EN  |  HU

Aktualitások

Publikálva 2015 jún 04 | szerző: Kiss Judit

0

A MATISZ elnökének felhívása gyártó, forgalmazó, szolgáltató cégek vezetői számára

Tárgy: (1) A vezetőüléses takarítógépek kezelésének törvényi szabályozása, a (2) kötelező szakmai végzettség és a (3) munkaügyi bírsággal való fenyegetettség tárgyában

Paár Zoltán
elnök
MATISZ

Ezúton kérem a takarítógép gyártó,- és forgalmazó cégek vezetőit és illetékes munkatársait, hogy szíveskedjenek felhívni a következő törvényi szabályozásra a gépek megrendelőinek, a takarítási szolgáltatást végző cégek illetékes munkatársainak a figyelmét.

A vezetőüléses takarítógépek kezelését a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet, valamint a Munkavédelmi törvény 57.§ (1) szabályozza.

A szabályozás kitér a gép kezelésének szakképesítéshez kötött feltételére is.

Ez a jelenlegi oktatási struktúrában nem szereplő, korábbi szakmai ráépülésként megszerezhető

  • Takarítógép-kezelő végzettség,
  • valamint a jelenleg megszerezhető szakképesítések közül kizárólag a Tisztítás-technológiai szakmunkás OKJ-s végzettség.

E képzések anyagai, szakmai és vizsgakövetelményei tartalmazzák a vezetőüléses takarítógép használatával kapcsolatos képzést is.

Az elmúlt hetek feszültségkeltő aktualitása, hogy egy budapesti rutinellenőrzés során a vezetőüléses takarítógép kezelője nem tudott OKJ-s szakmunkásvégzettséget felmutatni.

A később, a cégnek megküldött határozatban a céget hiánypótlásra kötelezték, a rendkívül rövid hiánypótlási időszak után az ismételten kiszabható büntetés felső határát 1 000 000 Ft –ban jelölte meg az illetékes hatóság.

E határozat indoklása kitér a munkavédelmi oktatásra, melyben az érintett cég dolgozói részesültek, ám egyértelműen kimondja, az nem elegendő a gép használatához!

Ahhoz a vezetőüléses takarítógép kezelésének tematikáját is magában foglaló OKJ-s szakmunkásvégzettség szükséges!

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatának telefonos állásfoglalása alapján a szükséges végzettség egyértelműen a

  • tisztítás-technológiai szakmunkás végzettség,
  • a korábbi Országos Képzési Jegyzék takarítógép-kezelői végzettsége


további cikkeiVissza az elejére ↑