EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 ápr 25 | szerző: Kiss Judit

0

A nagyvilágon e kívül…

Pucoljunk-e pucolni valót inkább külföldön?

Sosem látott magasságban a migrációt tervezők aránya. OKJ végzettséggel előnyben. Az Europass bizi kiegészítő. Hatósági bizonyítvány a Magyar Ekvivalencia Központtól. A Mellékletben további hasznos információk.

Hónapok óta mindennapi téma a sajtóban, hogy a nemzet kb. negyede privátim azon gondolkodik erősen, hogy „Nem-e kéne (sic!) nékem inkább kinn dolgoznom, tanulnom, élnem?” És sokan arra a válaszra is jutnak, hogy de.

A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) kutatásai szerint: „Az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon, külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya”

Január végén magától a kormány gazdasági miniszterétől hangzott el egy félmilliós nagyságú szám, hogy ennyien dolgoznának már magyar állampolgárként szerte a nagyvilágban. Brutálisan magas ez a szám, ha hozzávesszük, hogy kb. három millió fő az, aki itthon jövedelmet termel és elvileg adófizető.

Egy, a munkájára igényes szakmai szervezet, mint amilyenné a MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) is egyre inkább válik, ezzel a problematikával összefüggésben nem is tehet mást, mint hogy gyorsan utána néz, milyen szabályozások vonatkoznak az ő munkavállalóira az EU országaiban, például.

OKJ végzettséggel versenyelőnyben

Egy OKJ szakképesítés esetleges előnyeit, TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS (TAKARÍTÓ) (OKJ szám: 31 853 07 1000 00 00) hogyan realizálhatjuk külföldi munkavállalás során?

Itt vannak a vizsgálódásunk eredményei. Parancsoljatok!

Europass Bizonyítvány Kiegészítő

Van először is, az Europass Bizonyítvány Kiegészítő. A Bizonyítvány maga a szakmai képzettséget elismerő OKJ képzés záró- dokumentuma.

Az Europass Bizonyítvány- Kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók részére az OKJ-s szakképesítésről. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Plusz információk vannak benne

Az Europass Bizonyítvány- Kiegészítő olyan információkkal szolgál a szakképesítéséről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem kerülnek kifejtésre:

•    A képzésbe való belépési követelmények
•    Megszerzett készségek és kompetenciák
•    Az osztályzási rendszer
•    A továbbtanulás lehetséges következő szintje
•    A gyakorlati és elméleti órák aránya
•    Teljesített óraszámok

Fontos.

  1. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt! (a sikeresen teljesített OKJ képzés záró-dokumentuma)
  2. Nem jelenti a végzettség automatikus elismerését!

Az OKJ-s képzés vizsgaszervezőjénél kinyomtatott Europass Bizonyítvány Kiegészítőt a 2005 –ös képzésektől fogva automatikusan megkaphatjuk öt idegen nyelven is. A magyaron kívül, angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul. Ha történetesen, valami oknál fogva megszerzése idején nem kértünk, nem kaptunk ilyen, idegen nyelvű változatot, azt utólag is megkérhetjük.

Ha ez időpont előtt szereztük a Bizonyítványt, 2002-2005 között, akkor a Munkaügyi Hivataltól lehet megkérni utólag az idegen nyelvű Kiegészítőt. A beszerzési költsége a minimálbér 5%-a, 2013-elején 4900 Ft.

Az Europass Bizonyítvány

nevéből adódóan az Unión belül egységesen használt okirat; a Kiegészítő az adott idegen nyelven ismerteti, hogy miről szólt a képzés, mit takar a végzettség. Tehát, ismerteti, és nem értékeli, nem minősíti azt. A legfőbb előnye az, hogy az Unión belül egyformán ismert és használatos sablon.
Ezen kívül természetesen szükséged lesz egy, az adott ország nyelvén megírt, jó Önéletrajzra!

Europass önéletrajz

Önéletrajzod a megpályázandó állásra Europass önéletrajz formában küldd be, amely egy európai formanyomtatvány, s amely ingyenesen letölthető az internetről. A sablon és önéletrajz varázsló segít önéletrajzodat jól megírni. (www.europass.hu ) Europass nyelvi útlevél

Nyelvtudásodat Europass nyelvi útlevéllel mutasd be, amely szintén egy európai formanyomtatvány, s amely ingyenesen letölthető az internetről.

Hatósági Bizonyítvány

Van ezen kívül, Hatósági Bizonyítvány. Ezt a Magyar Ekvivalencia Központban lehet megszerezni. A legutolsó információink szerinti aktuális ára (2013 elején), 23 250 HUF. A Bizonyítvány 5 (öt) szintet ismer, a következők szerint.

A – Képzettségi tanúsítvány.
B – Nem érettségire épülő képzés. Ez vonatkozik a takarítói végzettségre!
C – Érettségi utáni, egy éves képzések.
D – Főiskolai diploma.
E – Egyetemi diploma.

A Bizonyítványban rögzítésre kerül, hogy

milyen szintű az adott képzés,
mire készített fel
hány órában történt a képzés
mire jogosít a végzettség

A most tárgyalt területet a 2005/36 EK irányelv szabályozza. (EK, azaz Európai Közösség)
Az országonként eltérő helyi szokásokat és a szabályozás finomságait nyilván az adott országban, vagy az adott ország illetékes hivatalának, idegen nyelven írt honlapjain lehet elérni.

Azt azért feltétlenül hozzá kell tennem, hogy senki se várja, hogy a fentebb ismertetett két okirattól különösképpen meghatódik bárki is, akinek prezentáljuk, de nyilván jobb annál, mint ha nem lenne.

Szerencse, rátermettség, elszántság, kitartás, ismeretség, személyes szimpátia, és ki tudja, még hány összetevő kell ahhoz, hogy egy ilyen projekt szerencsésen révbe érjen. Mindazon által, ha meg van a két dokument, azzal is beljebb vagy.

Ha igazán komolyra fordulnak a dolgok, egészen biztos, hogy további információkra is szükséged lesz. Kiindulásként itthon, a Mellékletben feltüntetett elérhetőségeket ajánlom.

Utóirat:

Annak, aki épp most tántorog ki Amerikába, Európába vagy bárhová, azt gondolom, hogy illik a tarisznyájába, búcsúzóul egy kis hazait tenni. Ez kolbász nem bír lenni, így, a sajtón keresztül, legyen, hát egy kis dalocska.

Belőlem valaki útra vált / Útra a jobbik részem / Kiment belőlem, itt hagyott
Csak úgy észrevétlen /…Belőlem valaki útra vált / És én utána néztem /
Jól van hát, menjen, tűnjön el / Az én jobbik részem…
(Cseh Tamás – Bereményi Géza)

(A kedvesem azt mondta a napokban, hogy hagyjam már abba ezeket az alternatív cuccokra való utalásokat, idézeteket, rajtam kívül úgy sem ismeri ezeket senki, és nem olvasnak ilyet. Szerintem ez nem így van, vegyünk például Téged! Most is, pont ilyet olvasol, nem igaz?)

Melléklet. További kérdésekre válaszokkal várnak itt

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóságának Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálata
elérhető itt.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (MEIK)
elérhető itt.

Az Europass dokumentumokkal kapcsolatban további információkra Nemzeti Europass Központ munkatársai készséggel válaszolnak.

Telefonon: 06-1-236-5050 (hétköznap 9 – 13 óra között)
E-mailen: europass@tpf.hu


további cikkeiHozzszlsok lezrva.

Vissza az elejére ↑