EN  |  HU

Archiv

Publikálva 2013 szept 11 | szerző: Paár Zoltán

0

A legjelentősebb gazdasági médiumok a MATISZ sajtótájékoztatóján

Vészhelyzetben a kórházak takarítása
Semmelweis hazájában, veszélyben a higiénia!

 A MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) az ENSZ Takarítási Világnapjának alkalmából felhívja a közvélemény és az egészségügyi kormányzat figyelmét, hogy sürgősen változtatni kell a kórházi takarítások közbeszerzési és finanszírozási gyakorlatán! A jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen több egészségügyi intézmény már a minőségi takarítást sem tudja kifizetni, ennek következtében pedig nem garantált az intézmények szakszerű tisztítása. A helyzet orvoslásának érdekében a Szövetség újfent partnerséget ajánl a szaktárcának, és megkongatja a vészharangot.

A MATISZ 2011-ben kidolgozta a Közbeszerzéseken Kötelezően Megadandó Adatok Irányelvét, a Tisztítás-technológiai Irányelveket és megalkotta a Tisztítás-technológiai Szakmunkás Szakmai Profilt is. Ezeket követve az egészségügyi intézmények takarítására kiírt jövőbeni közbeszerzések sikeresebben tudnák megkülönböztetni az alkalmas és az alkalmatlan ajánlattevőket, melyre jelen pillanatban nincs mód. A szövetség javasolja, hogy 50 %-ban a pénzügyi, 50 %-ban a szakmai szempontok döntsenek a közbeszerzések elbírálásában. Az irányelvek betartása és szigorúbb garanciák megkövetelése továbbá elősegítené a kórházi higiéniás viszonyok jelentős javulását.

MATISZ sajtótájékoztatóMATISZ sajtótájékoztató 3

 A pályáztatások mellett azonban financiális problémák is nehezítik az eredményes kórháztakarítást. Az OEP jelentős tartozást halmozott fel, az egészségügyben dolgozó takarítási szolgáltatók felé, mára a kórházak tartozásállománya 53 milliárdra nőtt. A takarítóvállalatok így sok esetben kénytelenek fizetség nélkül dolgozni. A MATISZ 76 tagszervezete felé több mint 2 milliárd forint a 90 napon túli kifizetetlen tartozás állomány, sőt 16 hónapos késedelemre is van példa.

 Emellett nincs látható pénzügyi forrás a fedezetre, hogy ez az áldatlan állapot javulhasson. Jelenleg a takarítási szolgáltatást nyújtók hitelezik meg a kórházak takarítását teljes egészében (takarító eszközök, vegyszerek, takarítószerek, takarító személyzet). Mindezt úgy, hogy közben, mint vállalkozásoknak eleget kell tenniük adó és járulékfizetési kötelezettségeiknek a törvényes határidőre. Az E-Alap júliusi előirányzat módosításával az aktív fekvőbeteg-szakellátás (kórházi) kasszán korábban kimutatott 14 milliárd forint megtakarítás 3,9 milliárdra csökkent a célelőirányzatok javára történő átcsoportosítással. Ezzel gyakorlatilag elolvadt az az eddig látható pénzügyi forrás, mely fedezetet nyújthatott volna a takarító szolgálatok felé a fennálló tartozások kifizetésére. A MATISZ felszólítja az egészségügyi államtitkárságot, biztosítson fedezetet!

 A takarítócégek ellehetetlenítésének nemcsak a kórházi ellátottakra, de egyéb – főként – hátrányos helyzetű csoportokra is negatív hatással lesz. A MATISZ 76 tagszervezete ugyanis országosan meghatározó a munkáltató, közel 100 000 főt foglalkoztatnak teljes-, illetve részmunkaidős formában. Az ő állásuk is veszélybe kerül, amennyiben ez a helyzet nem oldódik meg.

Mindezek megoldására a MATISZ partnerséget ajánl az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárságának.

1.)    Állapodjunk meg a tartozások kifizetésének ütemezésében.

2.)   Közbeszerzési minimum feltételeiben állapodjunk meg. (Figyelembe véve a MATISZ kidolgozott szakmai anyagait, irányelveit, közösen teremtsük meg az összhangot egészségügy elvárásaival.)

3.)   Pontosítani, aktualizálni kell a XVIII/1998 (06.03) NM rendeletben előírt „Tájékoztató a fertőtlenítőszerekről és a fertőtlenítésről” című OEK kiadvány „sárga könyv” a fertőtlenítő takarítás definícióit, anyag-, eszköz- és időnormáit, úgy, hogy azok megfeleljenek a tisztítás-technológiai szakma realitásainak, és megfelelő higiéniai szintet biztosítanak a fertőtlenítő takarításban.

4.)   Indítsunk közös programot a minőségi-, és környezetbarát (zöld) takarítás jegyében.

 MATISZ sajtótájékoztató 2 

Tags: , , , , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑