EN  |  HU

Környezetbarát védjegy

Publikálva 2015 júl 30 | szerző: Kiss Judit

0

Egyeztetések sora zöld takarítás témában 2. rész

A soron következő zöld megbeszélés résztvevői a MATISZ részéről (Paár Zoltán, Gömöri Andrea, Ritz Tibor, a zöld munkacsoport képviseletében Kraus Kinga). Schmidt József elnök és Istiván Rita főtitkár, Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO), Nagy Hajnalka, Amerikai Kereskedelmi Kamara (AMCHAM), Gyöngyösi Zsolt, elnökségi tag, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), illetve, jelen volt Barta Géza Környezetbarát Kht. igazgatója.

A kölcsönös tájékoztatás során elhangzott, hogy a takarítás környezetbarát tanúsításának ismertetése, népszerűsítése zajlik egyre szélesebb körben a piacon, ennek során a megrendelői oldal képviselőivel történik a kapcsolatfelvétel.

A szolgáltatók és a megrendelői oldal számára is fontos információ, hogy a környezetbarát szolgáltatás, amiről beszélünk, nem kerül többe a megrendelőnek, mint a hagyományos takarítás, ráadásul még egy pecsétet is kap arról, mind a felhasználó, mind a szolgáltató cég, hogy aktívan tesznek valamit a környezetünk jövőjéért.

A megrendelőnek nincs több dolga a szisztémával, mint egyébként, pl. egy ISO rendszerben működő szolgáltatással. Ezzel együtt a környezetbarát minősítési rendszer nem ugyan olyan, mint az ISO, mert esetünkben egy konkrét, meglévő területre lehet a tanúsítást megszerezni.

A feltételrendszert nem előre, absztrakt módón szabják meg a minősítők, hanem a szolgáltatási helyen kell kialakítani. A megrendelő és a szolgáltató közösen rakják össze a szakmailag korrekt és a megrendelő számára felhasználóbarát megoldás-mixet. Barta Géza hozzáteszi, hogy a KT 64 pontosan és világosan definiálja a környezetbarát szolgáltatást, a munka során természetesen a szolgáltató végez el minden fontos, operatív, effektív lépést, nem terhelve ezzel a megrendelőt.

A rendszerbe belépő cégek a szolgáltatás ellenőrzéséhez a minősítési rendszeren keresztül kapnak segítséget. Fontos kitétel, hogy ez egy teljesen önkéntes szisztéma, ami hozzájárul ahhoz is, hogy a felhasználó cég pozicionálását javítsa, szakmai presztízsét emelje.

Maga az egész – pozitív és felelősségteljes – zöld gondolkodásmód jó esetben kihat a szolgáltató cég egészének a működésére, pozitív változásokat indukálhat magában a cégben, hosszabb távon az egész szakmában.

Tudható az is, hogy az új Közbeszerzési Törvény már a parlamentben van, információink szerint még nincs benne a zöld közbeszerzés kötelező jelleggel. Ennek ellenére kormányzati hivatalok, egyre többször írnak ki mégis zöld pályázatokat.

Megalapozottan várható, hogy a zöld tanúsítás, mint igény, plusz pontokat jelentő feltétel, a közbeszerzésekben előbb vagy utóbb megjelenik. Ez jelentős lökést fog adni a zöld tanúsítások iránti érdeklődésnek a szolgáltatói oldalon.


további cikkeiVissza az elejére ↑