EN  |  HU

Korábbi rendezvényeink

Publikálva 2017 okt 16 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

Az együtt gondolkodás jegyében zajlott a MATISZ konferencia

Teltházzal, több mint 100 résztvevő jelenlétében zajlott október 12-én, Vecsésen a VIII. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferencia. Az idei rendezvény központi témája az volt, hogyan tudnak a szakmában tevékenykedő cégek lépéselőnybe kerülni, milyen pozitív példákból lehet tanulni annak érdekében, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben is sikeresen megtartsák a jó munkaerőt.

A tisztítás-technológiai szakmában szinte mindenki ugyanazokkal vagy hasonló problémákkal küzd: a munkaerőhiánnyal, a képzett szakemberek hiányával, az alacsony rezsióradíjakkal és a jó munkaerő megtartásának nehézségeivel. Azonban mindig találni inspiráló, előremutató jó példákat a szakmán belül, amiből tanulhatunk. Ilyen példákat ismerhettek meg a résztvevők a Lépéselőnyben alcímet viselő rendezvényen. A kihívásokról, a lehetőségekről, és a piacon való elsőség fenntartásáról vagy megszerzéséről, ezek feltételeiről volt ugyanis szó.

Több mint száz fő vett részt a vecsési Airport Hotel Stáció****-ban megtartott rendezvényen. Mint többen elmondták: idén a korábbiaknál is érdekesebbnek ígérkeztek az előadások, így nagy várakozással néztek a nap elé a megjelentek.

Paár Zoltán, a szervező Magyar-Tisztítás Technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke köszöntőjében elmondta: több mint 10-12 ezer takarító hiányzik ma a magyar munkaerőpiacról, és ezt a problémát mindenképpen kezelni kell.

A nap elején került sor a szakértők felavatására is. Dormán József, Gyalus Zoltán, Kerényi Zsolt, Kraus Kinga, Pintér Zoltán, Ritz Tibor és Szilágyi Katalin idén is sikeres vizsgát tettek, míg Simon Zsuzsát újként köszönthettük a szakértők között.

A nap során különböző irányok, megoldási javaslatok hangoztak el azzal kapcsolatban, hogyan lehet a jelenlegi gazdasági környezetben, a nagy munkaerőhiány mellett is fejlődésben tartani egy céget. Ifj. Jászberényi István, a Kraft FM Üzemeltetési és Szolgáltató Kft., ügyvezető igazgatója például a transzparenciában, a megrendelővel való partneri viszonyban hisz, valamint abban, hogy a többletszolgáltatás az a hozzáadott érték, amiért egy megrendelő hajlandó magasabb árat is kifizetni egy szolgáltatásért. Emellett a technológiai újdonságok is sok esetben megoldást jelenthetnek a munkaerőhiányra, erre az előadó több ügyfélpéldát is elmondott.

Idei out of box előadásunkon a Watson coaching módszert ismerhették meg a résztvevők Terjéki Judit segítségével. Mint elhangzott, a cégvezetők számára nagy kihívás, hogy a folyamatosan változó világban, az állandó kihívások között meg tudjanak felelni az ügyfelek elvárásainak. A munkatársak nem csupán a több pénz vagy az előrelépési lehetőség miatt, de akár a közvetlen főnökükkel való viszonyuk miatt is távoznak a cégből. Emiatt a vezetőknek szükségük van olyan képzésekre, ami segíti a munkatársakkal való, megértő kapcsolat kialakítását. Ilyen a Watson coaching, ami egy cselekvésorientált módszer. A konferencián résztvevők számára Terjéki Judit felajánlotta, hogy ingyenesen részt vegyenek egyik közeljövőben tartandó  tréningjén.

A konferencia támogatója, a Kärcher Hungária Kft. képviseletében Horváth Zoltán értékesítési vezető mutatta be cégüket, valamint az elmúlt években bevezetett újításaikat. Elmondta azt is, hogy nemrég készült el egy olyan új, mesterséges intelligenciával rendelkező robot takarító gépe a cégnek, amely saját döntései alapján képes kitakarítani egy adott területet. A gépet várhatóan jövőre mutatják be a nagyközönség előtt. Az előadást követően került sor a nyereménysorsolásra, amely keretében 3 darab Kärcher gép talált gazdára. Egy-egy száraz porszívót Dankó Zsolt és Ballai Attila, míg a fődíjat, egy szőnyeg-és kárpittisztítót, Mustos Adrienn vihetett haza.

Ritz Tibor, a MATISZ szakértője Gerhard Komarek, az Osztrák Gazdasági Kamara Épülettisztító Tagozatának Elnöke, nemzeti céhmester üzenetét tolmácsolva hasonlította össze az osztrák és a magyar takarítóipart. Egy videóból megtudhattuk, hogyan néz ki a bécsi képzési központ, hogyan épül fel az osztrák takarítói képzés. Sok jó példa van, amit érdemes lenne átvenni. Elhangzott az is, hogy az osztrákok, akik elsősorban külföldiekkel végeztetik a takarítást, az egészségügyben, valamint a települések, községek kiszolgálásában látják az ágazati fejlődési lehetőséget.

Paár Zoltán, a MATISZ elnöke a 2018-as Budapest Cleaning Show-val kapcsolatos terveket osztotta meg a hallgatósággal. A szakkiállítás egy kiváló lehetőség arra, hogy a magyar cégek bemutassák szolgáltatásaikat, termékeiket, a nemzetközi cégek pedig bemutatkozzanak a hazai piacon. Már 16 cég biztos, hogy ott lesz a kiállítók között.

A legtöbb szakmai hozzászólást és parázs vitát egy szenzitív téma, a kórháztakarítás okozta. Molnár-Gallatz Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet stratégiai igazgatója előadásából megtudhattuk, milyen nehézségekkel küzdenek, miközben új szolgáltatót keresnek, milyen feltételeknek kellene, hogy megfeleljen egy ideális takarító cég, és hogyan lehet összeegyeztetni az elvárásokat azzal, hogy a kórházak jelenleg alulfinanszírozottak, és csak az éves költségvetésük 2,5 százalékát tudják a takarításra fordítani. Az előadáshoz több jelenlévő kórházhigiénikus és egy közbeszerzésekkel foglalkozó ügyvéd is hozzászólt. Paár Zoltán a beszélgetés után elmondta, hogy ezzel a témával mindenképpen foglalkozni kell a jövőben is, párbeszédre van szükség a kórházak vezetői, a kórházhigiénikusok, a közbeszerzési tanácsadók és a MATISZ között annak érdekében, hogy minél jobb megoldások szülessenek a kórháztakarítás területén, hiszen itt különösen fontos kérdés a higiénia biztosítása, ez azonban nem kis költséggel is jár. Objektív mérésekre, ellenőrzésre van szükség e téren.

A munkaerő megtartás és a márkaépítés minden cég számára kiemelt fontosságú. Horváth Ádám employer brand szakember előadása a munkavállalói élmény megközelítés és integrált Employer Branding szemlélet elsajátításáról szólt, milyen tényezők csökkenthetik a munkavállalói elégedetlenséget, milyen módszerek vannak a jó munkaerő bevonzására. Elhangzott, hogy a béremelés csupán átmenetileg csökkentheti a munkavállalói elégedetlenséget, emellett nagy szükség van a folyamatos párbeszédre, a pozitív visszajelzésre és a megbecsülésre, melyek nem kerülnek pénzbe, de amelyért nagyon hálásak a munkavállalók.

Pauleczki Andrea a spanyolországi piacot mutatta be előadásában. Ott döntően maximum 20 főt foglalkoztató takarító cégek működnek, és a szektor fő tevékenysége az épülettakarítás. Érdekes volt meghallgatni az osztrák és a spanyol példákat, így a hallgatóság két nyugati példát is megismert, összehasonlíthatott például a szakképzés, a fizetés, és a társadalmi megítélés szempontjából.

A délután folyamán a workshopon a résztvevők gyakorlati példákat ismerhettek meg a munkaerő bevonzás és megtartás témakörében. A csoportos feladatok kiértékelésével olyan eszköztár került a kezükbe, melyet a saját munkatársaikra szabhatnak a jövőben.

Ki mit gondol a konferenciáról?

Megkértünk több résztvevőt, hogy értékelje a konferenciát. Horváth Zoltán, a Kärcher értékesítési vezetője elégedetten nyilatkozta, hogy szerinte nagyon fontos ez az éves konferencia a szakmának és a cégének is, szeretnék, ha minél jobban megismernék a Kärchert a szakmabeliek.

Szilágyi Katalin szakértő nagy várakozásokkal érkezett erre a rendezvényre. „Egyre jobban eltalálják a szervezők, hogy milyen előadások érdeklik a szakmabelieket” – vélte.

„A tisztítás-technológiai piac a munkaerőhiány által egyik legjobban érintett szakma. Emiatt gondolom, hogy kiemelt jelentősége van annak, hogy a szakma első számú szervezete, a MATISZ kiemelt figyelmet fordít a munkáltatói márka építésének témájára. A résztvevők körében végzett kutatás megmutatta, hogy ezeknek a cégeknek üzletileg is kritikus, hogy bevonzzák, elkötelezzék és megtartsák a számukra fontos munkaerőt. Számos nemzetközi példát hoztam a workshopon, amiből megnéztük, mi az, ami a hazai cégek számára beépíthető. Az, aki ezen a piacon erősebb munkáltatói márkát tud építeni, az meg fogja előzni a versenytársait, és az tudja megfelelően kiszolgálni ügyfeleit” – mondta Horváth Ádám.

Paár Zoltán szerint a konferencia elsődleges hozadéka és üzenete, hogy a hozzáadott érték a jövő, az a cég lehet eredményes a piacon, amelyik ezt a szemléletet elsajátítja. Megnő a szakemberek, a menedzsment értéke, hiszen az tud jól teljesíteni, aki minőséget mutat fel. „Ki kell törni az alulértékeltségből, fontos az oktatás, az életpályamodell. El kell érni, hogy ne legyen szégyen, ha valaki takarító, hanem büszkén vállalja hivatását. Erre világítottak rá az előadók” – mondta a MATISZ elnöke.

A konferencia támogatója a Kärcher Hungária Kft. volt.                                  

Tekintse meg a konferenciáról készült fotókat! 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑