EN  |  HU

Higiénia világszínvonalon

Publikálva 2015 ápr 27 | szerző: Kiss Judit

0

Az irodai dolgozók Európában azt szeretnék, hogy a takarítók munkatársként viselkedjenek – 1. rész

Egy európai felmérés szerint az irodai dolgozók szeretnének egy kicsit jobban együttműködni a takarítókkal!

Az éjjeli takarításról a nappalira való átállás jelentéktelen változásnak tűnhet, de valójában komoly hatással van a takarítók és dolgozók viszonyára.

Az SCA – nemzetközi higiéniai márkájával, a Torkkal közösen – felmérést végzett európai irodai dolgozók körében, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a létesítményüzemeltető vállalatoknak a nappali takarításra való átálláshoz való minél jobb alkalmazkodásban.

Kolléga-e a takarító kolléga?

Az eredményekből kiderült például, hogy a dolgozók 49 százaléka szeretné, hogy a takarítók kapcsolatba lépjenek velük és munkatársként viselkedjenek. Ennek ellenére csak a megkérdezettek fele tudja a munkahelyén dolgozó takarítók valamelyikének a nevét.

Európában napjainkban van folyamatban az éjszakairól a nappali takarításra való átállás. A felmérés szerint a takarítás az esetek több mint felében korán reggel vagy a hivatalos munkaidő alatt történik. Az irodai dolgozók 49 százaléka szeretné, hogy a takarítók kapcsolatot teremtsenek velük és munkatársként kezeljék őket. Mindössze 14 százalék szereti jobban, ha a háttérben maradnak, és nem zavarják őket a munkavégzésben.

„A takarítók szerepe változóban van: láthatatlan, éjjel dolgozó munkaerőből a munkahelyek szerves részévé válnak. Ezzel párhuzamosan a nyelvi és szociális készségek, a rugalmasság egyre fontosabbá válnak a takarítók számára.” – mondja Badar-Szabó Virág, az SCA magyarországi és dél-kelet európai marketing tevékenységéért felelős menedzsere.

Annak ellenére viszont, hogy a dolgozók szeretnének kommunikálni a takarítókkal, van még hova fejlődni ezen a területen. Tízből nyolc dolgozó találkozik személyesen legalább heti egyszer takarítóval a munkahelyén. Eközben 41 százalékuk ritkán, vagy soha nem beszélget, nem lép kapcsolatba a takarítókkal és csak a megkérdezettek fele tudja valamelyik takarító nevét.

Ha összefutnánk a mosdóban…

A legtöbb válaszadó komfortosan érzi magát, ha az iroda bármely helyiségben találkozik is a takarítóval. A mosdó az egyetlen olyan hely, ahol valamennyire mégis kellemetlenül érinti őket a találkozás. Négyből egy válaszadó nem érzi magát komfortosan, amikor a mosdóban találkozik egy takarítóval.

„A mosdót olyan intim területnek tekintjük, ahol kényes dolog másokkal kapcsolatba kerülni. A felmérés szerint azonban a válaszadók 91 százaléka mégis komfortosabban érzi magát, ha a takarító köszön, mint ha nem.” – mondja Badar-Szabó Virág.

A felmérés válaszai alapján van néhány egyszerű és praktikus megoldás, amivel a takarítók enyhíthetnek a mosdóban való találkozás okozta kényelmetlenségen:

1. A megkérdezettek 79 százaléka érzi magát komfortosabban, ha a takarító ugyanazt a nyelvet beszéli.
2. 77 százalék érzi magát komfortosabban, ha már látásból ismeri a takarító kollégát.
3. 67 százalék érzi magát komfortosabban, ha a takarító munkaruhát visel saját ruhadarabjai helyett.

Ezeket várjuk el egy takarítótól!

Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint melyek azok a tulajdonságok, melyekkel egy jó takarítóknak rendelkeznie kell, a válaszadók

• a gyorsaságot
• az alaposságot
• és a kedvességet emelték ki

A megkérdezettek 33%-a a gyorsaságot és hatékonyságot tartotta a legfontosabbnak. Ezt követte az alaposság és a lelkiismeretesség, 30%- val. Majd a kedvesség és a barátságosság következett (15%), és a segítőkészség (9%) zárta a sort. (folytatjuk!)


további cikkeiVissza az elejére ↑