EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 júl 29 | szerző: Kiss Judit

0

„A piac törvényszerűségeiben hiszek! Büntetlenül a rossz úton nem lehet sokáig menni.”

Mi a pálya? – Csákó Torsten helyzetértékelése a P. Dussmann Kft-ről és a szakmáról négy pontban. Felvetések és javaslatok a szakmai szövetség számára. Hogy néz ki a takarítás szakma egy piacvezető cég ügyvezetői székéből?

A 2012-es év tapasztalatai
vegyesnek mondahatók, ha diplomatikusan akarok fogalmazni. Az FM piac, mondjuk úgy, nem szárnyalt. A válság hatására elsősorban állami intézmények visszaveszik a szolgáltatásokat saját üzemeltetésbe, vagy pályázat nélkül – számunkra követhetetlen módon – más cégeknek adják tovább. Külföldi cégeknek nehéz a helyzete ma Magyarországon, de mi hosszútávra tervezünk.

Mindezek ellenére cégünk, a P. Dussmann Kft. sikeresen megerősítette belső működési struktúráit, megőrizte eredménytermelő képességét, sikeresen tudott alkalmazkodni a változásokhoz.

Új megbízásaink visszaigazolják, hogy nem minden esetben a legalacsonyabb ár a döntő, és igen is van igény magas minőségű szolgáltatásokra.

Innováció, innováció,
ez az, amiben meg tudjuk magunkat különböztetni a többiektől. Nem annyira a spórolásban látom a cég számára a kiutat a mostani helyzetből, hanem sokkal inkább a fejlesztésekben, a magas szintű szolgáltatás minőség megőrzésében és további növelésében, amivel ki lehet emelkedni a szürke tömegből. Ehhez természetesen komoly szervezésnek, szakmai háttérnek, és megfelelő pénzügyi forrásoknak kell rendelkezésre állniuk.

Fontosnak tartom még megemlíteni a környezetvédelem aktuális kérdéseinek kezelését, valamint a nagy cégeknél kötelezően elvárt társadalmi szerepvállalás kérdését is, melyeket ügyfeleink is igen fontosnak tartanak. Ezeket igyekszünk folyamatosan tartalommal megtölteni.

Megállunk, gondolkodunk, rendet rakunk
Amikor egy cég/ágazat kritikus méretet ér el, akkor olyan problémákkal, nehézségekkel is szembesül, melyekre előbb-utóbb megoldást kell találnia. Mi is ezt tettük.

Ez a kritikus pont nálunk a 8 milliárd forintos árbevétel elérése volt. Ekkor a korábban kevésbé fontosnak tűnő területek előtérbe kerültek, ilyenek pl. az informatika, a logisztika, a központi beszerzés, a munkavédelem vagy a HR. Igen sok energiát fektettünk e tevékenységek fejlesztésére, konkrét tartalommal való megtöltésére – mely úgy gondolom, hogy jól sikerült.

Tanulni kell a versenytársaktól!
Az emberi érettség és a valódi magabiztosság csalhatatlan jele, ha valaki képes az újat, a jobb megoldásokat észrevenni, akár a konkurenciától is.

Például a műszaki üzemeltetés az a terület, ahol a versenytársakhoz képest jóval később indultunk el, felismerve azt a stratégiai tényt, hogy egy cégnek lehetőleg minél több szolgáltatással kell ügyfelei rendelkezésére állnia. Úgy érezzük, hogy a kezdeti hátrányt sikerült behoznunk, és mára az FM piac egyik fontos szereplőjévé váltunk.

A MATISZ-tól, mint szakmai szervezettől Csákó Torsten a következőket várja

  • A MATISZ-nak elsősorban szolgáltatói szervezetként kellene definiálnia magát. Természetesen az érdekvédelem is fontos, de a mai Magyarországon az érdekvédelmi szervezetek véleményére, állásfoglalására sajnos az igény igen korlátozott.
  • Készítsen felméréseket, kimutatásokat a szakmáról, a szakma helyzetéről. Rajzoljon fel egy általános képet a piacról, a piaci szereplőkről, trendekről, piaci mozgásokról. Mindenki számára nyilvános cég-, és mérleg adatokból össze lehetne állítani üzleti jelentéseket, rangsorokat.
  • Tartsunk rövid előadásokat, találkozókat, kerekasztal rendezvényeket a szakmai beszállítók bevonásával.
  • Kisebb cégek számára esetleg jól jöhetne egy-két tájékoztató, továbbképző előadás sorozat különböző témákban. Foglalkoztatás, bérpolitika, jogi kérdések, pályázatok, közbeszerzések területén.
  • A legális foglalkoztatás kérdése. Mindig lesznek olyan cégek, melyek úgy próbálnak versenyelőnyhöz jutni, hogy a foglalkoztatást nem minden esetben legális keretek között képzelik el. Ezeknek a cégeknek az ellenőrzése – véleményem szerint – a hatóságok feladata, melyekről mostanában a híradásokból is egyre többször értesülhetünk. Az én tapasztalatom az, hogy egyre több ügyfél ismeri fel azt a veszélyt, hogy a szolgáltató cégek fekete foglalkoztatása számára is súlyos, káros következményekkel járhat. Ezért egyre több olyan pályázattal találkozunk, melyben ez a témakör központi kérdésként merül fel. Ez a jövő szempontjából mindenképpen örvendetes.
  • Az Elnök személye. A MATISZ elnöki tisztségét hosszútávon egy főállású, cégektől független személy kellene, hogy betöltse, aki teljes munkaidőben tudna a szervezet ügyeivel foglalkozni. Ügyvezetőnek, és mellette MATISZ elnöknek lenni véleményem szerint igen megterhelő feladat. Minden elismerésem a jelenlegi elnöknek, aki munkájával igyekszik a szakma elismertségét, presztízsét növelni a mai gazdasági környezetben.

(Az interjú nyomtatásban is olvasható a Tiszta Tér Technológia Épülettisztítási Szakmagazinban.)


további cikkeiVissza az elejére ↑