissza az elejére ↑