EN  |  HU

TOD - Takarítási Óradíj

Publikálva 2018 jan 26 | szerző: Paár Zoltán

0

2018. évi javasolt takarítási óradíj

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tisztelt Kollégák!

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnökeként a 2018. évi javasolt takarítási óradíj összegére vonatkozó szakmai ajánlással fordulok a tisztítás-technológiai szolgáltatást megrendelő és szolgáltató vállalkozások vezetőihez.

Ajánlásunkat az Önök számára is ismert, a munkaerőre minőségére, a munkabérekre befolyással bíró gazdasági tényezők és hatások, a kormányzat által bejelentett minimálbér- és garantált bérminimum emelés, és a takarítóipart sújtó óriási munkaerőhiány figyelembe vételével készítettük.

A tisztítás-technológia nélkülözhetetlen a tiszta és biztonságos környezetünk megteremtésében, fenntartásában. A társadalom és gazdaság minden szereplője kiemelten fontosnak tartja az egészséges és higiénikus feltételek megteremtését és fenntartását, különösen a gyógyító-, kereskedelmi-, közigazgatási- és oktatási intézményekben, illetve az ipar különösen magas hozzáadott értékű termelési területein (pl. autóipar, gyógyszeripar, tiszta tér technológiák).

Azonban a tisztítás-technológiai iparágat is rendkívül súlyoson érinti az országos munkaerőhiány. A szakma egyre kevésbé tudja megtartani munkavállalóit, mert a közbeszerzésekben és piaci tendereken irreálisan alacsony vállalási díjak is megjelennek, amiből reálisan a szolgáltatás bérköltségei sem fedezhetőek.

A MATISZ elnöksége szerint a munkaerőhiányt piacképes, a munkaerő megtartását biztosító munkabérrel lehet feloldani.

A MATISZ elnöksége a 2018. évi javasolt takarítási óradíj meghatározásával és közzétételével tagjait és a tisztítás-technológiai szolgáltató vállalkozásokat abban kívánja támogatni, hogy a minőségi szolgáltatást a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban lévő munkabéreken foglalkoztatott munkaerővel biztosíthassa.

A megrendelői oldalon álló létesítménygazdákat, beszerzőket, üzemeltetőket a takarítási díjba foglalt költségelemek részletezésével a törvényi- és (a munkavállalók képzésére, a korszerű technológiák alkalmazására is fedezetet nyújtó) szakmai keretek megismertetésével a minőségi-, hosszú távon fenntartható és törvényes szolgáltatás megrendelésében szeretnénk támogatni.

A MATISZ elnöksége, javaslatának kidolgozásakor nem a minimálbérrel számolt, hanem – piaci információkra alapozva – a munkaerőpiaci elvárásokat megközelítő, a garantált bérminimum összegével egyező alapbérrel.

Rövid összefoglaló táblázatunk a 2018. évi javasolt takarítási óradíj főbb költségelemeit tartalmazza.

A számítás főbb elemei:

  • a bér- és bérjellegű költségek – a takarítóiparra jellemző BETANÍTOTT takarító alkalmazottként, heti 5 munkanapon, állandó 1 műszakban történő foglalkoztatásával felmerülő költségek,
  • alapbér összege egyenlő a 2018. évi garantált bérminimum összegével,
  • éjszakai- és munkaszüneti napokra fizetendő pótlékok nélkül,
  • a január 1-től érvényes munkáltatói járulékok és járulékkedvezmény a szakképzetlen munkaerő alkalmazása miatt,
  • a január 1-től érvényes rehabilitációs hozzájárulás,
  • szakmai és piaci információkon alapuló tisztító- és kezelőszer, gép- és eszközamortizáció, illetve karbantartási költség, amely jelen táblázatban átlagos terheltségű irodaterületre vonatkozik, és amely költség speciális elvárások, pl. egészségügyi-, kereskedelmi- vagy ipari területen jelentősen emelkedhet.

Bízunk abban, hogy a javasolt takarítási óradíj elősegíti a takarítás szakmai- és gazdasági értékteremtő jellegének elismerését a társadalomban!

Budapest, 2018. január 24.

Tisztelettel,

Paár Zoltán
MATISZ elnök

Letölthető verzió. (Felülvizsgálva 2018. 01.24.): MATISZ ajánlás takarítási óradíjak 2018

Tags: , , ,


további cikkeiVissza az elejére ↑