EN  |  HU

Aktualitások

Publikálva 2017 ápr 06 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Egyre több cégnél van igény a környezetbarát takarításra

Eddig két cég szerezte meg a környezetbarát takarítási szolgáltatás védjegyet. Az eltelt egy év alatt számtalan pozitív tapasztalatot gyűjtöttek.

„Fontosnak tartjuk, hogy többet nyújtsunk az átlagnál megrendelőink felé” – indokolta Dankó Zsolt a Horizont Tex Kft-től, hogy miért szerették volna megszerezni a környezetbarát takarítási szolgáltatási védjegyet. Először a Nyíregyházi Egyetem területén működő Raiffeisen Bank Call Centerében vezették be a szolgáltatást. A megrendelő közvetlenül az egyetem, ami közvetlenül és szolgáltató cégeken keresztül nyújtja a területén található banknak az épületüzemeltetési szolgáltatásokat. Maga az egyetem már korábban különböző nemzetközi díjakat nyert az épületének tervezése, hasznosítása és üzemeltetése vonatkozásában. Ennek kiegészítéseként vezették be a korábbi elismerésekhez méltó környezetbarát takarítási szolgáltatást az épületegyüttes egyes területein.

„Az eddigi visszajelzések alapján csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni mind a megrendelői oldalról, mind az épületet használók, dolgozók részéről” – mondta Dankó Zsolt. – „Magunk részéről megteszünk mindent a környezetbarát takarítási szolgáltatás megismertetése terén, ezzel is elősegítve a takarítási szolgáltatás megítélésének jobbítását.  Környezetbarát szolgáltatásként már egyre inkább kezdi felkelteni az érdeklődését az ajánlatkérők körében.”

Dankó szerint a tisztítás technológiai szakma elismertségének növelésében nagy lehetőség van a környezetbarát szolgáltatások területén. A szolgáltató cégeknek kell tenniük azért, hogy megismertessék megrendelőikkel a tisztítás technológiai szolgáltatások korszerű, mai kornak megfelelő alkalmazási lehetőségeit. Úgy vélte, a minősítés megérdemelne még nagyobb, széleskörű motiválást az állami megrendelések területén is.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Future FM Zrt is, amely Magyarországon először nyerte el a védjegyet. „Egyre több megrendelőnél elvárás a környezetbarát termékek, technológiák alkalmazása. Találkoztunk már pályázati kiírásban is ilyen irányú elvárással – konkrétan a védjegy megléte plusz pontokat jelentett az értékelésnél” – közölte a cég területért felelős igazgatója.

A Future FM Zrt. már a védjegy elnyerését megelőzően is környezetbarát tisztítószerekkel és technológiával dolgozott, így számukra ismert volt azok előnye, rendelkezésre állt a gyakorlati alkalmazásukkal kapcsolatos tapasztalat. A partner cég, a Tata Consultancy Services Ltd. hozzáállását is példásnak tartják, hiszen a kímélőbb anyagok és technológia használatával egyes feladatokat, például a szőnyegtisztítást gyakrabban kell elvégezni, hiszen kevesebb vizet, enyhébb vegyszereket és kímélőbb technológiát alkalmaznak, mint a normál samponos/extrakciós tisztítás során. A felhasználók ugyanakkor szinte észre sem vették a változást.

Tapasztalataik szerint egyre több partner cég fogalmaz meg környezettudatos megoldásokkal kapcsolatos elvárásokat a facility management szolgáltatások minden területén. Így a takarítási szolgáltatás esetében a higiéniai, technológiai megoldások kiválasztása terén is egyre hangsúlyosabb szempontként szerepel a környezettudatosság. A végső döntés meghozatalánál ugyanakkor sokszor döntő tényező az ár. A környezetbarát tisztítószerek és környezetkímélőbb gépek beszerzése márpedig költségesebb, emiatt sokszor az ár felülírja a kezdeti lelkesedést és a környezettudatos elvárásokat.

Ritz Tibor, a MATISZ elnökségi tagja, szakértője szerint a környezetbarát takarításnál folyamatosan nyomon kell követni az anyag és a kezelőszer felhasználásokat, és igazolni, hogy a megfelelő minőség továbbra is fennmarad. Jelenleg a takarítással foglalkozó cégek többsége nem dokumentálja megfelelően a folyamatokat, ami nagy hiányosság. A környezetbarát megoldások alkalmazásának terjedésével azonban erre mind többen rá lesznek kényszerítve, így a szolgáltatási színvonal egyre több helyen mérhető és igazolható lesz.

Tags: , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑