EN  |  HU

Szakmai anyagok

Publikálva 2018 márc 12 | szerző: Kapcsándi Dóra

0

A takarítási óradíj (TOD) fontos a szakmának

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) évről évre közzéteszi a takarítási óradíjra (TOD) vonatkozó ajánlását. A tagcégektől arra a kérdésre kerestük a választ, mennyire fontos számukra ez a kontroll szám, és mennyire tudják érvényesíteni a tárgyalásaik során. A válaszokból az derült ki, érdemes erről a témáról még sokat beszélni.

A MATISZ elnöksége szerint a munkaerőhiányt piacképes, a munkaerő megtartását biztosító munkabérrel lehet feloldani. A 2018. évi javasolt takarítási óradíj (TOD) meghatározásával és közzétételével tagjait és a tisztítás-technológiai szolgáltató vállalkozásokat abban kívánja támogatni, hogy a minőségi szolgáltatást a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban lévő munkabéreken foglalkoztatott munkaerővel biztosíthassa. Paár Zoltán, a MATISZ elnökének levelét itt tudja elolvasni. Most arra voltunk kíváncsiak, mennyire tudják érvényesíteni a TOD-ot a cégek a tárgyalásaik során.

„Számunkra a MATISZ egyik legfontosabb szolgáltatása a TOD, minden ártárgyalásra visszük magunkkal” – közölte Stetner Orsolya, az Aladdin Nagy Kft. ügyvezető helyettese. „Egy kontroll szám magunknak, hogy lássuk hol helyezkedik el a rezsióradíjunk a TOD-hoz képest, illetve, hogy fedik-e egymást a kalkulációk tételei. Emellett ez egy tőlünk független szakmai számítás a partnereknek, hogy ők is el tudják helyezni a vállalási díjunkat a piacon. Az, hogy mennyire bátrak a TOD számításánál, jól jelzi a takarítás aktuális alkupozícióját” – tette hozzá.

Bittera Tamás, a BBM BUDABER Zrt. vezérigazgatója szerint „az újonnan kiszámított takarítói óradíj korrekt és így megfelelő eredményességgel és megújulási képességgel működhetne az iparág”. Azonban úgy látja, a kiírók máig nehezen emésztik meg a minimálbér-emelést, a munkaerő-hiány nagyságát és mindezek költségnövelő hatását. Emiatt nagyon nehéz ezt az összeget képviselni a tárgyalásokon, miközben „folyamatosan vannak kamikázék, akik a minimálbér abszolút nettó céges költségét, ami 905 Ft/óra, eladják 950 Ft-ért.”

„Bár jogos, korrekt és kívánatos a 2200 Ft/óra feletti rezsióradíj, a piac és a megrendelők annyira messze vannak ettől az értéktől, hogy a MATISZ-számításokat, érveléseket gyakran teljesen lesöprik az asztalról. Úgy látjuk, hogy a MATISZ és a szakma komolyságát fokozva megállapíthatnánk egy olyan árat, ami bizonyos hatékonyság növelő hatások figyelembe vételével egy magasabb, de a megrendelők által még elfogadható rezsióradíjat eredményezne” – vélte. Hozzátette: „ez azonban csak az ár kérdés, érdemes volna megvizsgálni azt is, hogy hogyan tarthatná be az ipar ezt az árazást, illetve hogyan lehetne ezt a fajta árazási formát, adott esetben a megrendelői oldallal alapként elfogadtatni”.

Ahogy a fenti hozzászólásokból is látszódik, egyelőre a piac és a cégek keresik a TOD megfelelő helyét és súlyát az ártárgyalásokon. A cégek többsége ugyanakkor üdvözölte a 2018-as, magasabb TOD-ot.

Önnek milyen tapasztalatai vannak a TOD-dal kapcsolatban? Írja meg az info@archiv-matisz.matisz.org címre!

Tags: , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑