EN  |  HU

Publikációk

Publikálva 2016 dec 01 | szerző: Pintér Zoltán

0

Egy jó tisztítási technológia nem sokat ér, ha nincs hozzá megfelelő tudás

Pintér Zoltán MATISZ Tisztítás-technológiai szakértő esettanulmányának rövidített verziója.

Egy jó tisztítási technológia nem sokat ér, ha nincs hozzá megfelelő tudás. A tudást pedig nem mindig lehet könnyen megszerezni.

Egy tenderen nyert el napi- és nagytakarítási feladatokat egy takarító cég, több mit 6000 m2 alapterületen. A pályázati kiírásban megkötés volt, hogy a szőnyegtisztítást csak száraz poros eljárással lehet elvégezni.

Nem esett kétségbe a cég a kihívástól, hisz lehet kölcsönözni ilyen gépet, és lehet hozzá vásárolni anyagokat. Így is történt: kibérelték a gépet, vásároltak anyagokat, kaptak használati utasítást. Meg voltak róla győződve, hogy rendelkeznek kellő tudással, így nekiláttak a tisztításnak. Azonban a munka eredménye rosszabb lett, mint a szőnyegtisztítás előtt.

Hétfőn reggel óriási botrány volt a megrendelő részéről: Mi történt itt? Arról volt szó, hogy kitisztítják, nem pedig összekoszolják a szőnyegünket!

Ez hogy lehetséges? Megpróbálták többször is a tisztítást, megkérdezték a gép bérbe adóját, de ő sem tudott hasznos tanácsot adni, hisz ő csak forgalmazó, és nincs gyakorlati tapasztalata. Valamit tenniük kellet, mert a szerződésük volt veszélyben, és kötbért is kilátásba helyezett a megrendelő.

Ekkor megkerestek, hogy nézzem meg a szőnyeget. Kimentem a területre, és úgy ítéltem meg, hogy nem a szőnyegpadlóval van a probléma, hanem az alkalmazott technológiával.

Azt kérte a takarító cég projektvezetője, hogy menjek ki egy másik alkalommal, és csináljak meg egy szobát, amit ők nem tudtak kellő eredménnyel kitisztítani. A megbeszélt időben kimentem újból a terültre, kitisztítottam a szőnyeget a szobában, majd megmutattam. Az eredmény magáért beszélt.  Másnap tőlem rendelték meg a teljes terület tisztítását.

Ekkor tanultam meg: Egy jó tisztítási technológia nem sokat ér, ha nincs hozzá megfelelő tudás.

A leírt esetből is látható, milyen fontos szerepe van munkánk, életünk során a tudásnak. Nem csak az elméleti, hanem  gyakorlati tudással is rendelkeznünk kell.

Hogyan lehet megszerezni a tudást?
A képlet egyszerű:

Tanulás + Gyakorlás + Tapasztalás = TUDÁS

A tudás szinonimái: hozzáértés, tájékozottság, ismeret, képzettség, jártasság, szakértelem, tapasztalat, szaktudás, szakszerűség, szakismeret, rutin, kompetencia.

Pontosan ezekkel a tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy elhívatott tisztítás-technológiai szakértőnek, szakembernek. De van egy tulajdonság, mellyel véleményem szerint kiemelten rendelkeznie kell egy tisztítás-technológiai szakértőnek.

Ez pedig nem más, mint a kompetencia. A kompetencia a döntést, kivitelezést és megvalósulást szolgáló képességrendszer.  A pedagógiai kompetencia fogalma készségek, képességek és hajlandóság együttesét jelenti, melyek segítségével valaki probléma megoldásra képes egy adott területen.  A fogalom magában foglalja az illető tudását, tapasztalatait éppúgy, mint személyes adottságait.

Számtalan esetben kerülünk olyan helyzetbe, amikor nincs előre legyártott forgatókönyv. Ugyanis nincs két egyforma épület, nincs két egyforma megrendelő, nincs két egyforma igény. Több mint 20 éve dolgozom ebben a szakmában, de még mindig találkozok olyan helyzetekkel és megrendelői igényekkel, melyekkel előtte még soha. Ezért fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő kompetenciával.

A tisztítás-technológiai tudást 15-20 évvel ezelőtt saját tapasztalásból, kísérletezésekből és következtetésekből, továbbá külföldi gyártóktól, forgalmazóktól begyűjtött információk alapján lehetett megszerezni. Ez az út kétség kívül sokkal nehezebb, fáradságosabb és költségesebb volt, mint ahogy ma el lehet a tudás szinteteket sajátítani, melyeket aztán gyakorlással, tapasztalással nap, mint nap fejleszthetünk.

Ma már rendelkezésre állnak tudásforrások, melyből el lehet sajátítani a tisztítás-technológiai ismeretet. Számtalan szakmai információ megtalálható az interneten (blogokban, videókban, stb.), illetve szakmai könyvekben, kötetekben.

Az idei évben (2016) átalakult az OKJ-s tisztítás-technológiai képzés. Az alábbi, egymásra épülő szakmastruktúra szerint fog történni az OKJ-s képzés:

  • EQF2 Intézménytakarító, 160-240 órás képzés
  • EQF3 Önjáró felülettisztító gépkezelő, 210-305 óra képzés
  • EQF4 Tisztítás-technológiai szakmunkás, 400-540 óra képzés
  • EQF5 Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető, 200-260 órás képzés

Ebben a képzési rendszerben mindenki a számára szükséges vagy fontos tudásszintet tudja elsajátítani. Ha valaki elhívatottságot érez a tisztítást-technológiai szakma iránt, rendelkezésére áll kellő tudásanyag, melyet elsajátítva gyakorlással, tapasztalással tökéletesíthet, és akár hozzájárulhat a tudásbázis fejlődéséhez.

  „Akárki, aki abbahagyja a tanulást, megöregszik, legyen 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.”
                                                                                                              Henry Ford

Tags: , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑