EN  |  HU

Higiénia világszínvonalon

Publikálva 2015 máj 08 | szerző: Kiss Judit

0

Az irodai dolgozók Európában azt szeretnék, hogy a takarítók munkatársként viselkedjenek – 2. rész

Egy európai felmérés szerint az irodai dolgozók szeretnének egy kicsit jobban együttműködni a takarítókkal

Az SCA – nemzetközi higiéniai márkájával, a Torkkal közösen – felmérést végzett európai irodai dolgozók körében, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a létesítményüzemeltető vállalatoknak a nappali takarításra való átálláshoz való minél jobb alkalmazkodásban.

Van-e közvetlen hatása a takarítás minőségének a vállalati nyereségességére?

A létesítményüzemeltető cégek számára fontos téma a takarítókkal szembeni tisztelet és megértés megléte vagy hiánya. A felmérés azt mutatta, hogy az irodai dolgozók megbecsülik a takarítók munkáját. Többségük (84%) elismeri, hogy az általuk végzett tevékenység közvetlen hatással van a munkahelyi közérzetükre.

A többség azzal is egyetért, hogy a takarítók által végzett munka fontos az üzletük sikeréhez. A válaszadók 92 százaléka érzi úgy, hogy a takarítók által végzett munka arra is hatással van, hogy a fogyasztóknak milyen benyomása alakul ki a cégről. A megkérdezettek 71 százaléka szerint pedig a takarítás minősége közvetlenül hatással van a vállalat nyereségességére.

„A takarítócégek és dolgozóik arra törekszenek Európa-szerte, hogy minden nap tiszta, higiénikus és biztonságos környezetet teremtsenek azokon a helyeken, ahol sok ember fordul meg. Legyen tisztaság az irodákban, a kórházakban, a reptereken, a vasútállomásokon. Tapasztalataink azt mutatják, hogy amikor az emberek látják, hogy mit is csinálnak a takarítók, egyből megértik, milyen fontos is ez a munka. Éveken át dolgoztunk azon, hogy növekedjen a takarítók munkájának értéke az emberek szemében és nagyon jó érzés látni, hogy a felmérés eredményei szerint egyre jobban tisztelik és elismerik őket.” – mondja Andreas Lill, az Európai Takarítóipari Szövetség főigazgatója.

A felmérés további fontos eredményei

1. Az irodai dolgozók általában elégedettek a takarítás minőségével a munkahelyükön. 58,4% elégedett, 29.9% részben elégedett. Csak 2,2% nem elégedett és 9,5% kissé elégedetlen.

2. Az irodákban a takarítást többnyire korán reggel (27,8%), munkaidőben (25,1%) vagy este (32,7%) végzik. Legkevésbé az éjszakai takarítás jellemző (5,4%), míg a válaszadók 9,1%-a nem tudja, mikor történik a takarítás.

3. A napközben végzett munkák közül a válaszadók a következőkkel kapcsolatban jelezték leginkább elfogadásukat: újratöltések végzése (88,8%), mosdók tisztítása (81,4%), a tárgyalók és konferencia termek takarítása (71%).

4. Az irodai dolgozók a következő feladatok napközbeni ellátása mellett érzik magukat a legkevésbé komfortosan: személyes íróasztal vagy munkaterület tisztítása (72,8% számára nem teljesen komfortos vagy nem komfortos), amit a porszívózás (60,0%) és a szőnyegtisztítás (49,1%) követ.

A felmérésről

A felmérést a Questback készítette a Tork megbízásából hat különböző ország – Svédország, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Hollandia – 3056 irodai dolgozójának bevonásával. Az adatfelvétel 2015 januárjában és februárjában történt. A válaszokat online webes panelekkel gyűjtötték be, amihez a meghívás e-mailben történt. A válaszadók 59,9%-a nő volt, 40,1%-a férfi. A válaszadók között a különböző létszámú irodákban dolgozók egyenlő arányban szerepelnek.


további cikkeiVissza az elejére ↑